Μητσοτάκης στη Βουλή: Ριζική τομή η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

"Με το νομοσχέδιο ενισχύεται πρωτίστως το Δημόσιο πανεπιστήμιο". Σφοδρή επίθεση του πρωθυπουργού κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Με αναφορά στην Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε την τοποθέτηση του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης και εν όψει της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο σχετικά με τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή να υπάρξουν περισσότερες γυναίκες στο κοινοβούλιο και αμέσως μετά εξαπέλυσε επίθεση κατά του Δημήτρη Κουτσούμπα για τις δηλώσεις του περί “sugar daddies”.

″Ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα όταν μιλάτε για γυναίκες που εκδίδονται”, και συνέχισε τονίζοντας ότι ″δεν έχετε καν το θάρρος να πείτε έκανα λάθος”, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή για τη μεγάλη αλλαγή στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης
Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή για τη μεγάλη αλλαγή στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης
Eurokinissi

″Στόχος μας η ανάταξη του δημόσιου πανεπιστημίου”

Περνώντας στη θέμα της συζήτησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρωτίστως το νομοσχέδιο ενισχύει το Δημόσιο πανεπιστήμιο και υπογράμμισε την ελευθερία βούλησης για όσους θέλουν να φοιτήσουν στην ανώτατη εκπαίδευση.

″Το θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη του Δημόσιου πανεπιστημίου και σε αυτό αναφέρονται το 85% των άρθρων του νομοσχεδίου”, ενώ αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση των δημόσιων ΑΕΙ με κονδύλι που φτάνει το 1 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την προσέλκυση ξένων φοιτητών, την προσπάθεια επαναπατρισμού Ελλήνων καθηγητών, τη συνεργασία των ελληνικών ΑΕΙ με ξένα και γενικότερα τις προοπτικές που ανοίγονται για την ανώτατη εκπαίδευση και τη χώρα αλλά και την προσπάθεια να κρατήσει τους νέους στη χώρα.

″Περισσότεροι από 40.000 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους νέους να φοιτούν σε αξιόλογα διεθνή πανεπιστήμια χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από το σπίτι τους”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ως ένα δείγμα της επιπλέον στήριξης που παρέχει το νομοσχέδιο στην ανώτατη εκπαίδευση, ανέφερε την ενίσχυση που θα λάβει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αλλά και τον εκσυγχρονισμό και την αυτονόμηση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

″Είμαστε οι τελευταίοι, νομίζω μαζί με την Κούβα που έχουμε ένα κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Με στόχο να καταρρίψει διάφορους μύθους, όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στα πολύ αυστηρά κριτήρια που θέτει το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

″Το έχουμε πει ότι οι προδιαγραφές και εγγυήσεις είναι ίσως οι αυστηρότερες που έχουν τεθεί’, ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι ”σε κάθε περίπτωση την τελική ευθύνη αδειοδότησης θα έχει το υπ. Παιδείας με την πιστοποίηση της αρχής.”

Παράλληλα απάντησε και στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης της παιδεία. ”Κόστος έχουν και οι σπουδές εκτός Ελλάδος καθώς και τα διδακτορικά στην Ελλάδα που είναι με δίδακτρα. Εμείς προβλέπουμε 10% υποτροφίες”, είπε μεταξύ άλλων.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι τα ξένα ΑΕΙ θα λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων ενώ σχετικά με τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη δημόσια τοποθέτηση του συνταγματολόγου Αντώνη Μανιτάκη -ο οποίος δεν ανήκει στην κυβερνώσα παράταξη, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός.

″Όποιος θέλει να κλείνει τα μάτια στην αλήθεια, θα μείνει κλειδωμένος σε ένα δικό του πλανήτη”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τρίτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων", Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Τρίτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων", Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Σε υψηλούς τόνους η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι απαντήσεις του στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση. Συνέχισε σε υψηλούς εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας «καλά να τα λέει ο κ.Τσίπρας που σπούδασε στο ΕΜΠ, αλλά να τα λέει ο κ.Κασσελάκης; Πόση υποκρισία πια;». Πιο συγκεκριμένα ανέφερε «Αν ερχόταν το Pennsylvania εδώ να κάνει παράρτημα ο κ. Κασσελάκης θα έλεγε όχι να μην γίνει εδώ. Πως εξηγείται αυτή την βασική αντίφαση. Αν το University of Pennsylvania αποφασίσει να φτιάξει παράρτημα και να δώσει την δυνατότητα σε Έλληνες να φοιτήσουν με υποτροφία ο κ. Κασσελάκης θα έλεγε όχι. Ο κ. Κασσελάκης που σπούδασε με υποτροφία στο ίδιο πανεπιστήμιο».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ένα βίντεο στο X ανέφερε τους λόγους που είναι κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Αναλυτικότερα τα όσα είπε: «1.Διπλασιασμός του διδακτικού προσωπικού, προκειμένου να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ στην αναλογία καθηγητών-φοιτητών. 2.Πρόγραμμα «Εστία παντού». Ανέγερση φοιτητικών εστιών με χρηματοδότηση από έσοδα του δημοσίου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. 3.Διπλασιασμός των κονδυλίων που δίνονται στα πανεπιστήμια για την έρευνα. Γιατί χωρίς την έρευνα δεν μπορεί να διασυνδεθεί το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας. 4.Έκπτωση ενοικίων για φοιτητική στέγη από το φορολογητέο εισόδημα. -Για μισθώματα έως 500€. -Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000€. -Ωφελούμενοι: 150.000 οικογένειες. -Δημοσιονομικό κόστος: 225.000.000 €. 5.Δημιουργία αυτοδιοικούμενων πυλώνων ξένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων εντός των ελληνικών πανεπιστημίων. Έτσι θα έρθουν πανεπιστήμια με κύρος στην Ελλάδα.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέφερε «Η πολυφωνία σας σταδιακά μετατρέπεται σε πλήρη παλινωδία με δική σας ευθύνη», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «ο κ. Βενιζέλος επιχειρηματολόγησε και επισήμανε την ανάγκη ψήφισης της νομοθεσίας. Αυτό λέγατε και εσείς κ. Ανδλουλάκη ότι δεν θα σταθείτε εμπόδιο. Ήταν προεκλογική σας δέσμευση. Οι βουλευτές σας αυτό έλεγαν και τους βάλατε πειθαρχία. Αυτό λέει και το 55% των ψηφοφόρων σας. Και ξαφνικά αλλάξατε γνώμη παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου έκανε ειλικρινή προσπάθεια να εντάξει όλες τις παρατηρήσεις σας. Μετά από αυτό πήγατε στο Σκανδιναβικό μοντέλο που κανείς δεν καταλαβαίνει τι είναι γιατί άλλα ισχύουν στην Σουηδία άλλα στην Δανία. Και όλα αυτά όταν σας λέμε ότι το 85% του νομοσχεδίου αναφέρεται στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Πως θα δικαιολογήσετε αυτή την τεθλασμένη γραμμή στους αμήχανους ψηφοφόρους σας.»

Πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η ΝΔ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Τσιάρας, αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Όπως είπε ο κ, Τσιάρας, «σύμφωνα με το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ καταθέτει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που συζητάμε».

Σφοδρή κριτική Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Απαντώντας σε πολιτικά επιχειρήματα, υπενθύμισε στον Σωκράτη Φάμελλο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φοίτησε σε ξένο πανεπιστήμιο, κάνοντας λόγο για υποκρισία. ”Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που φοίτησε στο Μετσόβειο αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης; Νισάφι πια”, είπε απευθυνόμενος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

″Η πολυφωνία σας μετατρέπεται σε πλήρη παλινωδία”, είπε στη συνέχεια προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι αρχικά η θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν υπέρ της μεταρρύθμισης. ”Και ξαφνικά για λόγους που μου είναι παντελώς ακατανόητοι, αλλάξατε γνώμη”. Συνεχίζοντας την αναφορά του στην στάση του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε φροντίσει να εντάξει στο νομοσχέδιο θέσεις που είχε εκφράσει η Χαριλάου Τρικούπη και έκανε λόγο για απόλυτη υποκρισία από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα προανήγγειλε ότι ”η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Να δούμε πόσα θα ψηφίσετε κύριε Ανδρουλάκη”.

″Είναι ο απόλυτος σουρεαλισμός” σημείωσε, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι πηγαίνει το χρόνο πίσω. Πυρά εξαπέλυσε και κατά του Γιώργου Παπανδρέου τον οποίο χαρακτήρισε ως ”Μπέντζαμιν Μπάτον”.

″Ρύθμιση που έρχεται να κερδίσει χαμένο έδαφος και χαμένο χρόνο”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται σε λίγες ώρες.

″Όσοι διαφωνούν είναι θιασώτες της αδράνειας”, σημείωσε για όσους επιμένουν κατά της αλλαγής και δήλωσε την υπερηφάνεια του για τις θέσεις της κυβέρνησης.

″Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει δέσμια κομμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Έχουμε αποφασίσει να γίνουμε μία σύγχρονη δημοκρατία”, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

″Σήμερα ψηφίζουμε μία τομή με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των Ελλήνων. Μία ηχηρή έγκριση για μεγαλύτερη ελευθερία και μεγαλύτερη πρόσβαση στη γνώση για όλα τα ελληνόπουλα”, ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φάμελλος: Ποδοπατούν τα όνειρα των νέων αλλά και το Σύνταγμα

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ποδοπατούν τα όνειρα των νέων αλλά και το Σύνταγμα» στο βωμό κάποιων «συμφερόντων», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε αρχικά και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό καταδικάζοντας την επίθεση που έγινε κοντά στη ελληνική αποστολή, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη δεν έχει επιτελέσει τον ρόλο της στην εξωτερική πολιτική και ότι πρέπει να ασκήσει διπλωματία για την ειρήνη και στην Ουκρανία και στη Γάζα.

Επίσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπογράμμισε πως «έχουμε δρόμο» για την ισότητα και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την άρνησή της να νομοθετήσει τη γυναικοκτονία. Στο πλαίσιο αυτό, στηλίτευσε τη χθεσινή δήλωση του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, περί «sugar daddies» αλλά σχολίασε και τις αιχμές του πρωθυπουργού για τα κομμουνιστικά καθεστώτα ως «ψευδή στερεότυπα».

Ο Σ. Φάμελλος απάντησε και στην αιχμή που άφησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του περί «καριέρας σε πορείες», δηλώνοντας «περήφανος» για την «καριέρα» αυτή δίπλα στους «φοιτητές και τους εργαζόμενους» και αντιπαραβάλλοντας την «καριέρα» σε «απλήρωτα δάνεια» για τον αρχηγό της ΝΔ.

Όσον αφορά το Σύνταγμα, είπε πως είναι πολύ πιο «προοδευτικό» γιατί ορίζει πως η ανώτατη παιδεία δεν είναι «εμπόρευμα» και οι φοιτητές δεν είναι «πελάτες», χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα μεταρρύθμιση της κυβέρνησης «βαθιά συντηρητική».

Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο, ως «ιδιωτικοποίηση της Παιδείας» και «ανωτατοποίηση των κολεγίων» που θα αποτελέσει «νάρκη» για το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ έκανε λόγο για «ξεδιάντροπη παραβίαση του Συντάγματος». Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γενικά «δεν σέβεται το Σύνταγμα», παραπέμποντας στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στην «συγκάλυψη» των υπευθύνων για τα Τέμπη στην εξεταστική, αλλά στην πρόσφατη διαρροή προσωπικών δεδομένα, ρωτώντας τον πρωθυπουργό αν η κυρία Ασημακοπούλου «θα παραμείνει υποψήφια ευρωβουλευτής» και αν η κυρία Κεραμέως θα «αναλάβει την πολιτική ευθύνη».

Συνεχίζοντας, αναφορικά με το τρέχον νομοσχέδιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη συνολική πολιτική της τα τελευταία 4,5 χρόνια «έκανε ό,τι μπορούσε» για να υποβαθμίσει τη δημόσια παιδεία, με «ελλιπή» χρηματοδότηση και στελέχωση, «απαξιωμένες υποδομές» και «ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι σε όλα αυτά η Ελλάδα «αποκλίνει» σημαντικά από την Ευρώπη, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση «αντί να προσλαμβάνει καθηγητές, προσλαμβάνει αστυνομία».

Χαρακτήρισε «ατυχείς» τους «επιθετικούς προσδιορισμούς» που επιλέχθηκαν γιατί όπως, είπε, στην Ελλάδα «δεν έχουμε κρατικά πανεπιστήμια» αλλά «δημόσια» και μάλιστα «αυτοδιοίκητα», «με καθηγητές που είναι δημόσιοι λειτουργοί» και στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης «να πείσει» ότι δεν θα είναι κερδοσκοπικός ο χαρακτήρας των νέων ιδρυμάτων, αφού όπως είπε θα συνεργάζονται με κερδοσκοπικά funds. «Δε μιλάμε για παραρτήματα της Οξφόρδης ή του Χάρβαρντ ή MIT, αλλά μιλάμε για νομοσχέδιο αρπαχτής», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις διατάξεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο, που ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε αν θα τις ψηφίσει η αντιπολίτευση, ο Σ. Φάμελλος σχολίασε πως «ξεψηφίζουν» αυτά που «ψήφισαν» στο πλαίσιο του προηγούμενου νόμου της κυβέρνησης και ότι δεν πρόκειται για καμιά «φοβερή μεταρρύθμιση». Καταλόγισε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι με αυτά τα άρθρα προχωρά σε «μείωση των πόρων για τα περιφερειακά πανεπιστήμια», μειώνει τις αρμοδιότητες των συλλογικών οργάνων με το «διευθυντικό δικαίωμα», δημιουργεί την «ασύμμετρη ψήφο» και ανοίγει παράθυρο για «δίδακτρα στα προπτυχιακά», για εισαγωγή χωρίς εξετάσεις, για «δίδακτρα ”δύο ταχυτήτων” στα μεταπτυχιακά».

«Το προφανές είναι το πώς καταφέρνετε παραβιάζοντας το Σύνταγμα, να δώσετε τίτλο ανώτατου ιδρύματος στα κολλέγια του ενός ορόφου», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο Σ. Φάμελλος καταλόγισε «ανυπομονησία» στον πρωθυπουργό που οδηγεί στην «παραβίαση» του άρθρου 16, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έλεγε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί για να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όπως είπε, αυτό που άλλαξε είναι η «ασυδοσία» αυτής της κυβέρνησης να κάνει «τέτοιες παραβιάσεις του συνταγματικού πλαισίου» και ότι «είναι πολλά τα λεφτά και πολλά τα συμφέροντα που πιέζουν».

Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κάθετα αντίθετος στην αναθεώρηση του άρθρου 16» και θα «δώσει μάχη» για την υπεράσπιση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Προειδοποίησε, δε, ότι η εξέλιξη θα είναι να παραπεμφθεί το νομοσχέδιο στο ΣτΕ και να «κολλήσει» στα δικαστήρια, αλλά στο μεταξύ «θα προλάβουν κάποιοι να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των παιδιών και των οικογενειών τους» καθώς και ότι θα υποβαθμιστεί συνολικά η ποιότητα των υπηρεσιών στην Ελλάδα και η ασφάλεια των λειτουργιών, καθώς θα βγαίνουν επιστήμονες με χαμηλότερη επάρκεια.

«Κανένας ανταγωνισμός δεν χρειάζεται με αμφιβόλου ποιότητας κολλέγια», τόνισε, ενώ σημείωσε πως ο έλεγχος για την πιστοποίηση των προγραμμάτων των πανεπιστημίων αυτών δεν είναι ικανοποιητικός, ούτε, υποστήριξε, προβλέπεται αφαίρεση άδειας αν δεν τηρεί κάποιο ίδρυμα τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, παρά μόνο κάποια «οικονομική κύρωση».

Ο Σ. Φάμελλος στη συνέχεια, απάντησε αναλυτικά στα επιχειρήματα της κυβέρνσης για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου, όπως ότι θα αποτρέψει το «brain drain» και θα επιστρέψουν Έλληνες καθηγητές, ή θα έρθουν «εμβληματικά ξένα πανεπιστήμια» και θα «αυξηθεί το ΑΕΠ», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει» τον κόσμο και ότι το νομοσχέδιο αυτό θα προκαλέσει αύξηση των «ανισοτήτων», πέρα από την «υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου και την παραβίαση του Συντάγματος» αλλά και την συρρίκνωση των περιφερειακών τμημάτων και την απαξίωση της έρευνας.

Όσον αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Φάμελλος είπε πως περιλαμβάνει: τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, αποκατάσταση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης και Μέριμνας, ενίσχυση των υποδομών και Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

«Δεσμευόμαστε για δύο πράγματα», είπε κλείνοντας ο Σ. Φάμελλος, και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «υπερασπιστεί το άρθρο 16» όταν τεθεί ζήτημα αναθεώρησης και ότι θα καταργήσει το επίμαχο νομοσχέδιο ως «πρώτη προτεραιότητα».

Ανδρουλάκης: Δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τη δημόσια παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια.

«Η ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει συνολική απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η δημόσια παιδεία στη χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσει επί της αρχής αυτή την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση.

«Δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τη δημόσια παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια. Ούτε πιστεύουμε ότι το σχέδιο σας έχει στόχο την ίδρυση πραγματικά μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που θα συμβάλουν στη συνολική αναβάθμιση της παιδείας στη χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, λέγοντας «πως βαφτίζει μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις».

«Για εμάς, μεταρρύθμιση στην παιδεία σημαίνει όραμα, διαβούλευση, αξιόπιστη υλοποίηση. Αυτό κάναμε στα τέλη Αυγούστου του 2011, όταν 255 βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο 4009/11, γνωστό ως νόμο Διαμαντοπούλου. Θα το θυμάται καλά ο υπουργός Παιδείας, που τότε ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Πρόσθεσε ότι για το ΠΑΣΟΚ, η δημόσια Παιδεία είναι βασικός μηχανισμός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας και μοχλός μετάβασης στη νέα εποχή των επιστημονικών και τεχνολογικών επαναστάσεων.

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με το δημόσιο πανεπιστήμιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την Νίκη Κεραμέως, πως «85 από τα 89 άρθρα σας ξηλώνουν αυτή τη μεγαλεπήβολη μεταρρύθμιση που είχε ψηφίσει η προκάτοχός σας. Πώς να το εκλάβουμε αυτό ως προς την αξιολόγηση της κυρίας Κεραμέως, που μιας και είναι εδώ, οφείλει να μας εξηγήσει γιατί κρυβόταν τέσσερις μέρες για τη διαρροή χιλιάδων προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού και κατόπιν εορτής διέταξε ΕΔΕ».

«Νομοθετείτε καθ′ υπόδειξή τους και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας το παράδοξο, όπως είπε, «συγκεκριμένα funds να έχουν κάνει ήδη τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα εδώ και μήνες και εσείς να έρχεστε εκ των υστέρων και να προσαρμόζετε, με συνταγματικές μάλιστα ακροβασίες, έναν νόμο πάνω στις επενδύσεις τους. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συντάχθηκε εν κρυπτώ. Ακόμα και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες για να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια: ότι ο τίτλος ”μη κερδοσκοπικό” είναι απλώς ο φερετζές των ιδιωτικών κερδοσκοπικών παραρτημάτων».

Επικαλέστηκε τη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και διατύπωσε το ερώτημα: «Πως ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορούν να ιδρύσουν στην Ελλάδα. Κι επιπλέον, δεν περιλαμβάνονται κανόνες αποφυγής έμμεσης διανομής κέρδους και νόθευσης του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του παραρτήματος. Άρα ποια μη κερδοσκοπικά παραρτήματα διαφημίζετε;».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αποκάλυψε, καταθέτοντας στα πρακτικά το σχετικό έγγραφο, ότι «οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο γνώριζαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά πριν ακόμα αυτό δημοσιευθεί είχαν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την πρόθεσή τους να ιδρύσουν παράρτημα στην Ελλάδα».

«Δεν είναι λοιπόν ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά είναι τα συμφέροντα που βιάζονται. Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης σας είναι ότι οι πολίτες συναντούν παντού φαινόμενα αλαζονείας και διαφθοράς», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας αναφορά σε διαφθορά που πλανάται πάνω από το έγκλημα των Τεμπών, τις υποκλοπές μετά το πρόστιμο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις στην Ιντελέξα, στην υγεία, στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξηγώντας τη θέση του κόμματός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η σταθερή θέση του εδώ και 20 χρόνια είναι αλλαγή του άρθρου 16 για μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε ότι εκείνος άλλαξε θέση, διαβάζοντας παλαιότερη δήλωση του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα μιλώντας για «γενιτσαρικό τάγμα» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκονται στη ΝΔ, τα οποία «δεν θυμούνται τί έλεγαν τόσα χρόνια που ήταν υπουργοί, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου; Σταματήστε λοιπόν την υποκρισία. Σταματήστε να περιφρονείτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και μαζί με τους επικοινωνιακούς βραχίονες να προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο-μαύρο. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά οι ομοτράπεζοί σας και εσείς προσωπικά».

Κουτσούμπας: Προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκάλυψη των ευθυνών της για τα Τέμπη

Το ΚΚΕ κατέθεσε το πόρισμά του για την Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη, «μια Εξεταστική που η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και την ψήφισε, έκανε όμως ό,τι μπορούσε για να υπάρξει πλήρης συγκάλυψη των ευθυνών της και γι′ αυτό την έκλεισε και άρον-άρον» επισήμανε μιλώντας στη Βουλή, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ό,τι και να κάνετε και εσείς της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που έχετε επίσης ”λερωμένη τη φωλιά” σας, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί και τουλάχιστον στη λαϊκή συνείδηση έχουν αποδοθεί όλες οι ευθύνες» τόνισε και πρόσθεσε: «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί ,είναι η υπόσχεση που δώσαμε πριν ένα χρόνο όταν μια ολόκληρη χώρα συγκλονιζόταν από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 αθώες ψυχές στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά».

«Αμέσως μετά από αυτή την ομιλία μου στη Βουλή έχουμε συνάντηση με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε τα στοιχεία που περιέχονται στο πόρισμα για την Εξεταστική Επιτροπή, με τα οποία, κατά τη γνώμη μας, αναδεικνύονται μεγάλες πολιτικές και ποινικές ευθύνες και σε πολιτικά πρόσωπα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τον χαμό τόσων συνανθρώπων μας» είπε.

Ως προς το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είπε πως «συνολικά και συμπερασματικά, παρακολουθώντας όλη αυτή τη συζήτηση, εδώ μέσα στη Βουλή και αυτές τις μέρες επιβεβαιώνει, ότι συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι ”κόσμοι”. Ο ένας εκφράζει το παλιό, το ξεπερασμένο και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καθαγιάζει τον δρόμο που μας έφερε ως εδώ. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει φέρει προς ψήφιση, ενάντια στο λαϊκό αίσθημα, ένα πραγματικό έκτρωμα. Φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια-μαγαζιά και ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια. Δημιουργεί δυο διαφορετικούς τρόπους εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο ένας κρίνεται από τις επιδόσεις των πανελλαδικών και ο άλλος από την τσέπη. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση διαρρέει και σενάρια για πανελλαδικές εξετάσεις από την πρώτη Λυκείου. Μην κάνετε όνειρα ότι αν γίνει νόμος αυτή η ταξική εξόντωση των μαθητών, αυτό θα κρατήσει για πολύ. Δεν θα σας το επιτρέψει ο ίδιος ο λαός, η νεολαία, η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο ”τιμοκατάλογος” των πτυχίων που συνοδεύει την ίδρυση των ιδιωτικών, αργά ή γρήγορα, στοχεύετε να επεκταθεί και στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας».

«Όλοι σας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχετε ενσωματώσει ”ευρωπαϊκές οδηγίες” στην ελληνική νομοθεσία για τη λειτουργία και αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων. Τους φοιτητές - πελάτες στα δημόσια, τούς έχετε κάνει όλοι μαζί, με την επιβολή διδάκτρων, στα μεταπτυχιακά, στα ξενόγλωσσα, στο ΕΑΠ. Με την επιβολή ενοικίων στις δημόσιες εστίες των πανεπιστημίων μας. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές πληρώνουν για αναλώσιμα, μεταφορές, σίτιση».

Βελόπουλος: Φτιάξτε πρώτα τη δημόσια παιδεία, τα δημόσια πανεπιστήμια και μετά τα ιδιωτικά

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου,

«Φτιάξτε πρώτα τη δημόσια παιδεία, τα δημόσια πανεπιστήμια και μετά τα ιδιωτικά», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα στην παιδεία είναι δομικό» και «ξεκινά από τις χαμηλές βαθμίδες».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα χρησιμοποιώντας παραπειστικά παραδείγματα για να πείσει τον κόσμο, ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και τα δημόσια θα γίνουν καλύτερα», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί «για τα παιδιά των πλούσιων φίλων».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη του ζήτησε να τον ενημερώσει ποια είναι τα 10 διεθνή πανεπιστήμια που θέλουν να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα μας ενώ τόνισε ότι η Ελληνική Λύση δεν μπορεί να ανεχθεί τη δημιουργία τουρκικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα.

«Είστε το παλιό και είμαστε το νέο. Είστε με την πολυλογία και τη θεωρία, είμαστε με την ουσία. Κύριοι, ο μέτριος πολιτικός μιλάει, ο καλός πολιτικός εξηγεί. Ο εξαιρετικός πολιτικός δείχνει, ο μεγάλος πολιτικός εμπνέει. Εμείς θέλουμε να εμπνέουμε. Εσείς θέλετε να μιλάτε», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σχολίασε και την τοποθέτηση του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα περί «Σούγκαρ Ντάντις». «Για εμάς μισογυνισμός είναι να αντικαθιστάς το όνομα της μάνας με το γονέας 1. Μισογυνισμός είναι η Ελληνίδα μάνα να μην έχει δουλειά, να πρέπει να ταΐσει τα παιδιά της και να μην έχει καμία στήριξη από την πολιτεία», είπε.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι και το μήνυμα που έστειλε προς τη Ρωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «δεν θα μας φοβίσετε. Ποιος το λέει αυτό; Ο πρωθυπουργός που δεν τολμά να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. «Η ουσία είναι μία. Εσείς είστε με τον πόλεμο και εμείς είμαστε με την ειρήνη», συμπλήρωσε.

Τέλος, εκτίμησε, ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα ηγεσίας καθώς και ότι ο πολιτικός και παραπολιτικός κόσμος της χώρας δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορία της και κυβερνάται από ανθυπομετριότητες επικίνδυνες για το έθνος, πρόσθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Μητσοτάκης: Σε κανέναν δεν στερεί αυτό το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε στους Σωκράτη Φάμελλο και Νίκο Ανδρουλάκη. Ξεκινώντας από τα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος άφησε αιχμές για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το δικό του έχει εξεταστεί πολλές φορές και αναφερόμενος στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα περιουσιακά στοιχεία του Στέφανου Κασσελάκη, ευχήθηκε ”καλά ξεμπερδέματα με τα δικά σας προβλήματα”.

Στη συνέχεια, με αφορμή τις αναφορές του κ. Φάμελλου για τη λειτουργία του κράτους δικαίου επί ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα Novartis και στην πολιτική -όπως είπε- απόφαση να εμπλακούν ονόματα πολιτικών αντιπάλων της Κουμουνδούρου, ενώ επικαλέστηκε και πρόσφατες δηλώσεις του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου.

Όσο για τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αποκλεισμό νέων από τη μόρφωση, ο κ. Μητσοτάκης ήταν κάθετος: ”Σε κανέναν δεν στερεί αυτό το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση”.

Όπως εξήγησε, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί αιφνιδιασμό από αυτό το νομοσχέδιο καθώς ήταν από τις βασικές προτεραιότητες στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. ”Εκπλήξαμε κανέναν; Αυτό ήταν πρόθεση της κυβέρνησης να το κάνει”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έχουμε ζαλιστεί από τις πιρουέτες σας κ. Ανδρουλάκη”

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού μπήκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τον οποίο είπε ότι ”έχω μετρήσει τέσσερις διαφορετικές θέσεις” και προχώρησε σε αναφορές δηλώσεων που έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα. ”Λέτε για σκανδιναβικό μοντέλο. Εμένα με σκανδιναβικό σταυρόλεξο μου μοιάζει”, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο Νίκο Ανδρουλάκη και πρόσθεσε: ”Τα media σας φταίνε κ. Ανδρουλάκη; Εδώ έχουμε ζαλιστεί από τις πιρουέτες σας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 και κάλεσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση ενώ επανερχόμενος στην κριτική του κατά του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά σε ανάρτηση του Προέδρου του κόμματος σχετικά με τις θέσεις της Κουμουνδούρου για την Παιδεία. ”Όλα επί 2. Κάντε το λίγο πιο γαλαντόμο, γιατί όχι επί 3 ή επί 4, μήπως τσιμπήσουν τα ποσοστά σας”, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο.

Χαρίτσης Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα, θα ενεργοποιήσουμε θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα

«Η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο, αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και ότι θα ενεργοποιήσει όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στη Βουλή για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλεί την εθνική αντιπροσωπεία να παραβιάσει το Σύνταγμα και υπογράμμισε ότι «μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον νόμο».

Είπε ότι η πρόταση προς την προοδευτική αντιπολίτευση για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αφορούσε στη δημιουργία μετώπου κατά τής «παραβίασης του Συντάγματος», προκειμένου να «έρθει ο πρωθυπουργός να απολογηθεί» και για επιπλέον τρεις μέρες η κοινωνία να ακούσει τα επιχειρήματα όσων υπερασπίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Σχολίασε ότι «δυστυχώς η πρόταση δεν έγινε δεκτή και ακολούθησαν και αστεία επιχειρήματα». Είπε πως αν το πρόβλημα είναι ότι την πρόταση κατέθεσε η Νέα Αριστερά, «ας την αποσύρουμε, καταθέστε τη εσείς και θα είμαστε οι πρώτοι που θα την υπογράψουμε».

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η κυβέρνηση «ανοίγει διάπλατα την πόρτα στις business», ότι καλεί την εθνική αντιπροσωπεία σε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και ότι «φροντίσατε να εξασφαλίσετε κατά παραγγελία γνωμοδοτήσεις ακόμη και από καθηγητές που έχουν και επαγγελματικό συμφέρον». Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι με τις αναφορές του σε ”μπαχαλάκηδες” προσπάθησε πάλι να καλλιεργήσει μια εικόνα απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου «με προφανή σκοπό να περάσετε πιο εύκολα στην κοινή γνώμη τη σημερινή αντικοινωνική σας αντιμεταρρύθμιση». «Εχθρεύεστε και απεχθάνεστε το δημόσιο πανεπιστήμιο», είπε.

Τόνισε ως προς το άρθρο 16 ότι είναι τόσο σαφείς οι περιορισμοί, που δεν γεννάται καμία ανάγκη ερμηνείας και πως η κυβέρνηση το έχει παραβιάσει πέντε φορές με αυτό το νομοσχέδιο: «Μια επειδή η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται, όπως λέει η παράγραφος 8 του άρθρου 16. Μία, επειδή το κράτος πλέον δεν θα είναι ο αποκλειστικός πάροχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προβλέπει η παράγραφος 5. Μία, επειδή οι καθηγητές των ΑΕΙ δεν θα είναι δημόσιοι λειτουργοί, όπως προβλέπει η παράγραφος 6. Μία επειδή με τον σημερινό νόμο εισάγονται από το παράθυρο και δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια με το άρθρο 58. Και άλλη μία μπόνους … καθώς, προφανώς, όταν ο υπουργός Παιδείας διέταξε τα δημόσια πανεπιστήμια να κάνουν διαδικτυακά εξετάσεις παραβίασε κατάφορα το αυτοδιοίκητό τους που προστατεύεται από το Σύνταγμα».

Ο κ. Χαρίτσης ρώτησε γιατί η κυβέρνηση δεν περιμένει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 αλλά βιάζεται να το καταργήσει με απλό νόμο. «Γιατί αυτή η πρεμούρα να παραβιάσετε απροκάλυπτα το Σύνταγμα;», είπε, σχολιάζοντας ότι «σήμερα η ελληνική Δεξιά επιχειρεί να κάνει πράξη αυτό που για δεκαετίες αποτέλεσε την ”ιερή αγελάδα” της». Οι απαντήσεις που ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς έδωσε είναι ότι «το σημερινό νομοσχέδιο το ζητάνε οι ελίτ για να προστατεύσουν διαγεννεακά την κοινωνική θέση των τέκνων τους» και «είναι ένα πισωγύρισμα στην από-δημοκρατικοποίηση της εκπαίδευσης». Προσέθεσε ότι το νομοσχέδιο, που «απλώς βαφτίζει πανεπιστήμια τα κολλέγια», το θέλει επίσης ο ΣΕΒ και άλλοι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου. Επιπλέον, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο το θέλουν «οι πολιτικοί της ελληνικής Δεξιάς, που αντιλαμβάνεστε τους θεσμούς ως μηχανισμούς προς χειραγώγηση και που για εσάς το πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης ήταν πάντοτε ενοχλητικό καθώς συνέχιζε να είναι ένας χώρος που παρήγαγε αντιστάσεις, κριτικό λόγο και δημοκρατική κουλτούρα. Και ως τέτοια προσπαθείτε εδώ και 50 χρόνια να το καθυποτάξετε».

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς μίλησε για έξι ψέματα του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, κάνοντας λόγο για «πάρτι ψέματος στο οποίο ο ίδιος είναι ο οικοδεσπότης». Ειδικότερα είπε ότι ο υπουργός λέει ότι 40.000 φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό, όμως αποσιωπά ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών στο εξωτερικό είναι μεταπτυχιακοί, όχι προπτυχιακοί. Για τους προπτυχιακούς η απάντηση της Νέας Αριστεράς είναι κατάργηση της ΕΒΕ, χρηματοδότηση και στελέχωση των δημόσιων πανεπιστημίων. «Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση θεσμοθετούσε νέο τμήμα Νομικής στη Πάτρα η ΝΔ εξεγείρονταν γιατί έλεγε ότι η αγορά εργασίας δεν μπορούσε να απορροφήσει τους αποφοίτους άλλης μιας Νομικής. Πού είναι σήμερα η κυρία Κεραμέως να μας εξηγήσει γιατί δεν χωράνε στην αγορά εργασίας οι απόφοιτοι μιας δημόσιας Νομικής αλλά χωράνε οι απόφοιτοι πέντε ιδιωτικών παραμάγαζων;», σχολίασε.

Ως προς το επιχείρημα του κ. Πιερρακάκη ότι το κράτος δεν ασκεί κυρίαρχη εξουσία όταν αφήνει τα κολλέγια αρρύθμιστα να δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς προϋποθέσεις και για αυτό πρέπει να τα ρυθμίσουμε, ο κ. Χαρίτσης είπε: «Ελάτε να ρυθμίσουμε τα ιδιωτικά κολλέγια ως αυτό που είναι, ως ιδιωτικά σπουδαστήρια και όχι ως πανεπιστήμια. Και να βάλουμε όρια και όρους για την παραχώρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Κάτι που η Κομισιόν φυσικά δεν θα μας απέτρεπε να το κάνουμε, καθώς η εκπαιδευτική πολιτική είναι και παραμένει κατά τις συνθήκες εθνική αρμοδιότητα».

«Ψέμα τρίτο. Λέει ο κ. Πιερρακάκης ότι δεν ιδρύει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και μετά λέει μια ότι δεν ιδρύει πανεπιστήμια απλώς ότι εγκαθίστανται ξένα ιδρύματα στην Ελλάδα τα οποία στη χώρα καταγωγής τους είναι κερδοσκοπικά και μια ότι τα ιδρύματα αυτά θα είναι περίπου φιλανθρωπικοί οργανισμοί», σχολίασε. Προσέθεσε ότι την ίδια ώρα «ακόμα και το άρθρο που απαγόρευε την διανομή κερδών στα οικεία ιδρύματα του εξωτερικού αφαιρέθηκε από το τελικό υπό ψήφιση σχέδιο νόμου».

Τέταρτον, ως προς το ότι το σημερινό σχέδιο νόμου υπηρετεί την διεθνοποίηση της ελληνική τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Χαρίτσης διερωτήθηκε αν «έφερε κανείς εδώ αντίρρηση στη διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων».

Σχολίασε, πέμπτον, ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει χάντρες στους ιθαγενείς, αναφερόμενη στο Χάρβαρντ που έχει κληροδότημα που ισούται με το 25% του ελληνικού ΑΕΠ και σχεδόν 5.000 καθηγητές». «Ποιον κοροϊδεύετε; Τα μεγάλα πανεπιστήμια που υπόσχεστε είναι τα ΙΕΚ που μέσω franchise θα γίνουν πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά της Κύπρου που έχουν δημιουργηθεί από κεφάλαια του εκεί τουριστικού και κατασκευαστικού κλάδου», είπε.

Ως προς το ότι η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα επηρεάσει την χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «εισάγοντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανοίγετε διάπλατα τον δρόμο να διεκδικήσουν και χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό (για λόγους ισότητας και ανταγωνισμού)». Είπε ότι τα ιδιωτικά ιδρύματα θα προσφύγουν κατά της Πολιτείας για στρέβλωση του ανταγωνισμού και θα την αναγκάσουν σε εξομοίωση της χρηματοδότησης τους με αυτής του δημόσιου πανεπιστημίου και, συνεπώς, «το ήδη τραγικά υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο πανεπιστήμιο θα κληθεί να μοιραστεί αυτή την πενιχρή χρηματοδότηση και με τα ιδιωτικά».

Επιπλέον ανέφερε ότι η σημερινή «αντιμεταρρύθμιση» θα επηρεάσει άμεσα τα δημόσια πανεπιστήμια της περιφέρειας καθώς από «την πρώτη μέρα λειτουργίας των νέων ιδιωτικών κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στο κέντρο της Αθήνας», «θα απορροφήσουν τη ζήτηση από τα δημόσια πανεπιστήμια της επαρχίας και αυτομάτως αυτό θα συρρικνώσει τη χρηματοδότηση τους».

Τσίπρας: Άλλο ένα σκαλοπάτι στον κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης των θεσμών

Ως «άλλο ένα σκαλοπάτι στον κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης των θεσμών, ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος» και «άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων, τόσο μεγάλη, που δε μπορεί να περιμένει τα τρία χρόνια που απαιτούνται για την επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση», χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας το νομοσχέδιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε δήλωση του ότι «από το 15% για την Παιδεία της δεκαετίας του 1960 ως το Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία του Πολυτεχνείου και τους αγώνες των μαθητών, των φοιτητών και των δασκάλων τους τα νεότερα χρόνια, οι αγώνες για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία ήταν πάντα συνυφασμένοι με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη. Γιατί μια κοινωνία που δεν παρέχει σε όλες και όλους ισότιμα το δικαίωμα στη μόρφωση είναι μια κοινωνία καταδικασμένη σε μαρασμό».

Υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Νομοθετεί τη δυνατότητα ίδρυσης κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος».

Θέτει το εξής ερώτημα: «Αλήθεια γιατί τόσα χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, ενώ η ΝΔ σταθερά υποστηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ουδέποτε διανοήθηκε να προχωρήσει ή να προτείνει τη νομοθέτησή τους, δίχως την αναθεώρηση του άρθρου 16; Σήμερα ανακάλυψαν ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί εμπόδιο;».

«Προφανώς όχι», σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για άλλο ένα σκαλοπάτι στον κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης των θεσμών, ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος, από μια κυβέρνηση που κάθε φορά που για αυτό εγκαλείται, απλώς απαντάει ότι εκλέχθηκε με 41%». «Και κυρίως», προσθέτει, «πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων. Τόσο μεγάλη, που δε μπορεί να περιμένει τα τρία χρόνια που απαιτούνται για την επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση».

Όμως, τονίζει ο κ. Τσίπρας, «η Παιδεία είναι πολύ σοβαρή εθνική υπόθεση για να την αφήσουν οι δημοκρατικοί άνθρωποι, οι νέοι, οι δάσκαλοι, οι γονείς, η ακαδημαϊκή κοινότητα στο έλεος της κυβερνητικής αλαζονείας και της κερδοσκοπίας».

Επισημαίνει ότι «καμιά μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση, οσοδήποτε αναγκαία, δεν μπορεί να γίνει χωρίς σοβαρό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους και την κοινωνία. Χωρίς τα υλικά μέσα για την εφαρμογή της. Χωρίς την αναγκαία κοινωνική συναίνεση». Εκτιμά ότι «γι′ αυτό, ακόμα κι αν η ίδρυση -παρά το Σύνταγμα- ιδιωτικών και κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, γίνει σήμερα νόμος του κράτους, ένα είναι σίγουρο: Δεν θα ευδοκιμήσει».

Δημοφιλή