«Μείωση δραστηριότητας» κοντά σε Κίεβο και Τσερνίχιβ ανακοίνωσε η Ρωσία

Οι αρχές της Ουκρανίας ανέφεραν 12 νεκρούς από τρωσική επίθεση στο κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης στο Μικολάιφ.
Alexander Ermochenko via Reuters

Οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες, με την Ουκρανία να ορίζει ως προτεραιότητα την κατάπαυση του πυρός. Η Ρωσία, από πλευράς της, ανακοίνωσε «μείωση δραστηριότητας» κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ.

Οι συνομιλίες της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτούσαν τα πρώτα σημάδια προόδου στις συζητήσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς, παρά το γεγονός ότι η τρίωρη συνάντηση ξεκίνησε αργά και φάνηκε να ολοκληρώνεται σχεδόν μια ώρα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αλεξάντερ Φόμιν δήλωσε ότι η Ρωσία «θα μειώσει δραστικά τις πολεμικές επιχειρήσεις στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιχίφ προκειμένου να ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Ωστόσο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μόσχας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είπε ότι η υπόσχεση της Ρωσίας να «μειώσει δραστικά» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν αντιπροσωπεύει κατάπαυση του πυρός. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Μεντίνσκι είπε ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος να διανυθεί» για να επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνία με την Ουκρανία.

Οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας δήλωσαν ότι η χώρα τους θα υιοθετήσει ουδέτερο καθεστώς σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφαλείας - που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε καμία στρατιωτική συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Ρώσος μεγιστάνας, Ρομάν Αμπράμοβιτς συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Ντολμάμπαχτσε, στις όχθες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Αριθμός στρατιωτικών οχημάτων με ρωσικές σημαίες φέρεται να υποχωρούν από την κατεύθυνση του Κιέβου. Ωστόσο το Πεντάγωνο κάνει λόγο για επανατοποθέτηση και όχι πραγματική απόσυρση.

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει να δει αν η Ρωσία «θα κρατήσει τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στο Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία.

Ρωσική ρουκέτα έπληξε σήμερα το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάγιφ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν 33, ανακοίνωσαν τοπικές αρχές.

Όλες οι εξελίξεις

22:42 Πεντάγωνο: «Πιθανότατα επανατοποθέτηση και όχι πραγματική απόσυρση η μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων έξω από το Κιέβο»

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι αν και ένας «μικρός» αριθμός ρωσικών δυνάμεων έχει απομακρυνθεί από το Κίεβο «την τελευταία μέρα περίπου», η Ρωσία μπορεί ακόμα να προκαλέσει «μαζική βαρβαρότητα» στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για επανατοποθέτηση, όχι για πραγματική απόσυρση, και ότι όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε μια μεγάλη επίθεση εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Κανείς δεν πρέπει να κοροϊδεύει τους εαυτούς μας με τον πλέον πρόσφατο ισχυρισμό του Κρεμλίνου ότι θα μειώσει ξαφνικά τις στρατιωτικές επιθέσεις κοντά στο Κίεβο ή τυχόν αναφορές ότι πρόκειται να αποσύρει όλες τις δυνάμεις του», είπε ο Κίρμπι.

Ο Κίρμπι είπε ότι ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων που απομακρύνονται από την ουκρανική πρωτεύουσα «δεν πλησιάζει την πλειονότητα αυτών που έχουν συγκεντρώθει εναντίον του Κιέβου» και ότι η Ρωσία συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της πόλης «ακόμη και σήμερα».

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για επανατοποθέτηση, όχι για πραγματική απόσυρση, και ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε μια μεγάλη επίθεση εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας».

Ο Kίρμπι είπε ότι οι δυνάμεις επανατοποθέτησης κινούνται προς τα «βόρεια», αλλά ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» ποιός θα είναι ο τελικός προορισμός τους.

«Εκτιμούμε ότι είναι πιο πιθανό μια επανατοποθέτηση που θα χρησιμοποιηθεί αλλού στην Ουκρανία. Πού ακριβώς, δεν ξέρουμε», τόνισε.

22:33 Ο Ουκρανός στρατιώτης που είπε σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο να πάει να «γ*****ει» ενώ υπερασπιζόταν ένα νησί παρασημοφορήθηκε για τις υπηρεσίες του, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο Ρομάν Χριμπόφ, ένας Ουκρανός συνοριοφύλακας, υπηρετούσε στο Φιδονήσι στον Ευξεινο Πόντο - όταν δέχτηκε ρωσικό βομβαρδισμό δια αέρος και θαλασσής στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι 13 συνοριοφύλακες έχασαν τη ζωή τους αφού αρνήθηκαν να παραδώσουν το νησί στους Ρώσους. Όταν τους ζητήθηκε να καταθέσουν τα όπλα τους, οι στρατιώτες λέγεται ότι απάντησαν σε έναν αξιωματικό στο ρωσικό πολεμικό πλοίο με έναν προκλητικό: «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, πήγαινε να γ******εις». Αργότερα έγινε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες είχαν επιζήσει.

Η φράση έγινε μάλιστα σύνθημα για τους υπερασπιστές της Ουκρανίας και μνημονεύτηκε σε γραμματόσημο από την ουκρανική ταχυδρομική υπηρεσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι ο Χρίμποφ απελευθερώθηκε από τη ρωσική αιχμαλωσία και τώρα βρίσκεται στο Τσερκάσι.

21:10 Λευκός Οίκος: Η Δύση θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία για την άμυνά της

President Joe Biden listens to a reporters question in the East Room of the White House, Tuesday, March 29, 2022, in Washington. (AP Photo/Patrick Semansky)
President Joe Biden listens to a reporters question in the East Room of the White House, Tuesday, March 29, 2022, in Washington. (AP Photo/Patrick Semansky)
via Associated Press

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά, συμφώνησαν να συνεχίσουν με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι ηγέτες (των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας), δήλωσαν αποφασισμένοι να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία για την άμυνά της» σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ, ο Μπάιντεν είπε ότι αναμένει να δει αν η Ρωσία «θα κρατήσει τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στο Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία. «Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ισχυρές τις κυρώσεις. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στον ουκρανικό στρατό την ικανότητά του να αμυνθεί και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Θα δούμε αν θα τηρήσουν αυτά που πρότειναν. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις που συνεχίστηκαν σήμερα, στην Τουρκία και αλλού.

«Είχα μια επικοινωνία με τους αρχηγούς κρατών τεσσάρων συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ - Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία - και φαίνεται να υπάρχει συναίνεση ότι θα περιμένουμε να δούμε τι έχουν οι Ρώσοι να προσφέρουν».

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν επίσης ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία χαλάρωση της δυτικής αποφασιστικότητας όσο δεν τερματίζεται η φρίκη που επιβλήθηκε στην Ουκρανία», υπογραμμίζεται εξάλλου στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου «δεν συζήτησαν» το ξεκάθαρο σχόλιο του Μπάιντεν στην Πολωνία αυτό το Σαββατοκύριακο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχολίασε από την πλευρά του ότι το καθεστώς του Πούτιν «θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια».

Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν νωρίτερα σήμερα συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες ο αντιπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, χαρακτήρισε «ουσιαστικές». Η Ρωσία υποσχέθηκε κυρίως να περιορίσει «δραστικά» τη στρατιωτική δραστηριότητά της στο Κίεβο και τη βορειοανατολική Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών είπε ότι η χώρα του θα δεχόταν να ενστερνιστεί την ουδετερότητα εφόσον δίνονταν διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

21:06 Ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» εξετάζει την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία

Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες» των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενωθεί με τη Ρωσία μόλις θέσει υπό έλεγχο όλη την περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των αυτονομιστών.

«Ο κύριος στόχος είναι να φτάσουμε στα συνταγματικά σύνορα της δημοκρατίας. Τότε θα το καθορίσουμε», δήλωσε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων του Ντονέτσκ.

Ο αρχηγός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DNR) Ντένις Πουσίλιν παρευρίσκεται σε μνημόσυνο για τον Βλαντιμίρ Ζόγκα, γνωστό από τον ονομαστή Βόχα, διοικητή του τάγματος Σπάρτη του DNR, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας, στο Ντόνετσκ , Ουκρανία 7 Μαρτίου 2022.
Ο αρχηγός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DNR) Ντένις Πουσίλιν παρευρίσκεται σε μνημόσυνο για τον Βλαντιμίρ Ζόγκα, γνωστό από τον ονομαστή Βόχα, διοικητή του τάγματος Σπάρτη του DNR, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας, στο Ντόνετσκ , Ουκρανία 7 Μαρτίου 2022.
Alexander Ermochenko via Reuters

20:58 Σε εξέλιξη αντιπολεμική συναυλία στα Προπύλαια

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ. Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ. Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)
Eurokinissi
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ. Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ. Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)
Eurokinissi

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα αντιπολεμική συναυλία στα Προπύλαια με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών. Με κεντρικό σύνθημα, «να σταματήσει τώρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να σιγήσουν τα όπλα. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό» πολίτες κάθε ηλικίας άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο πριν τις 8 στα Προπύλαια για να παρακολουθήσουν τη συναυλία.

Την συναυλία ειρήνης διοργανώνει η συλλογικότητα «αλληλεγγύη για όλους».

Αυτήν την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Πανεπιστημίου.

20:50 Τουλάχιστον 12 νεκροί και 33 τραυματίες από πλήγμα ρουκέτας στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης του Μικολάιφ, σύμφωνα με νέο απολογισμό

via Associated Press

Ρωσική ρουκέτα έπληξε την Τρίτη το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάγιφ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν 33, ανακοίνωσαν τοπικές αρχές, σε νεότερο απολογισμό που έδωσε το γραφείο της ουκρανικής εισαγγελίας.

Διασώστες ανέσυραν 18 από τους τραυματίες από τα συντρίμμια. Οι επιχειρήσεις των διασωστών συνεχίζονται, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία άμεσης βοήθειας.

Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε από τον τοπικό κυβερνήτη Βιτάλι Κιμ εικονίζει μια μεγάλη τρύπα στο πλευρό του κτιρίου. Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα κατευθύνονται στο κτίριο, η περιοχή του οποίου έχει αποκλειστεί.

«Κατέστρεψαν το μισό κτίριο», είπε ο Κιμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι το πλήγμα έχει ένα θετικό στοιχείο - δείχνει ότι η Ρωσία έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να καταλάβει την πόλη.

«Σύμφωνα με τις έρευνες (...), οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση» εναντίον αυτού του κτιρίου, «αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 9 νεκροί και 28 τραυματίες», ανακοίνωσε η Ιρένα Βενεντίκτοβα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι λίγες ώρες νωρίτερα είχε δώσει απολογισμό 7 νεκρών και 22 τραυματιών.

Μετά από πολλές ημέρες στρατιωτικής ανάπαυλας, η ρωσική επίθεση σήμερα το πρωί αιφνιδίασε τον πληθυσμό αυτής της πόλης μισού εκατομμυρίου κατοίκων εν καιρό ειρήνης, η οποία βρίσκεται πάνω τον δρόμο που οδηγεί στην Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, στο Νότο.

Η γραμμή του μετώπου στην περιοχή έχει μετατοπιστεί πρόσφατα νοτιοανατολικά από το Μικολάιφ, γύρω από τη Χερσώνα, τη μόνη μεγάλη πόλη που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει πλήρως από την έναρξη της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, που είναι τώρα στόχος μιας ουκρανικής αντεπίθεσης.

20:47 O Πούτιν ζητά να καταθέσουν οι Ουκρανοί τα όπλα για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους στη Μαριούπολη

Alexander Ermochenko via Reuters

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.

«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και την απόφαση της Ρωσίας να απαιτήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το αέριο με το οποίο εφοδιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη δεν είναι δυνατή «σε αυτή τη φάση», ανακοινώνει το Ελιζέ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ρώσου ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

20:43 Δυτικός αξιωματούχος εκτιμά ότι η Ρωσία «προσπαθεί να κερδίσει χρόνο» με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Η Ρωσία δεν έχει δείξει ακόμη ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως τακτική για να κερδίσει χρόνο, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο, δηλώσεις του οποίου μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, χωρίς να τον κατονομάζει.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκφράζει την ελπίδα ότι μια συμφωνία για εκεχειρία θα μπορούσε να επιτευχθεί τελικά.

«Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, τίποτα από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν μας έχει δείξει ότι ο πρόεδρος Πούτιν και οι εταίροι του αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα όλο αυτό. Μοιάζει περισσότερο με άσκηση τακτικής για να κερδίσει χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, συμπλήρωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «ωστόσο ο καλύτερος τρόπος για να σημειωθεί πρόοδος εν ευθέτω χρόνω».

«Ελπίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα γίνουν με σοβαρό τρόπο και θα οδηγήσουν σε εκεχειρία… Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι σοβαρές ακόμη. Ωστόσο, θέλουμε να δούμε μια εκεχειρία που θα προκύψει τελικά από τη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο αξιωματούχος.

20:38 Η ιταλική κυβέρνηση για την τηλεφωνική συνομιλία του Μάριο Ντράγκι με τους Όλαφ Σολτς, Μπόρις Τζόνσον, Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μάιντεν

Στην ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρεται:

«Οι πέντε ηγέτες επιβεβαίωσαν την σημασία ενός στενού συντονισμού σε ό,τι αφορά την βοήθεια των θεσμών και των κατοίκων της Ουκρανίας, με ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων και στην παροχή αρωγής στις ολοένα και αυξανόμενες ροές προσφύγων. Παράλληλα, συμφώνησαν στην ανάγκη στήριξης των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο την όσο γίνεται συντομότερη επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η διαφοροποίηση των προμηθειών ενέργειας».

Οι ηγέτες της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση της αποφασιστικότητας των Δυτικών χωρών απέναντι στη Ρωσία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Οι ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη να συνεργαστούν ώστε να αναδιαμορφώσουν τη διεθνή ενεργειακή αρχιτεκτονική και να περιορίσουν την εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει χαλάρωση της αποφασιστικότητας της Δύσης μέχρι να τερματιστεί η φρίκη στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

20:35 Η Ρουμανία θα διανείμει χάπια ιωδίου

Μια γυναίκα που φορά ένα στέμμα λουλουδιών με μπλε και κίτρινες κορδέλες, στο χρώμα της ουκρανικής σημαίας, ακούει τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, Ρουμανία, Κυριακή 27 Μαρτίου, 2022.
Μια γυναίκα που φορά ένα στέμμα λουλουδιών με μπλε και κίτρινες κορδέλες, στο χρώμα της ουκρανικής σημαίας, ακούει τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, Ρουμανία, Κυριακή 27 Μαρτίου, 2022.
via Associated Press

Η Ρουμανία, που συνορεύει με την Ουκρανία, θα διανείμει δωρεάν την επόμενη εβδομάδα χάπια ιωδίου στον πληθυσμό, προκειμένου να τον «προετοιμάσει» για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό συμβάν που θα συνδέεται με τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς» αυτόν τον κίνδυνο και «γνωρίζουμε πως σε περίπτωση ενός ατυχήματος, δεν θα έχουμε τον χρόνο να διανείμουμε χάπια», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλεξάντρου Ραφίλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Δεν πρέπει να τα πάρει κανείς για προληπτικό λόγο», υπογράμμισε, ανακοινώνοντας την επικείμενη έναρξη μιας ενημερωτικής εκστρατείας.

Οι γιατροί παθολόγοι θα επιφορτιστούν να κατανείμουν τις δόσεις σε αυτήν τη χώρα της ΕΕ, η «συλλογική μνήμη» της οποίας έχει σημαδευτεί από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τον ίδιο.

20:33 Αμερικανός πτέραρχος: Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει επανειλημμένα υπερηχητικούς πυραύλους κατά ουκρανικών στόχων

Δήλωσε την Τρίτη κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, πτέραρχος Τόντ Ουόλτερς.

«Τα περισσότερα από αυτά τα πλήγματα έχουν γίνει σε συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους» πρόσθεσε ο Ουόλτερς.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει στις 19 Μαρτίου ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους Κινζάλ (”στιλέτο”) για να καταστρέψει μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Ιβάνο –Φρανκίφσκ στην δυτική Ουκρανία.


19:54 ”Πιο παραγωγικά τα αποτελέσματα από τις συνομιλίες της Κων/πολης” - Το δείπνο του Αμπράμοβιτς με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές

via Associated Press

Σύμφωνα με τη Ρουθ Μάικλσον της Guardian, «Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης για να διεξαγάγουν συνομιλίες, αποφεύγοντας τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο.

Οι αντιπροσωπείες διεξήγαγαν λεπτές διαπραγματεύσεις η μια απέναντι στην άλλη σε ένα μακρύ τραπέζι συνεδριάσεων μέσα σε μια αίθουσα με πέτρινους τοίχους, με φωτογραφίες της συνάντησης να απεικονίζουν τον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς να κάθεται σε ένα μικρό κοντινό τραπέζι μαζί με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Οι συζητήσεις ακολούθησαν μια σύντομη εναρκτήρια ομιλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τους απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές εκφωνώντας λόγο από ένα αναλόγιο, τους είπε:

″Ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς”.

Ο Mιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, έγραψε στο Twitter «Ανευ όρων εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, κατάπαυση του πυρός, αποτελεσματικές αποφάσεις για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές συνοδείες, τήρηση από τα μέρη των κανόνων και των εθίμων του πολέμου. Δύσκολες διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη χώρα μας. Αυτά από την Κωνσταντινούπολη μέχρι στιγμής», με μια φωτογραφία που τον έδειχνε να αγκαλιάζει ένα άλλο μέλος μιας από τις δύο αντιπροσωπείες.

″Παρά τις δυσκολίες των συνομιλιών, τα αποτελέσματα φάνηκαν θερμότερα και πιο παραγωγικά από τις προηγούμενες συνεδριάσεις στη Λευκορωσία ή τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας.

Ουκρανοί και Τούρκοι διπλωμάτες δήλωσαν αργότερα ότι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δεν θα συνεχιστούν για δεύτερη ημέρα. Ωστόσο, μετά την αρχική επίσημη συνάντηση, οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Ουκρανίας και της Ρωσίας συνεχίστηκαν στο λαμπερό ξενοδοχείο Shangri-La δίπλα στο παλάτι του Ντολμάμπαχτσε”, αναφέρει η δημοσιογράφος του Guardian και συνεχίζει.

″Ο Ποντόλιακ αντιστάθηκε σε περαιτέρω ερωτήσεις δημοσιογράφων και αποχώρησε.... Ωστόσο έξω στην ηλιόλουστη βεράντα του εστιατορίου του Shangri-La, ο Αμπράμοβιτς κάθισε και μίλησε με προσήλωση με τον Ουκρανό βουλευτή Ρουστέμ Ουμέροφ, με τον οποίο φέρεται να είχε προηγουμένως μια σειρά συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη υπό την επίβλεψη του Καλίν.

Ο Ουμέροφ και ο Αμπράμοβιτς φέρονται να υπέστησαν συμπτώματα που συνάδουν με δηλητηρίαση κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σειράς ανεπίσημων συνομιλιών τους στις αρχές του μήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στο κανάλι 24 της Ουκρανίας πριν από τη συνάντηση:

Συμβουλεύω όποιον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάει ή πιει τίποτα και κατά προτίμηση να αποφεύγει να αγγίζει οποιαδήποτε επιφάνεια.

Η μεγάλη βεράντα του εστιατορίου έχει θέα στο Βόσπορο...Ο Αμπράμοβιτς, πίνοντας ένα φλιτζάνι τουρκικού μαύρου τσαγιού υπό την παρακολούθηση της συνοδείας του, κάθισε με την πλάτη του στον παρακείμενο πεζόδρομο καθώς έσκυβε για να μιλήσει με τον Ουμέροφ και τον ουκρανό κοινοβουλευτικό ηγέτη και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας Νταβίντ Αραχαμία.

Η υπόλοιπη ουκρανική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Oλέξει Ρεζνίκοφ,που φορούσε στρατωτική στολή, κάθισαν στην άκρη της βεράντας.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς φεύγει από το Προεδρικό Γραφείο Εργασίας του Ντολμάμπαχτσε με αυτοκίνητο μετά τις συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 29 Μαρτίου 2022. REUTERS/Κεμάλ Ασλάν
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς φεύγει από το Προεδρικό Γραφείο Εργασίας του Ντολμάμπαχτσε με αυτοκίνητο μετά τις συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 29 Μαρτίου 2022. REUTERS/Κεμάλ Ασλάν
KEMAL ASLAN via REUTERS

″Ο Αμπράμοβιτς, ο Ουμέροφ και ο Αραχαμία μετακόμισαν στο εσωτερικό του εστιατορίου μακριά από τη δημόσια θέα, ενώ σύντομα τους ακολούθησε ο Ρέζνικοφ... Μόλις μπήκε, ο Αμπράμοβιτς σηκώθηκε για να καθίσει μόνος σε έναν βελούδινο καναπέ για να κάνει ένα τηλεφώνημα, ενώ ο Αραχαμία κάθισε με άλλα μέλη της ουκρανικής αποστολής σε ένα μεγάλο τραπέζι γεμάτο φαγητό.

Παρά το εκτενές μενού του εστιατορίου ο Αμπράμοβιτς δεν φάνηκε να τρώει καθ′ όλη τη διάρκεια της συνάντησης.

Αργότερα ακολούθησε τον Ουμέροφ και άλλα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας, σε άλλο χώρο του εστιατορίου για να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους μέχρι αργά το απόγευμα, αρκετές ώρες μετά το τέλος των επίσημων συνομιλιών”.

19:10 Η Δανία έτοιμη να στείλει 800 στρατιώτες για το ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες

Η χώρα αυτή έχει ήδη αναπτύξει περίπου 200 άνδρες και μαχητικά αεροσκάφη στην Εσθονία και τη Λετονία κι έχει στείλει μια φρεγάτα στο ανατολικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας.

«Έχουμε ήδη σημαντική παρουσία στην περιοχή, όμως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση θα προτείνει την αποστολή ενός τάγματος περίπου 800 (στρατιωτών) στις Βαλτικές χώρες», επισήμανε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας, κατά τη διάρκεια μιας παρέμβασης που ήταν αφιερωμένη στη βοήθεια της χώρας της στην ουκρανική κρίση.

Αυτό το τάγμα έχει ήδη τεθεί σε συναγερμό για το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί σε περίπτωση ανάγκης.

Ένα επίσημο αίτημα του ΝΑΤΟ πρέπει να κατατεθεί προκειμένου η Δανία να στείλει τους στρατιώτες της στο πεδίο, διευκρίνισε η Μέτε Φρεντέρικσεν.

Η ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Δανίας λαμβάνει χώρα μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον του κοινοβουλίου της Δανίας σήμερα, όπου ευχαρίστησε την Κοπεγχάγη για τη βοήθειά της.

18:20 Η J&J σταματά τις πωλήσεις προϊόντων στη Ρωσία - Εξαιρούνται τα φάρμακα

Η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει την πώληση προϊόντων υγιεινής και προσωπικής φροντίδας στη Ρωσία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων εταιρειών που περιόρισαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στη χώρα αυτή, σε απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η J&J σημείωσε ότι θα συνεχίσει να εφοδιάζει τη ρωσική αγορά με φάρμακα και ιατρικές συσκευές, καθώς αυτά τα είδη δεν περιλαμβάνονται στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση. Δεν θα εγγράψει όμως άλλους ασθενείς στις κλινικές δοκιμές φαρμάκων που διεξάγει στη Ρωσία. Η εταιρεία, το 1% των πωλήσεων της οποίας προέρχεται από τη Ρωσία, είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι το 50% της δραστηριότητάς της στη Ρωσία αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η J&J είναι μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως. Έχει επίσης ένα ευμεγέθες τμήμα προϊόντων προσωπικής υγιεινής και περιποίησης (είδη στοματικής φροντίδας, περιποίησης δέρματος, ομορφιάς κλπ) που πωλούνται με τις επωνυμίες Neutrogena, Aveeno και Listerine.

Η εταιρεία AbbVie, στην οποία ανήκει η αντιρυτιδική θεραπεία Botox, είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι διακόπτει προσωρινά τη δραστηριότητά της στη Ρωσία, όπου δεν θα διαθέτει πλέον κανένα προϊόν αισθητικής. Άλλες εταιρείες, όπως οι κολοσσοί PepsiCo Inc, Procter & Gamble Co και Nestle SA έχουν δηλώσει ότι θα διατηρήσουν την παρουσία τους στη Ρωσία, όπου θα παρέχουν μόνο τα βασικά είδη διατροφής και υγιεινής. Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες Eli Lilly & Co και Pfizer προτίθενται να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από τη Ρωσία αλλά δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να εφοδιάζουν τη ρωσική αγορά με φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.

18:14 Ρώσος διαπραγματευτής: Η αποκλιμάκωση γύρω από το Κίεβο και το Τσερνιχίφ δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός

Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι
Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι
via Associated Press

Η υπόσχεση της Ρωσίας να «μειώσει δραστικά» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία δεν ισοδυναμεί με κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μόσχας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Mεντίνσκι είπε:

″Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτή είναι η φιλοδοξία μας, σταδιακά να φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σε αυτά τα μέτωπα”.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία λέει ότι η Μόσχα βλέπει την τελευταία συνάντηση ως ένα βήμα προς τον συμβιβασμό.

Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι είπε στη ρωσική τηλεόραση RT ότι η Ρωσία βλέπει τις ουκρανικές προτάσεις που έγιναν την Τρίτη κατά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ως «βήμα να συνατηθούμε στα μισά του δρόμου, ένα σαφώς θετικό γεγονός».

Πρόσθεσε ότι τα δύο μέρη έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο Μεντίνσκι είπε ότι η Ρωσία έκανε «δύο μεγάλα βήματα προς την ειρήνη» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, πρώτα συμφωνώντας να μειώσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου και τη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία συμφώνησε σε μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μόλις μια πιθανή συνθήκη ειρήνης είναι έτοιμη για υπογραφή.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία νωρίτερα την Τρίτη είπε ότι είχε θέσει ένα πιθανό πλαίσιο για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία βασισμένη σε νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα προέβλεπαν την παρέμβαση άλλων χωρών σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία.

17:56 Ολοκληρώθηκε η επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Ευρωπαίων συμμάχων για την Ουκρανία

Η κλήση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ευρωπαίους συμμάχους όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έληξε, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η κλήση ξεκίνησε στις 16:19 (ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε στις 17:12

Συμμετείχαν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

17:49 Στρατιωτικός Αξιωματούχος ΗΠΑ: Η Ρωσία ξεκίνησε να αποσύρει μερικές από τις δυνάμεις έξω από το Κίεβο - Επιφυλακτικός ο Μπλίνκεν

″Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη Ρωσία να αρχίζει να αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές της δυνάμεις της γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, σε μια πρώτη ένδειξη αλλαγής της ρωσικής στρατηγικής στην Ουκρανία, δήλωσαν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ”, έγραψε στο twitter ρεπόρτερ του CNN.

Μεγάλος αριθμός στρατιωτικών οχημάτων με ρωσικές σημαίες φέρεται να υποχωρεί από το Κίεβο και να κατευθύνεται προς τη Λευκορωσία

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι δεν έχει δει «σημάδια πραγματικής σοβαρότητας» από την πλευρά της Ρωσία στην επιδίωξη της ειρήνης, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει «να τερματίσει την επιθετικότητά της τώρα, να σταματήσει να πυροβολεί, να αποσύρει τις δυνάμεις της και φυσικά να εμπλακεί σε συνομιλίες».

Μιλώντας σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου, Νάσερ Μπουρίτα, ο Μπλίνκεν είπε ότι δεν έχει δει ενδείξεις ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας «προχωρούν με αποτελεσματικό τρόπο».

″Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Εστιάζουμε στο τελευταίο”.

Ο στρατός της Ουκρανίας δηλώνει ότι είχε παρατηρήσει αποσύρσεις ορισμένων ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυποτυργού, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως έχει ελαττωθεί ο Ρωσικός βομβαρδισμός στο Κίεβο.

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός ενθαρρύνθηκε από την υπόσχεση της Ρωσίας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε:

″Θα κρίνουμε τον Πούτιν και το καθεστώς του από τις πράξεις του, όχι από τα λόγια του”.

Επίσης δήλωσε στους δημοσιογράφους:

″Υπήρξε κάποια μείωση στους ρωσικούς βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο, κυρίως επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν με επιτυχία τις ρωσικές επιθέσεις στα βορειοδυτικά της πόλης.

Όμως ο αγώνας συνεχίζεται. Υπάρχει σφοδρός βομβαρδισμός στη Μαριούπολη και σε άλλες περιοχές. Επομένως, δεν θέλουμε να δούμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος”.

17:44 Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον για μαζική ”κυβερνοεπίθεση” εναντίον της

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στόχος των κυβερνοεπιθέσεων ήταν μέσα ενημέρωσης, ζωτικής σημασίας υποδομές και συστήματα υποστήριξης ζωής, υποστηρίζοντας ότι η άνευ προηγουμένου κλίμακας επίθεση δείχνει τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς και χάκερ που ενεργούν για λογαριασμό δυτικών που χρηματοδοτούνται από το Κίεβο.

«Οι πηγές των κυβερνοεπιθέσεων θα εντοπιστούν και οι δράστες αναπόφευκτα θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους σύμφωνα με το νόμο», αναφέρεται στη ρωσική ανακοίνωση.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι παρουσιάστηκαν στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επιλογές που περιελάμβαναν διατάρραξη της λειτουργίας του διαδικτύου, της ηλεκτροδρότησης και των σιδηροδρόμων της Ρωσίας. Εντούτοις, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εκτός πραγματικότητας».

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει μια κυβερνοεπίθεση εναντίον των ΗΠΑ, αλλά το Κρεμλίνο το διέψευσε.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι πιστεύει ότι η ουκρανική κυβέρνηση - που τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «στρατού τεχνολογίας πληροφοριών» - εμπλέκεται και είχε εξαπολύσει μια «επιθετική κυβερνοεπίθεση».

Το τμήμα κυβερνοασφάλειας της ρωσικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Rostelecom και το υπουργείο Ψηφιοποίησης της Ρωσίας έχουν αναφέρει και οι δύο επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

17:21 Guardian: Αμπράμοβιτς και Ουμέροφ, είχαν μια σειρά συναντήσεων στην Κωνσταντινούπολη παράλληλα με τις επίσημες διαπραγματεύσεις υπό την επίβλεψη του συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν

Σε αυτή την εικόνα που λαμβάνεται από ένα βίντεο που διανεμήθηκε από την τουρκική προεδρία, ο Ρώσος Ρομάν Αμπράμοβιτς, στο κέντρο, ακούει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη. (Τουρκική Προεδρία μέσω AP)
Σε αυτή την εικόνα που λαμβάνεται από ένα βίντεο που διανεμήθηκε από την τουρκική προεδρία, ο Ρώσος Ρομάν Αμπράμοβιτς, στο κέντρο, ακούει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη. (Τουρκική Προεδρία μέσω AP)
via Associated Press

″Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας Νταβίντ Αράχμια και τον Ουκρανό βουλευτή Ρουστέμ Ουμέροφ αποσύρθηκαν αμέσως μετά τις επίσημες συνομιλίες σε ένα πολυτελές εστιατόριο σε μια βεράντα στο παρακείμενο ξενοδοχείο Shangri-La με θέα στο Βόσπορο, όπου ο Αμπράμοβιτς έπινε τσάι κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας. Οι τρεις τους φάνηκε να συνεχίζουν τις συζητήσεις”, αναφέρει η Ρουθ Μίκελσον στο Guardian.

″Ο Αμπράμοβιτς και ο Ουμέροφ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προηγουμένως μια σειρά συναντήσεων στην Κωνσταντινούπολη παράλληλα με τις επίσημες διαπραγματεύσεις υπό την επίβλεψη του συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν”, προσθέτει ο Guardian.

Η συνάντηση στο εστιατόριο δεν φάνηκε αρχικά να περιλάμβανε τον προεδρικό σύμβουλο της Ουκρανίας Μιχαϊλο Ποντόλιακ, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους μετά τις διαπραγματεύσεις ότι «τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης είναι επαρκή για μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών».

″Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεξέι Ρεζνίκοφ, φορώντας στρατιωτική στολή, ακολούθησε τους Aμπράμοβιτς, Ουμέροφ και Aράχμια σε διαφορετική τοποθεσία στο εσωτερικό του εστιατορίου για να συνεχίσει τις συζητήσεις μακριά από την κοινή θέα”, αναφέρει η ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας.

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές δήλωσαν μετά τις επίσημες συνομιλίες ότι οι πλευρές συζήτησαν εκτενώς τα αιτήματά τους για «εγγυήσεις ασφαλείας», συμφωνώντας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να παραμείνει «ουδέτερη», σε αντάλλαγμα για προστασία ισοδύναμη με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που σημαίνει συλλογική ασφάλεια την οποία εγγυάται άλλα έθνη.

Συζήτησαν επίσης το μελλοντικό καθεστώς της χερσονήσου της Κριμαίας, προσθέτοντας «Το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ είναι ένα ελαφρώς διαφορετικό ζήτημα, οι πρόεδροι θα το λύσουν μεταξύ τους».

Ο Αμπράμοβιτς φαίνεται να έχει δημιουργήσει επαφές με κύκλους της ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ διατηρεί μακροχρόνιους δεσμούς του με το Κρεμλίνο, αναφέρει το Associated Press.

via Associated Press

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Ρώσος μεγιστάνας συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο οθωμανικό παλάτι του 19ου αιώνα, το Ντολμάμπαχτσε, στις όχθες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να προσπαθήσει να εξηγήσει τον ρόλο του Αμπράμοβιτς.

Ο Αμπράμοβιτς «διασφαλίζει ορισμένες επαφές μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς», είπε ο Πεσκόφ, αλλά δεν είναι επίσημο μέλος της αντιπροσωπείας. Είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν εγκρίνει τον ρόλο του.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία, Βαντίμ Πριστάικο, δήλωσε ωστόσο: «Δεν έχω ιδέα τι ισχυρίζεται ή τι κάνει ο κ. Αμπράμοβιτς. Δεν είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας».

17:15 Υπήρξε αναταραχή διπλωματικής δραστηριότητας στη Μπενελούξ. Το Βέλγιο μόλις ανακοίνωσε ότι απελαύνει 21 Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία. Η Ολλανδία κάνει το ίδιο με άλλους 17.

16:56 Πατριάρχης Βαρθολομαίος: ”Αδύνατο να φανταστεί κανείς πόση καταστροφή έχει προκαλέσει αυτή η βάναυση εισβολή στον ουκρανικό λαό”

Ο πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α', ο Πολωνός Αρχιεπίσκοπος Στάνισλαβ Γκαντέτσκι, ο επικεφαλής της Διάσκεψης των Πολωνών Επισκόπων και άλλοι κληρικοί συναντώνται με Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία, Πολωνία, 29 Μαρτίου 2022. Ο Βαρθολομαίος κατήγγειλε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως μια «αποτρόπαια» πράξη που προκαλεί τεράστια δεινά, ενώ ο Γκαντέτσκι προχώρησε ακόμη παραπέρα, λέγοντας ότι φέρει «τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας». (Γραφείο Τύπου της Διάσκεψης Πολωνών Επισκόπων)
Ο πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α', ο Πολωνός Αρχιεπίσκοπος Στάνισλαβ Γκαντέτσκι, ο επικεφαλής της Διάσκεψης των Πολωνών Επισκόπων και άλλοι κληρικοί συναντώνται με Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία, Πολωνία, 29 Μαρτίου 2022. Ο Βαρθολομαίος κατήγγειλε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως μια «αποτρόπαια» πράξη που προκαλεί τεράστια δεινά, ενώ ο Γκαντέτσκι προχώρησε ακόμη παραπέρα, λέγοντας ότι φέρει «τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας». (Γραφείο Τύπου της Διάσκεψης Πολωνών Επισκόπων)
via Associated Press

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’, ο πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, κατήγγειλε την εισβολή στην Ουκρανία ως «αποτρόπαια» πράξη που προκαλεί τεράστια δεινά κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Βαρσοβία.

Αν και δεν κατήγγειλε τη Ρωσία ονομαστικά, είπε ότι «είναι απλώς αδύνατο να φανταστεί κανείς πόση καταστροφή έχει προκαλέσει αυτή η βάναυση εισβολή στον ουκρανικό λαό και σε ολόκληρο τον κόσμο». Πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη προς τους Ουκρανούς «είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να υπερνικήσει το κακό και το σκοτάδι στον κόσμο».

Ο Βαρθολομαίος συναντήθηκε επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο της Πολωνίας Στάνισλαβ Γκαντέτσκι, επικεφαλής της Διάσκεψης των Πολωνών Επισκόπων.

via Associated Press

Το Associated Press αναφέρει ότι ο Πολωνός Αρχιεπίσκοπος καταδίκασε τη Ρωσία, λέγοντας ότι η εισβολή της είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο «χιλιάδων αθώων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένων «εκατοντάδων παιδιών, ηλικιωμένων, γυναικών και ανδρών που δεν είχαν καμία σχέση με τις εχθροπραξίες».

«Πολλές από τις ενέργειες του επιτιθέμενου φέρουν τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας», τόνισε ο Γκαντέτσκι.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, υπερασπίστηκε την επίθεση στην Ουκρανία, γράφοντας σε επιστολή της στις 10 Μαρτίου ότι «Αυτή η σύγκρουση δεν ξεκίνησε σήμερα. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι εμπνευστές του δεν είναι οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι οποίοι προήλθαν από μια κοινή κολυμβήθρα βαπτίσματος του Κιέβου, τους ενώνει η κοινή πίστη, οι κοινοί άγιοι και οι προσευχές και μοιράζονται κοινή ιστορική μοίρα. Η προέλευση της αντιπαράθεσης βρίσκεται στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας».

16:55 Πτώση από 5% στο αργό - το αμερικανικό WTI κάτω από τα 100 δολάρια, μετά από τη θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις

Οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου κατέγραψαν πτώση πάνω από 5% σήμερα, ως αντίκτυπο στην πρόοδο που ανακοινώθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά και σε περιορισμό στην Κίνα που επιβαρύνει τη ζήτηση.

Γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδας το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Μάιο υποχώρησε κατά 5,95% φτάνοντας στα 105,79 δολάρια το βαρέλι και ο αμερικανικός WTI υποχώρησε κατά 6,14%, φθάνοντας στα 99,45 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κάτω από τον συμβολικό πήχη των 100 δολαρίων το βαρέλι.

16:45 Ζελένσκι: Τουλάχιστον επτά νεκροί μετά από επίθεση με ρουκέτα σε κτίριο στο Μικολάιφ

Οι διασώστες απομακρύνουν ένα άτομο από το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης που χτυπήθηκε από πυραύλους κρουζ, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, στο Mικολάιφ,
Οι διασώστες απομακρύνουν ένα άτομο από το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης που χτυπήθηκε από πυραύλους κρουζ, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, στο Mικολάιφ,
Handout . via Reuters

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν από ρωσική ρουκέτα που έπληξε σήμερα ένα περιφερειακό διοικητικό κτίριο στην πόλη του Μικολάιφ στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στο κοινοβούλιο της Δανίας σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε:

″Από όσο γνωρίζουμε μέχρι στιγμής επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, 22 τραυματίστηκαν ενώ κάποιοι εξακολουθούν να βρίοσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια”.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε:

″Δεν υπήρχαν στρατιωτικές φιλοδοξίες στο Mικολάιφ, οι κάτοικοι αυτής της πόλης δεν παρουσίαζαν καμία απειλή για τη Ρωσία.

Και ακόμη και τότε, όπως όλοι οι Ουκρανοί, έγιναν στόχος των ρωσικών στρατευμάτων”.

Δεκαοκτώ από τους τραυματίες ανασύρθηκαν από τα ερείπια από τα σωστικά συνεργεία, τα οποία συνεχίζουν να εργάζονται στο σημείο, ανέφερε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Handout . via Reuters

16:27 Τσαβούσογλου: ”Στις σημερινές ειρηνευτικές συνομιλίες σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι τώρα”

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (στο κέντρορ) εκφωνεί ευχαριστήρια ομιλία κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών από τη Ρωσία και την Ουκρανία στο Προεδρικό Γραφείο στο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης, Τουρκία στις 29 Μαρτίου 2022. .
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (στο κέντρορ) εκφωνεί ευχαριστήρια ομιλία κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών από τη Ρωσία και την Ουκρανία στο Προεδρικό Γραφείο στο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης, Τουρκία στις 29 Μαρτίου 2022. .
Anadolu Agency via Getty Images

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι συνομιλίες - η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της Ρωσίας και της Ουκρανίας εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες - απέφεραν την πιο σημαντική πρόοδο από τότε που ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία καλωσόρισε την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα, επαναλαμβάνοντας ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τόνισε ότι «πιο δύσκολα ζητήματα» αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στο μέλλον.

15:24 Τι είπαν Ουκρανοί διαπραγματευτές

Ουκρανοί διαπραγματευτές αποκάλυψαν κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συζητήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση status ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενεί στρατιωτικές βάσεις, είπαν οι διαπραγματευτές σε δημοσιογράφους.

Οι προτάσεις επίσης περιλαμβάνουν μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το status της προσαρτηθείσας Κριμαίας και μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης πυρός, σύμφωνα με το Reuters.

Οι προτάσεις είναι οι πιο λεπτομερείς και συγκεκριμένες που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα η Ουκρανία. Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας κατά τα πρότυπα του άρθρου 5 της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της ρήτρας συλλογικής άμυνας. Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πιθανών εγγυητών ασφαλείας.

«Εάν καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να καθορίσει πραγματικά το σημερινό καθεστώς της ως μια χώρα μη ενταγμένη σε κάποιο συνασπισμό και ως μια μη πυρηνική δύναμη με τη μορφή μόνιμης ουδετερότητας», δήλωσε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες βάσεις στο έδαφος μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικά τμήματα στο έδαφος μας, και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικό –πολιτική συμμαχία» δήλωσε σε σχόλιο του στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος μας θα πραγματοποιούνται με την συγκατάθεση των εγγυητριών χωρών».

Στις τρέχουσες ουκρανικές προτάσεις υπήρχε αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν μια συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Ρωσίας.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις είναι οι πιο λεπτομερείς και συγκεκριμένες που έχει δημοσιοποιήσει η Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

Ο διαπραγματευτής Oλεξάντερ Τσάλι είπε σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην ουκρανική εθνική τηλεόραση:

Εάν καταφέρουμε να ενοποιήσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να καθορίσει πραγματικά το τρέχον καθεστώς της ως κράτος που δεν ανήκει σε μπλοκ και σε μη πυρηνικό κράτος με τη μορφή μόνιμης ουδετερότητας.

Ο Τσάλι πρόσθεσε:

″Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικά σώματα στο έδαφός μας και δεν θα συνάψουμε στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες.

Στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιηθούν με τη συγκατάθεση των εγγυήτριων χωρών”.

15:01 Η Ρωσία «μειώνει δραστηριότητα» γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φομίν, είπε ότι η Ρωσία θα «μειώσει δραστικά» (μα δεν θα σταματήσει) τη στρατιωτική δραστηριότητα έξω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Αλεξάντερ Φόμιν είπε ότι η απόφαση να «μειωθεί ριζικά» η στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στις δύο πόλεις λήφθηκε προκειμένου να «αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη» και να συμβάλει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις και στην επίτευξη του «απώτερου στόχου» μιας υπογεγραμμένης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. σχόλια που ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

″Λόγω του γεγονότος ότι οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για την ουδετερότητα της Ουκρανίας και το μη πυρηνικό καθεστώς και τις εγγυήσεις ασφαλείας (για την Ουκρανία) περνούν σε πρακτικό στάδιο και λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει λάβει την απόφαση να μειώσει δραστικά τις πολεμικές επιχειρήσεις στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιχίφ προκειμένου να τονώσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και για την υπογραφή της προαναφερθείσας συμφωνίας”, ήταν οι δηλώσεις του Ρώσου αναπληρωτή Αμυνας.

Μιλώντας μαζί με τον Φόμιν, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίσνκι είπε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές» προσθέτοντας ότι η Ρωσία κάνει «δύο βήματα για να αποκλιμακώσει τη σύγκρουση».

Ο Mεντίνσκι δήλωσε:

″Λάβαμε προτάσεις από την Ουκρανία για να εξετάσουμε τη σαφώς διατυπωμένη θέση της σχετικά με την ένταξη στην συνθήκη ειρήνης. Οι προτάσεις αυτές θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα, θα παραδοθούν στον Πρόεδρο Πούτιν και θα δοθεί απάντηση”.

Ο Μεντίνσκι είπε επίσης ότι μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι πιθανή στο μέλλον.

Η συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι είναι δυνατή ταυτόχρονα με την προκαταρκτική υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης.

Anadolu Agency via Getty Images

14:44 Τελείωσε η συνάντηση μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε η ουκρανική πρεσβεία στην Τουρκία.

14:13 Κρεμλίνο: Ο Πούτιν έχει την «απόλυτη στήριξη» του πληθυσμού

Maxim Shemetov via Reuters

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αφού χαρακτήρισε τα περί δηλητηριασμού του Ρόμαν Αμπράμοβιτς ως «πληροφοριακό πόλεμο», υποστήριξε πως ο πρόεδρος Πούτιν έχει την «απόλυτη στήριξη» του πληθυσμού, με «άνευ προηγουμένου» άνοδο στα δεδομένα των δημοσκοπήσεων.

Επίσης χαρακτήρισε «ψέματα» που «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τα περί εκτοπισμών δια της βίας ανθρώπων από τη Μαρούπολη, και πρόσθεσε πως διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα χρειαστεί κάποια στιγμή, μα οι σχέσεις αναπόφευκτα θα επηρεαστούν από τις «προσωπικές προσβολές» από πλευράς του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η Ρωσία, είπε, θέλει να παραμείνει προμηθευτής αερίου, μα οι ξένες εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια.

14:11 Τουλάχιστον 3 νεκροί στο Μικολάιφ

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν σήμερα όταν ρουκέτα έπληξε το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάιφ, ανακοινώθηκε από την ουκρανική υπηρεσία πρώτων βοηθειών.

Σε καταχώρηση στο Ίντερνετ, η εν λόγω υπηρεσία αναφέρει πως διασώστες ανέσυραν 18 από τους τραυματίες από τα συντρίμμια. Οι επιχειρήσεις των διασωστών συνεχίζονται, προσθέτει.

13:32 Είναι το πιο μολυσμένο από ραδιενέργεια τμήμα της ζώνης γύρω από το Τσερνόμπιλ.

13:20 «Σοβαρή υποβάθμιση» των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας, τώρα «απελευθέρωση» του Ντονμπάς, λέει η Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε πως οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας έχουν υποβαθμιστεί σοβαρά, προσθέτοντας ότι οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας σε αξιωματούχους, ο Σόιγκου προειδοποίησε επίσης πως η Ρωσία θα απαντούσε ανάλογα αν το ΝΑΤΟ έδινε στην Ουκρανία αεροπλάνα και συστήματα αεράμυνας. Το Interfax μετέδωσε πως ο Σόιγκου είπε πως η Ουκρανία δεν έχει πια ναυτικό και ότι πλέον ο κύριος στόχος είναι η «απελευθέρωση» του Ντονμπάς.

13:08 Ερυθρός Σταυρός: Δεν συμμετέχουμε σε εξαναγκαστικές εκκενώσεις

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να κλείσουν συμφωνία για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη και άλλα μέρη, καθώς εξαντλούνται οι προμήθειες. Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικός διευθυντής της Επιτροπής, είπε ότι η υπηρεσία δεν θα συμμετείχε σε εξαναγκαστικές εκκενώσεις αμάχων από την Ουκρανία και ότι δεν είχε πληροφορίες «από πρώτο χέρι» πως συνέβαινε κάτι τέτοιο- ενώ επίσης σημείωσε ότι υπάρχει «εκστρατεία παραπληροφόρησης» κατά της ICRC στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

13:04 Κρεμλίνο: Πληροφοριακός πόλεμος τα περί δηλητηριασμού του Αμπράμοβιτς

Ο υποτιθέμενος δηλητηριασμός του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς στις ειρηνευτικές συνομιλίες νωρίτερα μέσα στον μήνα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, υποστηρίζει το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το Reuters- ισχυριζόμενο πως αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο ενός «πληροφοριακού πολέμου».

Επίσης το Κρεμλίνο είπε ότι ο Αμπράμοβιτς δεν είναι επίσημο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στην Τουρκία- αν και φαίνεται σε εικόνες από τη συνάντηση.

12:40 Σοκάρουν οι εικόνες που κυκλοφόρησαν online

11:58 Κουλέμπα: Μην φάτε, μην πιείτε τίποτα

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές με τη Ρωσία δεν πρέπει να φάνε ή να πιούνε κάτι έπειτα από την πληροφορία για δηλητηρίαση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς, προειδοποίησε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. «Συμβουλεύω όσους θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάνε και να μην πιούνε τίποτα και κατά προτίμηση να μην ακουμπήσουν καμία επιφάνεια», είπε ο Κουλέμπα όπως μετέδωσε το δίκτυο Sky News.

11:32 Πλήγμα στο κύριο κτίριο της κυβέρνησης στο Μικολάιφ

Το κύριο κυβερνητικό κτίριο στο Μικολάιφ επλήγη και υπέστη ζημιές από πύραυλο το πρωί, σύμφωνα με ανάρτηση του τοπικού κυβερνήτη, Βιτάλι Κιμ, στο Telegram. Δεν υπήρξαν αναφορές για νεκρούς, αν και λέγεται πως οκτώ άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Ο Κιμ σημείωσε πάντως πως αυτό φαίνεται να δείχνει ότι η Ρωσία δεν προσπαθεί πλέον να καταλάβει την πόλη, καθώς αν την έθετε υπό κατοχή, τα γραφεία αυτά θα χρειάζονταν.

11.26 «Χωρίς χειραψία»

via Associated Press

Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε πως οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη είχαν αρχίσει με ένα «ψυχρό καλωσόρισμα» και χωρίς χειραψία μεταξύ των διαπραγματευτών.

Υπενθυμίζεται πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ουκρανία δεν προσβλέπουν σε κάποια μεγάλη εξέλιξη στις συνομιλίες σήμερα, ωστόσο η επανέναρξή τους αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης πυρός.

11:23 Αναφορές για καταστροφή αποθήκης καυσίμων

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την Τρίτη πως κατέστρεψε μια μεγάλη αποθήκη καυσίμων στο Ρίβνε της Ουκρανίας με πυραύλους cruise το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ταυτόχρονα, η Gazprom ανακοίνωσε πως οι εξαγωγές αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω Ουκρανίας παραμένουν υψηλές. Το πρακτορείο RIA ανέφερε πως το αέριο ρέει με ρυθμό που προβλέπεται από τις υποχρεώσεις της Gazprom, βάσει συμβολαίων.

11:18 Απορρίφθηκε το αίτημα για πληρωμές σε ρούβλια

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώνουν το φυσικό αέριο που εισάγουν από τη χώρα σε ρούβλια, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μιλώντας έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7, της οποίας προήδρευσε, ο Χάμπεκ επεσήμανε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι «εχθρικές χώρες» προς τη Ρωσία θα πρέπει να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγουν σε ρούβλια. Η κίνηση του Κρεμλίνου φάνηκε να έχει στόχο να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα της χώρας, το οποίο είχε πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, αν και οικονομολόγοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν η πληρωμή σε ρούβλια θα μπορέσει να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση.

«Η απόπειρα του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής», σχολίασε ο Χάμπεκ. «Δεν θα διχαστούμε και η απάντηση των χωρών της G7 είναι ξεκάθαρη: οι συμφωνίες θα γίνουν σεβαστές».

«Αν δεν γίνει πληρωμή, δεν θα υπάρξει αέριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες Δευτέρα το βράδυ όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στην περίπτωση που οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν με ρούβλια.

«Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί όταν απορρίψουν αυτή τη δυνατότητα», πρόσθεσε. «Οπότε μόλις έχουμε λάβει μια τελική απόφαση, θα εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει. Αλλά σίγουρα δεν θα το δούμε σαν φιλανθρωπία και δεν θα στείλουμε δωρεάν φυσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

11:17 Η Σερβία προσφέρεται να διοργανώσει συνομιλίες

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε πρόθυμος να διοργανώσει στο Βελιγράδι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο Βούτσιτς, σχολιάζοντας την αναφορά, που έκανε χθες, Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στο ενδεχόμενο να αποτελέσει η σερβική πρωτεύουσα έδρα των ειρηνευτικών συνομιλιών, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Αυτό θα ήταν μία θαυμάσια εξέλιξη. Αν κάποιος πιστεύει ότι το Βελιγράδι είναι το καλύτερο μέρος για διαπραγματεύσεις, η Σερβία είναι έτοιμη να το προσφέρει στους Ουκρανούς και τους Ρώσους φίλους μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την συμμετοχή του σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού.

Ο Βούτσιτς αποκάλυψε ότι και στο παρελθόν, το 2014, πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι μυστικές συναντήσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία με αφορμή την κρίση στην Κριμαία.

11:16 Συμμετοχή Αμπράμοβιτς

Σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις συνομιλίες Ρωσίας- Ουκρανίας συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.

10:15 Ερντογάν: Οι συνομιλίες πρέπει να φέρουν αποτελέσματα

.
.
MURAT CETINMUHURDAR via via REUTERS

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως τόσο ο Ζελένσκι της Ουκρανίας όσο και ο Πούτιν της Ρωσίας είναι «πολύτιμοι φίλοι», στο πλαίσιο των συνομιλιών Ουκρανίας- Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως είπε, η πρόοδος στις συνομιλίες θα άνοιγε τον δρόμο για μια συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία θα μπορούσε να γίνει επίσης στην Τουρκία. Επίσης, απευθυνόμενος στις ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είπε πως και οι δύο πλευρές έχουν βάσιμους προβληματισμούς, μα έχουμε φτάσει σε σημείο όπου οι συνομιλίες πρέπει να φέρουν «χειροπιαστά αποτελέσματα».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως πολλά εξαρτώνται από τις συνομιλίες, τονίζοντας πως μια «δίκαιη ειρήνη» δεν θα έχει χαμένο και ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση δεν ωφελεί κανέναν. «Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή είμαστε ευτυχείς να σας καλωσορίσουμε και να συμβάλουμε στις προσπάθειές σας για ειρήνη» είπε, προσθέτοντας πως «εύχομαι οι συναντήσεις μας και οι συζητήσεις μας να είναι ευοίωνες για τις χώρες σας, την περιοχή μας και όλη την ανθρωπότητα». Επίσης, ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός και είπε πως το να σταματήσει η τραγωδία εναπόκειται και στις δύο πλευρές.

.
.
MURAT CETINMUHURDAR via via REUTERS

10:12 Ποινικοποίηση του συμβόλου «Ζ» διεθνώς ζήτησε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμιτρό Κουλέμπα, κάλεσε μέσω Twitter όλες τις χώρες του κόσμου να ποινικοποιήσουν τη χρήση του συμβόλου «Ζ» ως ένδειξης υποστήριξης προς τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. «”Ζ” σημαίνει ρωσικά εγκλήματα πολέμου, βομβαρδισμένες πόλεις, χιλιάδες δολοφονημένους Ουκρανούς. Η δημόσια υποστήριξη αυτής της βαρβαρότητας πρέπει να απαγορευτεί».

08:54 Κρεμλίνο: Μη μας στριμώχνετε στη γωνία

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε ότι οι κυρώσεις σε εμπόριο και ολιγάρχες αντιστοιχούν σε «ολοκληρωτικό πόλεμο» σε βάρος της Ρωσίας και ότι η Δύση έχει στριμώξει το Κρεμλίνο «στη γωνία» με την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Ο Πεσκόφ είπε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο PBS ότι οι τιμωρητικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ήταν «ιδιαίτερα μη φιλικές» και έκαναν τη χώρα να νιώθει πως είναι σε πόλεμο με τις ΗΠΑ και τους δυτικούς τους συμμάχους. «Δυστυχώς αυτές οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα μη φιλικές. Και είναι εχθρικές, σαν εχθρικές για εμάς. Μπήκαμε στη φάση ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Και εμείς στη Ρωσία νιώθουμε πως είμαστε σε πόλεμο, επειδή οι χώρες της δυτικής Ευρώπης, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, διεξάγουν πόλεμο εναντίον μας στο εμπόριο, στην οικονομία, στη δέσμευση περιουσιών μας, στη δέσμευση κεφαλαίων μας, στο μπλοκάρισμα των οικονομικών μας σχέσεων. Και πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα. Πρέπει να κατανοήσετε τη Ρωσία».

Ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, είπε πως «ουδείς σκέφτεται να χρησιμοποιήσει» ή «ακόμα και την ιδέα να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο». Ειδικότερα, όταν ο δημοσιογράφος του ζήτησε να διευκρινίσει τη θέση που έχει εκφραστεί πως η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο ήταν υπό απειλή η ύπαρξή της, ο Πεσκόφ απάντησε τα εξής: «Πρώτα από όλα, δεν έχουμε αμφιβολία πως όλοι μας οι αντικειμενικοί σκοποί στην Ουκρανία θα επιτευχθούν...μα οποιαδήποτε εξέλιξη της επιχείρησης, φυσικά, δεν αποτελεί λόγο για χρήση πυρηνικού όπλου. Έχουμε ένα δόγμα ασφαλείας που λέει ξεκάθαρα ότι μόνο όταν υπάρχει απειλή για την ύπαρξη του κράτους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε στα αλήθεια πυρηνικά όπλα, για να εξαφανίσουμε την απειλή για την ύπαρξη της χώρας μας».

Ο δημοσιογράφος επέμεινε, ρωτώντας τον αν αποκλείει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Πεσκόφ να απαντά «κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει...ούτε καν την ιδέα της χρήσης πυρηνικού όπλου».

08:21 H Ουκρανία λέει πως απέκρουσε 7 ρωσικές επιθέσεις

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν νέα επιχειρησιακή αναφορά, υποστηρίζοντας πως πραγματοποίησαν επιτυχείς αντεπιθέσεις σε κάποιες κατευθύνσεις.

Η Ρωσία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε μια προσπάθεια να «καταστρέψει εντελώς τις υποδομές και τις κατοικημένες περιοχές των ουκρανικών πόλεων», ανέφερε το γενικό επιτελείο. Τέτοιου είδους επιθέσεις σε κατεχόμενες περιοχές του Κιέβου, της Ζαπορίζια, του Τσερνιχίβ, της Χερσώνας και του Χαρκόβου παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να τρομοκρατούν αμάχους, ανέφεραν αξιωματούχοι, με την αναφορά να σημειώνει πως πυροβολούνται σπίτια, ενώ λαμβάνουν χώρα ληστείες, απαγωγές και πολίτες πιάνονται όμηροι.

Συνολικά επτά ρωσικές επιθέσεις αποκρούστηκαν την προηγούμενη ημέρα, με 12 άρματα μάχης και 10 οχήματα μάχης να καταστρέφονται, σύμφωνα με αξιωματούχους. Επίσης, υποστηρίζεται πως η ουκρανική αεροπορία χτύπησε 17 στόχους τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων 8 αεροπλάνα, 3 ελικόπτερα, 4 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 2 πύραυλοι.

Προηγούμενη φορά έκανε λόγο για «αποδυναμωμένες και αποπροσανατολισμένες» ρωσικές δυνάμεις, καθώς και αποκομμένες από τις κύριες δυνάμεις, με αποτέλεσμα η ρωσική ηγεσία να προσπαθεί να καλύψει το κενό μαχητικής ισχύος με βομβαρδισμούς.

08:17 Περίπου 5.000 νεκροί στη Μαριούπολη

Alexander Ermochenko via Reuters

Περίπου 5.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων περίπου 210 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον προηγούμενο μήνα, είπε εκπρόσωπος του δημάρχου. Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε ότι η Μαριούπολη ήταν στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, με 160.000 αμάχους να είναι παγιδευμένοι στην πόλη, χωρίς πρόσβαση σε ρεύμα.

08:15 Έρευνα σχετικά με βίντεο που φέρεται να απεικονίζει βασανιστήρια σε Ρώσους αιχμαλώτους

Η ουκρανική κυβέρνηση πραγματοποιεί έρευνα σχετικά με βίντεο που φέρεται να απεικονίζει βασανιστήρια σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

Στο βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, φέρονται να εμφανίζονται Ουκρανοί στρατιώτες να βγάζουν τρεις Ρώσους με κουκούλες στα κεφάλια από ένα βαν πριν τους πυροβολήσουν στα πόδια.

08:07: Άθικτο το ραδιενεργό υλικό στο Χάρκοβο

Thomas Peter via Reuters

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενημέρωσε ότι η «μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού» σε εγκατάσταση επιστημονικής έρευνας στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας παραμένει «άθικτη», παρά το ότι βομβαρδισμός που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό προκάλεσε ζημιές στο κτίριο.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, εξήγησε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες ότι η εγκατάσταση, η οποία είχε βομβαρδιστεί ήδη μια φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, επλήγη ξανά το Σάββατο.

Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον οργανισμό ότι «το κτίριο, η θερμομόνωσή του και η αίθουσα πειραμάτων υπέστησαν ζημιές, αλλά η πηγή νετρονίου, που περιέχει ραδιενεργό υλικό (...) δεν χτυπήθηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εγκατάσταση, το απόθεμα ραδιενεργού υλικού στην οποία είναι μικρό, χρησιμοποιείτο πριν από την πόλεμο για «έρευνα και ανάπτυξη και παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές», σημειώνεται.

Δημοφιλή