ΔΙΕΘΝΕΣ
15/11/2018 08:04 EET | Updated 15/11/2018 12:59 EET

Λευκός καπνός για το Brexit μετά το «ναι» ενός διχασμένου υπουργικού συμβουλίου

...μετά από διαπραγματεύσεις περίπου πέντε ωρών

WirtschaftsWoche

Tην στήριξη των υπουργών στο προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit ανακοίνωσε πως εξασφάλισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι το βράδυ της Τετάρτης έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση ενώ λίγη ώρα αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα και το πολυσέλιδο σχέδιο συμφωνίας που θα αφορά την νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

To πρωί της Πέμπτης ωστόσο, λίγες ώρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας, την παραίτηση του υπέβαλε ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Ντόμινικ Ράαμπ ενώ μέσα από ανάρτηση του στο twitter σημείωσε πως η συνείδηση του δεν του επιτρέπει να συνεχίσει στη θέση του μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η βρετανική κυβέρνηση. Ο ίδιος παρέθεσε το κείμενο με τους λόγους της απόφασης του ενώ τόνισε πως σέβεται την Τερέζα Μέι. 

Νωρίτερα ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε επίσης ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε ανάρτηση που έκανε στο twitter ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με μεγάλη μου λύπη ανακοινώνω την απόφασή μου. Είμαστε ένα περήφανο έθνος και μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα απ′ αυτό. Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αξίζουν περισσότερα». Στην ίδια ανάρτηση παρουσιάζει και την επιστολή παραίτησής του.

Εκ μέρους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο Γκι Φερχόφστατ δήλωσε πως το σχέδιο συμφωνίας Brexit που ενέκρινε η βρετανική κυβέρνηση θα επιτρέψει στην Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρώντας παράλληλα μια στενή σχέση με το μπλοκ ενώ εξέφρασε τη λύπη του εκ νέου που η Βρετανία δεν θα αποτελεί πλέον κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα από μήνυμά του στο twitter το το βράδυ της Τετάρτης εξέφρασε την ελπίδα του το Ηνωμένο Βασίλειο μια μέρα να επιστρέψει, διευκρίνισε όμως πως στο µεταξύ αυτή η συμφωνία θα κάνει εφικτό ένα Brexit, διατηρώντας παράλληλα μια στενή σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και την αποφυγή σκληρών ιρλανδικών συνόρων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμοι για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας για το Brexit. Αυτά επισημαίνονται σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας σημείωσε πως «είναι ανακουφισμένος» που τελικά η βρετανική πλευρά κατέληξε σε κείμενο για τη συμφωνία του Brexit. «Έπειτα από μήνες αβεβαιότητας έχουμε επιτέλους ένα καθαρό μήνυμα από το Ηνωμένο Βασίλειο για το πώς θα γίνει η αποχώρηση.

Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως χρειάζεται ακόμα να γίνει πολλή δουλειά και από τις δύο πλευρές ενώ δήλωσε πως η Γερμανία θα επιδιώξει να διατηρήσει τις στενές επαφές με τους Βρετανούς φίλους της.

Ως ένα αποφασιστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το Brexit χαρακτήρισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, μετά τη διαμόρφωση ενός προσχεδίου συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Κατά τη διάρκεια επίσημης δήλωσης προς τα μέσα ενημέρωσης, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία του Brexit επιφέρει μία «τάξη» στις συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., ενώ άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της μεταβατικής περιόδου.

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κοινή λύση για την αποφυγή των «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

PA Ready News UK

Και εξήγησε: «Η Βόρεια Ιρλανδία θα βρίσκεται στο ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα παραμείνει συνδεδεμένη με ορισμένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προκειμένου να αποφευχθούν οι σκληροί έλεγχοι στα σύνορα με την Ιρλανδία».

Ειδική μνεία έκανε και στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις σχετικές διαπραγματεύσεις την επομένη της αποχώρησης από την Ε.Ε.».

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι «χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά, καθώς ο δρόμος είναι μακρύς και ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες δυσκολίες». Σε κάθε περίπτωση βέβαια, «σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη συντεταγμένη αποχώρηση» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε πως το αποτέλεσμα είναι καλό επειδή εγγυάται ότι θα αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit και ότι δεν θα υπάρχουν σκληρά σύνορα της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας.

Κακό για την οικονομία της Σκωτίας χαρακτήρισε από τη δική της πλευρά η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον το σχέδιο για τη συμφωνία ενώ συμπλήρωσε πως η έγκριση του σχεδίου αυτού θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

«Είναι προφανές ότι (η Μέι) µετά βίας μπορεί να ενώσει το υπουργικό της συμβούλιο για αυτή τη συμφωνία και επίσης είναι ολοένα και περισσότερο σαφές ότι θα παλέψει να κερδίσει την πλειοψηφία για αυτήν στο κοινοβούλιο», είπε με ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται πως τα βρετανικά μέσα λίγο μετά την ανακοίνωση της Τερέζα Μέι μίλησαν ανοιχτά για «μεγάλη διάσπαση» στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας ενώ ειδικότερα το Sky News ανέφερε πως 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν στο σχέδιο.

«Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί» ήταν το tweet που έστειλε η Μπεθ Ρίγκμπι, πολιτική συντάκτρια του Sky News.

Τα βλέμματα αυτή την ώρα είναι στραμμένα στις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις καθώς σύμφωνα με το BBC που επικαλείται κορυφαίο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι ίσως υποβάλουν την Πέμπτη πρόταση δυσπιστίας.

Τις πληροφορίες του BBC επιβεβαιώνει δήλωση του βουλευτή των Τόρις Κονορ Μπερνς που μιλάει ουσιαστικά για «αλλαγή πρωθυπουργού όταν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική».

Κανένας δεν απείλησε με παραίτηση στη συνεδρίαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη στήριξη ή μη του σχεδίου συμφωνίας Brexit, δήλωσε από την άλλη ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σε ερώτηση αν οποιοδήποτε μέλος του υπουργικού συμβουλίου απείλησε να παραιτηθεί, ο αξιωματούχος απάντησε: Κανένας.

«Η πρωθυπουργός χρησιμοποίησε παθιασμένα τη λέξη για ένα λόγο, και ξεκάθαρα υπήρχαν έντονες απόψεις που διατυπώθηκαν για αυτό το θέμα, τις οποίες αναγνωρίζουμε».

Σημειώνεται πως για να τεθεί ζήτημα ηγεσίας της Τερέζα Μέι απαιτείται το 15% των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος να υπογράψει σχετική επιστολή προς την αρμόδια επιτροπή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.