Η γενική απεργία των μαθητών για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον Κόσμο

«Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε το δικό μας», γράφει ένα πλακάτ στην Πλατεία Συντάγματος.
Από την γενική απεργία των μαθητών στην Πλατεία Συντάγματος
Από την γενική απεργία των μαθητών στην Πλατεία Συντάγματος
HuffPost Greece

Φωτογραφίες - Ρεπορτάζ: Αλέξης Γαγλίας - Όλγα Παράι

Η HuffPost Greece έδωσε το παρών στο Σύνταγμα όπου συγκεντρώθηκαν οι Έλληνες μαθητές συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κίνημα Fridays for Future για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

#FridayforFuture

Από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και από το Περθ της Αυστραλίας στο Παρίσι (και φυσικά στην Ελλάδα), οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα του πλανήτη θα συμμετέχουν στη σημερινή γενική απεργία, που αναμένεται να είναι η πιο μαζική ημέρα διαδηλώσεων στην ιστορία του πλανήτη.

#FridayforFuture
#FridayforFuture
#FridayforFuture

Οι μαθητές ξεκίνησαν την πορεία τους από την πλατεία Συντάγματος και κατευθύνθηκαν προς το Μοναστηράκι, μέσω της οδού Ερμού. Μετά την άνοδο από την οδό Κολοκοτρώνη, η πορεία τους ολοκληρώθηκε μπροστά στη Βουλή.

#FridayforFuture
#FridayforFuture

«Είμαστε εμείς η γενιά της αλλαγής», «το κέρδος σκοτώνει το περιβάλλον» ήταν τα βασικά συνθήματα λίγο πριν αρχίσει η πορεία στην Πλατεία Συντάγματος, όπου εκατοντάδες μαθητές έδωσαν το παρών για να διαδηλώσουν ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Στόχος τους είναι να ακουστεί η φωνή τους και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. «Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε το δικό μας», γράφουν τα πλακάτ.

#FridayforFuture
#FridayforFuture
#FridayforFuture

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε και αυτός με τη σειρά του το δικό του μήνυμα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

H γενική απεργία των μαθητών στην Πλατεία Συντάγματος.
H γενική απεργία των μαθητών στην Πλατεία Συντάγματος.
HuffPost Greece
H γενική απεργία των μαθητών στην Πλατεία Συντάγματος.
H γενική απεργία των μαθητών στην Πλατεία Συντάγματος.
HuffPost Greece

Η Ζωή μας εκμυστηρεύτηκε πως η Γκρέτα είναι το είδωλό της και είναι πολύ ενθουσιασμένη που της δόθηκε η ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μάριος θεωρεί ότι «ο πλανήτης βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και η λύση πρέπει να βρεθεί τώρα».

«Σώσε την γη από την κλιματική αλλαγή» γράφει ο Μάριος στο πλακάτ.
«Σώσε την γη από την κλιματική αλλαγή» γράφει ο Μάριος στο πλακάτ.

Μια γιαγιά από την Αυστραλία απεργεί μαζί με την εγγονή της, που είναι μόλις 6 ετών.

«Η Τζόρτζια είναι πολύ χαρούμενη που είναι εδώ» μας λέει η γιαγιά της ενώ ερωτηθείς για την Γκρέτα Τούνμπεργκ την χαρακτήρισε «ένα πολύ γενναίο κορίτσι»

«Οι Ελληνοαυστραλοί θέλουν δράση τώρα», γράφει στο πλακάτ της.

Η μικρή Τζόρτζια διαδηλώνει μαζί με την γιαγιά της

Η Παγκόσμια Απεργία για το Κλίμα είναι η τρίτη σε μια σειρά παγκόσμιων συγκεντρώσεων για την κλιματική αλλαγή που διοργανώνονται από μαθητές σχολείων και ηγείται η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Βουβή» διαμαρτυρία από τους μαθητές στην Θεσσαλονίκη

Δεκάδες μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιματική κρίση.

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Απογευματινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Πορεία για την κλιματική αλλαγή πραγματοποιήθηκε και το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, από την Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, καθώς και οργανώσεις της αριστεράς.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με κεντρικά συνθήματα «αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα» και «σκοτώνοντας τη γη, σκοτώνεις τη ζωή», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο Σύνταγμα. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «παίρνουμε μέρος στην παγκόσμια κινητοποίηση για να σταματήσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή και να απαιτήσουμε άμεσες λύσεις για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Είμαστε αλληλέγγυοι με τα εκατομμύρια πολιτών, και πρώτα απ′ όλα των νέων και των μαθητών και μαθητριών, που θα διαδηλώνουν και θα απεργούν την ίδια μέρα σε δεκάδες χώρες και εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το διεθνές κίνημα συντονίζεται και κλιμακώνει τις δράσεις του, εν όψει και της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στις 23/9, και δηλώνει αποφασιστικά: «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα».

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : «Στην περίοδο που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει κλιματική καταστροφή, σε αυτό το κτίριο, το κοινοβούλιο μας, την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση φέρνει τις κυρώσεις των καταστροφικών εξορύξεων». «Το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικο κόμμα το οποίο δηλώνει ευθαρσώς ότι θα περάσουν πάνω από το πτώμα μας για να πάρουν την νομιμοποίηση αυτής της καθόλα εγκληματικής και παράνομης βιαιοπραγίας απέναντι στην ανθρωπότητα», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ογκώδη συλλαλητήρια σε όλες τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι άφησαν τα σχολεία τους, τα πανεπιστήμιά τους και τα γραφεία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και πλημμύρισαν τους δρόμους μεγάλων πόλεων, ζητώντας από τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να αναλάβουν επειγόντως δράση για να αποτρέψουν μια περιβαλλοντική καταστροφή.

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images
Shannon Stapleton / Reuters

Από τη Νέα Υόρκη, η έφηβη ακτιβίστρια για τη διάσωση του πλανήτη Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε ότι είναι «πολύ αισιόδοξη» μετά τη μαζική συμμετοχή παγκοσμίως στις κινητοποιήσεις για το κλίμα.

«Είναι απίστευτα όσα καταφέραμε μαζί, είναι μια ιστορική ημέρα» υπογράμμισε η 16χρονη, η οποία απευθύνθηκε μέσω live stream σε χιλιάδες νεαρούς διαδηλωτές, που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της Στοκχόλμης.

ASSOCIATED PRESS

Η Τούνμπεργκ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στην Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ τη Δευτέρα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Ασκήσαμε τόσο μεγάλη πίεση στους πολιτικούς που απλά δεν μπορούν να αποτύχουν» υπογράμμισε η νεαρή ακτιβίστρια, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν το όνομά της ρυθμικά.

«Εμείς, άνθρωποι κάθε ηλικίας, δείξαμε τι ακριβώς υποστηρίζουμε, τώρα εναπόκειται σε εκείνους να δείξουν ότι μας άκουσαν. Τώρα πρέπει να το αποδείξουν» σημείωσε.

Το σωσίβιο στο άγαλμα της Σουφραζέτας - Η διαδήλωση στο Μάντσεστερ

Ακόμα και η σουφραζέτα Έμελιν Πάνκχερστ συμμετέχει στις διαδηλώσεις στο Μάντσεστερ. Στο άγαλμά της έχει τοποθετηθεί πορτοκαλί σωσίβιο και ένα πλακάτ με το μήνυμα: «Έτοιμη για τη στάθμη της θάλασσας που θα φτάσει σε αυτό το ύψος»;

Ο Τζεφ Μπέζος δεσμεύεται η Amazon να συμβάλει στην επίσπευση του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

Ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon και ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη, θα ρίξει όλο το βάρος της εταιρείας του σε μια εκστρατεία που έχει στόχο να συμβάλει στην εκπλήρωση, δέκα χρόνια νωρίτερα μάλιστα, των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Δεσμεύομαι να εκπληρώσω τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού δέκα χρόνια νωρίτερα και η Amazon να είναι η πρώτη στον κατάλογο” αυτών που θα το κάνουν, δήλωσε ο Τζεφ Μπέζος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, παρουσιάζοντας τη νέα αυτή πρωτοβουλία, που τιτλοφορείται “The Climate Pledge» (Η δέσμευση για το κλίμα) και έχει ως στόχο να υπογραφεί κι από άλλες επιχειρήσεις.

Η Amazon θα φτάσει σε μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα το 2040, δεσμεύτηκε ο Μπέζος.

Εναρκτήριο λάκτισμα σε Αυστραλία και Ειρηνικό

Χιλιάδες μαθητές βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Αυστραλίας και άλλων χωρών της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την παγκόσμια απεργία για το κλίμα με στόχο να ζητήσουν από τους ηγέτες, που θα συναντηθούν τη Δευτέρα για την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα ώστε να σταματήσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος.

«Δεν την ανάψαμε, αλλά προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά», έγραφε πανό που κρατούσε μαθητής στο Σίδνεϊ, καθώς αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τις τεράστιες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα.

«Βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην εξουσία, για να τους δείξουμε ότι έχουμε ευαισθητοποιηθεί και ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο 16χρονος Γουίλ Κόνορ. «Διακυβεύεται το μέλλον μας».

Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 5.000 κινητοποιήσεις, με αυτή στη Νέα Υόρκη να προδιαγράφεται η σημαντικότερη, καθώς λαμβάνουν μέρος 1,1 εκατομμύριο μαθητές από 1.800 δημόσια σχολεία, οι οποίοι έχουν πάρει άδεια από τις αρχές να μην παρακολουθήσουν σήμερα τα μαθήματά τους.

Στην Κίνα, τη χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν έχει δοθεί άδεια για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων. Ωστόσο η Ζενγκ Σιαοουέν του Δικτύου Δράσης για το Κλίμα των Νέων της Κίνας δήλωσε ότι οι Κινέζοι νέοι θα δράσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στη Γερμανία, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν πολλές πόλεις αξιώνοντας πολιτική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι διοργανωτές γνωστοποίησαν ότι 80.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Βερολίνο, με την αστυνομία να κάνει λόγο για έναν αριθμό «πολύ μεγαλύτερο των 10.000». «Το μέλλον μας στους ώμους σας» έγραφε ένα πανό που κρατούσαν μαθητές στη γερμανική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά της, η αστυνομία του Αμβούργου ανέφερε ότι τουλάχιστον 45.000 άνθρωποι έδωσαν το παρόν στους δρόμους της πόλης. Η διαδήλωση ήταν ειρηνική, έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου.

Σύμφωνα με το κίνημα Fridays for Future, περισσότερες από 530 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί μόνο στη Γερμανία.

Από το Λονδίνο και το Παρίσι στη Βηρυτό, το Ναϊρόμπι και το Κέιπ Τάουν, σε τουλάχιστον 150 χώρες οι μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους δίνοντας το παρόν στην παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα.

«Κάνουμε κοπάνα για να διδάξουμε εσάς ένα μάθημα» έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ένας μαθητής στο Λονδίνο. Την ίδια ώρα, στην Πολωνία, χιλιάδες Πολωνοί, πολλοί εκ των οποίων έφηβοι, βγήκαν στους δρόμους περισσότερων από 60 πόλεων.

Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του περιβάλλοντος, ενώ πηδούσαν και φώναζαν «Όποιος δεν πηδάει υποστηρίζει τον άνθρακα».

Χιλιάδες μαθητές πλημμύρισαν πόλεις της Ινδίας και του Μπανγκλαντές σήμερα συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κίνημα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι μαθητές δεν πήγαν σχολείο σε ολόκληρη την Ινδία, αξιώνοντας από τους κυβερνώντες να προστατεύσουν το κλίμα και να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στην ασιατική χώρα, την τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως παραγωγό αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Βρισκόμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να αναπνεύσουμε, το δικαίωμά μας να ζήσουμε και το δικαίωμά μας να αντισταθούμε» είπε ο νεαρός ακτιβιστής Άμαν Σάρμα από το Νέο Δελχί.

Στο Μπανγκλαντές, χιλιάδες παιδιά διαδήλωσαν στην καρδιά της Ντάκα, ζητώντας από την κυβέρνηση να κηρύξει τη χώρα σε «κατάσταση κλιματικού συναγερμού», προκειμένου να μάθει ο κόσμος ότι το Μπανγκλαντές είναι ένα από τα πλέον ευάλωτα έθνη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Δημοφιλή