Σκληρά βίντεο φέρονται να δείχνουν κακομεταχείριση Ρώσων αιχμαλώτων: Έρευνες από Ρωσία και Ουκρανία

Τι λένε οι δύο πλευρές.
.
.
@politblogme

Το Κίεβο δεσμεύτηκε για την διερεύνηση βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρονται να απεικονίζουν Ουκρανούς να κακομεταχειρίζονται Ρώσους αιχμαλώτους, πυροβολώντας τους μάλιστα στα πόδια- ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε από πλευράς του ότι το θέμα θα εξεταστεί από Ρώσους ερευνητές.

«Η κυβέρνηση το παίρνει αυτό πολύ σοβαρά και θα γίνει άμεσα έρευνα» είπε ο Ολέξι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. «Είμαστε ευρωπαϊκός στρατός και δεν κακομεταχειριζόμαστε τους αιχμαλώτους μας. Αν αποδειχθεί ότι είναι αλήθεια, πρόκειται για απόλυτα απαράδεκτη συμπεριφορά» είπε.

Ωστόσο ο Ουκρανός στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι κατηγόρησε τη Ρωσία πως «έστησε» τα βίντεο: «Ο εχθρός παράγει και διαμοιράζεται βίντεο με απάνθρωπη συμπεριφορά υποτιθέμενων “Ρώσων αιχμαλώτων” από “Ουκρανούς στρατιώτες” για να δυσφημίσει τις ουκρανικές δυνάμεις άμυνας» είπε σχετικά- ενώ ο Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, είπε ότι δεν είναι γνωστό ποιοι εμπλέκονται ή πού μπορεί να έλαβαν χώρα αυτά τα περιστατικά: «Αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο...δεν είναι γνωστό πού συμβαίνει, ή ποιοι συμμετέχουν». Από πλευράς της η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή της στο Sky News, είπε τη Δευτέρα πως «χρειαζόμαστε αποδείξεις...αν στρατιώτες από την ουκρανική πλευρά είναι ένοχοι, θα τους διερευνήσουμε και θα τους πάμε στο δικαστήριο».

Τα εν λόγω βίντεο έχουν προωθηθεί ευρέως από τη Μαρία Ντουμποβίκοβα, μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. Η πηγή τους είναι άγνωστη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για «τερατώδεις εικόνες» που χρειάζεται να αξιολογηθούν νομικά και αυτοί που συμμετέχουν στις πράξεις αυτές πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους.

Στα βίντεο αιχμάλωτοι φαίνονται να βρίσκονται δεμένοι στο έδαφος, άλλοι απειλούμενοι με όπλα και άλλοι με κουκούλες στα κεφάλια τους. Κάποιοι φαίνονται να έχουν σοβαρά τραύματα, ενώ κάποιοι πυροβολούνται στα πόδια τους. Οι άνδρες που τους κακομεταχειρίζονται φοράνε μπλε περιβραχιόνια (που φοράνε κάποιοι Ουκρανοί μαχητές), ενώ και οι δύο πλευρές μιλάνε κυρίως ρωσικά- με τους φρουρούς να μιλάνε ρωσικά με ουκρανική προφορά, και έναν να ακούγεται να μιλάει ουκρανικά. Σύμφωνα με τους New York Times, το βίντεο τραβήχτηκε ανατολικά του Χαρκόβου, σε περιοχή που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των The Times, ένας ανακριτής ακούγεται να τους ρωτά «από πού είστε;» με έναν να απαντά ότι είναι από το Αζερμπαϊτζάν, προσθέτοντας ότι έχει έγγραφα και ήρθε επειδή τον διέταξαν. «Χτυπούσες το Χάρκοβο;» ρωτά ένας άλλος. Οι αιχμάλωτοι φορούν λευκά περιβραχιόνια, που υποδεικνύουν ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ακολουθούν εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (προειδοποίηση: Είναι ιδιαίτερα σκληρές).