Η Λευκορωσία λέει πως η αεράμυνά της κατέρριψε ουκρανικό πύραυλο S-300

Ο Ουκρανός πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στο Μινσκ για διάβημα.
rusm via Getty Images

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις αεράμυνάς του κατέρριψαν ουκρανικό πύραυλο S-300 στην συνοριακή περιοχή Μπρεστ γύρω στις 10 πμ (09:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Ουκρανικός πύραυλος S-300 κατέπεσε στο έδαφος της Λευκορωσίας σήμερα, είχε μεταδώσει νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας BelTA.Τον Νοέμβριο, πύραυλος S-300, που είχε εκτοξευθεί από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ”χτύπησε” επίσης στην Πολωνία.

Το περιστατικό στη Λευκορωσία συνέβη μεταξύ 10 και 11 το πρωί (09.00-10.00 ώρα Ελλάδας) –περίπου την ώρα που η Ρωσία εξαπέλυε ομοβροντία πυραύλων προς την Ουκρανία.

Το BelTA ανέφερε ότι ο πύραυλος που κατέληξε στη Λευκορωσία προήλθε από ουκρανικό έδαφος. Δημοσίευσε φωτογραφίες όπου φαίνονται, όπως ανέφερε, κομμάτια ενός πυραύλου S-300 σε ένα άδειο χωράφι.

Αξιωματικός του στρατού της Λευκορωσίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το BelTA, ο στρατιωτικός επίτροπος της περιοχής Μπρεστ της Λευκορωσίας δήλωσε: «Οι ντόπιοι δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο να ανησυχούν. Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν».

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας «δεν αποκλείει μια σκόπιμη προβοκάτσια» εκ μέρους της Ρωσίας «για να εμπλακεί η Λευκορωσία στον πόλεμο».

«Η ουκρανική πλευρά δεν αποκλείει μια σκόπιμη προβοκάτσια εκ μέρους του ρωσικού κράτους-τρομοκράτη, το οποίο χάραξε μια τέτοια πορεία για τους πυραύλους πλεύσης ώστε να προκαλέσει την αναχαίτισή τους στον εναέριο χώρο πάνω από το έδαφος της Λευκορωσίας» ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωσή του.

Το Κίεβο δήλωσε πάντως έτοιμο να συμμετάσχει σε μια έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτό το «συμβάν».

Ο Ουκρανός πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στο Μινσκ για να λάβει επίσημη διαμαρτυρία.

«Η Λευκορωσική πλευρά θεωρεί αυτό το περιστατικό ως εξαιρετικά σοβαρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ανατόλι Γκλαζ.

«Απαιτήσαμε από την ουκρανική πλευρά να διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα,... να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να λάβει ολοκληρωμένα μέτρα για να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον».

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού ουσιαστικά αναγνώρισε ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός, λέγοντας ότι το περιστατικό δεν ήταν «τίποτα περίεργο, απλά αποτέλεσμα αεράμυνας» και κάτι που «έχει συμβεί περισσότερες από μία φορές».

Η Λευκορωσία είναι ο πλέον στενός σύμμαχος της Ρωσίας και το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πολλές φήμες πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν ίσως να ζητούσε από τον Αλεξάντρ Λουκασένκο να μπει στο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη θα μπορούσε να είναι η ”τέλεια αφορμή”.

Η Λευκορωσία επίσης επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφός της ως εφαλτήριο για την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αλλά επιμένει ότι δεν συμμετέχει στον πόλεμο και ούτε πρόκειται να το κάνει.

Ο S-300 είναι ένας σοβιετικής εποχής πύραυλος αντιαεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιείται από την Ρωσία και την Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει χρησιμοποιήσει το σύστημα για να αναχαιτίσει εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους, ενώ η Ρωσία φαίνεται να χρησιμοποιεί πυραύλους S-300 για να πλήξει στόχους εδάφους –κάτι που στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ένδειξη πως τα αποθέματά της σε πυραύλους μειώνονται.

Πηγές: Reuters, AFP

Δημοφιλή