Τα ιδανικά κρασιά για το πρωτοχρονιάτικο μενού: Aπό το καλωσόρισμα μέχρι το γλυκό

Η οινολόγος Τένια Νίκα μας αποκαλύπτει τα μυστικά της για το πρώτο γεύμα του 2023.
Getty Images

Ολη η χαρά, των γιορτών μας ανοίγει και την όρεξη για εκλεκτά εδέσματα και τραπέζια γεμάτα γευστικές εκπλήξεις.

Από τη στιγμή που υποδεχόμαστε τους καλεσμένους μας μέχρι να έρθει η ώρα να τους αποχαιρετήσουμε ως οικοδεσπότες επιδιώκουμε να τους ευχαριστήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Έτσι, εκτός από το τέλειο γεύμα, το αποκορύφωμα δηλαδή της βραδιάς, δεν μπορούμε να μην δώσουμε σημασία τόσο στο καλωσόρισμα όσο και στο φινάλε του δείπνου. Πώς θα το πετύχουμε; Με εκλεκτά κρασιά και ποτά που θα εναρμονίζονται τέλεια με τα ορεκτικά, τα πιάτα και το επιδόρπιο που έχουμε επιλέξει.

Η οινολόγος Τένια Νίκα προσφέρει στην HuffPost μερικές απλές συμβουλές, που θα αναβαθμίσουν το πρωτοχρονιάτικο γεύμα στο σπίτι, θυμίζοντας γεύμα σε αριστοκρατικό εστιατόριο, απλά, στην πιο οικογενειακή και φιλόξενη εκδοχή του.

Τένια Νίκα, Οινολόγος, Απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
HuffPost Greece
Τένια Νίκα, Οινολόγος, Απόφοιτος του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

- Με ποιο ποτό θα πρωτοτυπήσουμε στην υποδοχή των καλεσμένων μας;

Κυρίαρχο ποτό στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα αφρώδες κρασί, με το οποίο και θα υποδεχθούμε τους καλεσμένους μας. Ένας ιδιαίτερος ξηρός αφρός με υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα και φινέτσα, θα ανοίξει την γευστική μας παλέτα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός γιορτινού τραπεζιού. Σε κάθε κάβα μπορούμε να βρούμε εξαιρετικές ετικέτες ελληνικού αφρώδους οίνου.

Δεύτερο σε επιλογή, μπορεί εύκολα να σταθεί και ένα λευκό κρασί, όχι υψηλόβαθμο σε αλκοόλ, δροσερό, με διακριτικό ευχάριστο άρωμα και μέτριο σώμα. (Το σώμα του κρασιού έχει να κάνει για παράδειγμα με το πόσο απέχει ή όχι η αίσθηση του κρασιού στο στόμα συγκριτικά με το νερό).

- Ποιο είναι το ιδανικό ποτό ή κρασί προκειμένου να συνοδεύσουμε ένα πλατό τυριών και αλλαντικών που θα προηγηθεί του πρωτοχρονιάτικου γεύματος;

Καθώς είναι σύνηθες τα τραπέζια των γιορτών να ξεκινούν με περιποιημένες πιατέλες αλλαντικών και τυριών, ή ακόμα και με διάφορα όστρακα και θαλασσινά, το αφρώδες κρασί μας είναι ο ιδανικός συνδυασμός. Πλούσια τυριά, μπουκιές με σολομό ή χαβιάρι, προσούτο και παστράμι, έρχονται να δέσουν ιδανικά και τολμηρά, με ένα αφρώδες ξηρό κρασί, με γεμάτο σώμα, υψηλή οξύτητα, νότες λουλουδιών και πυρηνόκαρπων φρούτων και φυσικά ζωηράδα και ένταση.

- Συχνά, προτού προχωρήσουμε προς το τραπέζι για το κυρίως γεύμα, προσφέρουμε στους καλεσμένους μας ουίσκι ή κάποιο άλλο ποτό με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Είναι ασφαλές ένα υψηλόβαθμο ποτό να προηγείται του κρασιού ή της μπύρας; Υπάρχει σωστή σειρά;

Θα μπορούσαμε να καταρρίψουμε τον μύθο που θέλει τον συνδυασμό διαφόρων αλκολούχων ποτών να είναι υπαίτιος ενός ξέφρενου μεθυσιού, μιας και η μέθη σχετίζεται με την περιεκτικότητα των ποτών σε αλκοόλ και όχι με τα είδη των ποτών.

Φυσικά όμως, αυτό δεν σημαίνει πως ένα καλό γιορτινό τραπέζι τραπέζι, δεν είναι ευχάριστο να έχει αρχή, μέση και τέλος τόσο στο φαγητό όσο και στο ποτό.

Συνήθως, με βάση την εμπειρία μου, τα υψηλόβαθμα αποστάγματα, όπως για παράδειγμα το ουίσκι, δεν λειτουργούν τόσο καλά ως απεριτίφ. Αν όμως επιθυμούμε να είμαστε ευγενικοί, δεν περιορίζουμε τις προτιμήσεις και το γούστο των παρευρισκόμενων.

- Χοιρινό κότσι με πατάτες, γεμιστό κοτόπουλο με τυριά, μπέικον και μυρωδικά, αγριογούρουνο στη γάστρα, ψαρονέφρι με πουρέ γλυκοπατάτας, παϊδάκια στο φούρνο με σως μπάρμπεκιου, είναι μόνο μερικές από τις συνταγές που κυριαρχούν στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Με ποιο κρασί συνδυάζεται ιδανικά κάθε ένα από τα παραπάνω πρωτοχρονιάτικα πιάτα;

Καθώς περνάμε στο κυρίως γεύμα της βραδιάς, μιας και στην Ελλάδα ο τρόπος που οργανώνουμε τα τραπέζια μας, θέλει πολλές διαφορετικές γεύσεις να συνυπάρχουν και να καταναλώνονται ταυτόχρονα, θα μπορούσαμε να πούμε πως το «πάντρεμα» κάθε πιάτου με το ανάλογο κρασί δεν είναι πάντοτε εφικτό. Μάλιστα, εκτός από εφικτό, δεν είναι καν απαραίτητο.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να επιλέξουμε κρασιά που συνδυάζονται με μεγαλύτερη γκάμα φαγητών. Καθώς όμως αναφερθήκαμε σε αρχή, μέση και τέλος, μπορούμε να ξεκινήσουμε με πιο υδαρά και λιγότερο αρωματικά φαγητά και να καταλήξουμε σε πιο βαριές και αρωματικές γεύσεις.

Λευκά κρασιά έντονης οξύτητας, με μέτριο προς γεμάτο σώμα, μικρές νότες ορυκτότητας, και εσπεριδοειδών, όπως για παράδειγμα ένα Ασύρτικο, μια Μαλαγουζιά ή ένα καλιφορνέζικο Σαρντονέ, θα ταίριαζαν αρμονικά με σαλάτες, πιάτα με πουλερικά, ακόμα και με κάποια πιάτα ζυμαρικών και ριζότο. Τέτοιου είδους κρασιά φρεσκάρουν και δεν κουράζουν την γευστική παλέτα μας, ενώ ταυτόχρονα μας προετοιμάζουν για πιο βαριές και λιπαρές γεύσεις.

Έπειτα περνώντας σε πιάτα πιο λιπαρών κρεατικών, ψητά φούρνου με διάφορες γεμίσεις και πιο βαριές σάλτσες ή ψητά στην σχάρα, κρασιά με δουλεμένες τανίνες, γεμάτο σώμα, νότες πιπεριάς και μαύρων φρούτων, δένουν αρμονικά με τα παραπάνω πιάτα. Ένα Ξινόμαυρο, ένα Αγιωργίτικο, ένα Σιρά ή ένα Καμπερνέ Σοβινιόν Χιλής είναι κάποιες από τις ποικιλίες που μπορούμε να επιλέξουμε.

- Με ποιο κρασί ή ποτό θα συνοδεύσουμε το επιδόρπιο;

Κλείνοντας το γεύμα μας, στο σερβίρισμα των γλυκών και στην κοπή της βασιλόπιτας, ερχόμαστε να προσθέσουμε κάποιο γλυκό κρασί. Ένα μοσχάτο Σάμου ή μια Μαυροδάφνη συνδυάζονται άψογα με την σοκολάτα και υπόσχονται ένα γλυκό γιορτινό κλείσιμο.

Κατά την προσωπική μου άποψη, μια χριστουγεννιάτικη μιμόζα, που συνδυάζει αφρό και χυμό κράνμπερι, είναι ένα ελκυστικό, κομψό ποτό, που θα προσφέρει έξτρα λάμψη στo τραπέζι μας.

- Αν αισθανθούμε πως ήπιαμε λιγάκι παραπάνω, πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε γρήγορα από τα αισθήματα δυσφορίας που ενδέχεται να προκύψουν;

Μια συμβουλή για την αποφυγή δυσάρεστων παρενεργειών που προκύπτουν από το αλκοόλ, είναι η παράλληλη κατανάλωση νερού, όσο αυτό είναι δυνατόν. Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό, άρα η ενδιάμεση κατανάλωση νερού έρχεται να ισορροπήσει κάπως την κατάσταση.