Λιβύη: Χιλιάδες εκτοπισμένοι, καθώς μαίνονται οι μάχες γύρω από την Τρίπολη

Στα 11 χλμ από το κέντρο της πόλης οι δυνάμεις του LNA.
Hani Amara / Reuters

Δυνάμεις από την ανατολική Λιβύη και στρατεύματα πιστά στην κυβέρνηση της Τρίπολης μάχονταν στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Λιβύης την Τετάρτη, καθώς χιλιάδες ήταν αυτοί που αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), του διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ, είχαν πάρει θέσεις στα προάστια, περίπου 11 χλμ από το κέντρο της πόλης, με κοντέινερ και οχήματα με πολυβόλα να μπλοκάρουν τον δρόμο τους προς την πόλη.

Οι κάτοικοι ανέφεραν κινήσεις αεροσκαφών του LNA στην Τρίπολη και ήχους συγκρούσεων στα περίχωρα της πόλης.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν προσωρινά το πρώην διεθνές αεροδρόμιο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, μα οι μαχητές του πρωθυπουργού Σεράζ το ανέκτησαν και ο LNA οχυρώθηκε νοτιότερα, σύμφωνα με μάρτυρες.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πως τουλάχιστον 4.500 κάτοικοι της Τρίπολης είχαν εκτοπιστεί, με τους περισσότερους να απομακρύνονται από τις περιοχές των συγκρούσεων και να πηγαίνουν σε ασφαλέστερες ζώνες της πόλης. Ωστόσο πολλοί περισσότεροι ήταν παγιδευμένοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι δυνάμεις του LNA ξεκίνησαν από το προπύργιό τους στην ανατολική Λιβύη για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον αραιοκατοικημένο αλλά πλούσιο σε πετρέλαια νότο νωρίτερα μέσα στο έτος, κατευθυνθούν προς την Τρίπολη, όπου βρίσκεται η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σεράζ.

Η Λιβύη είναι χωρισμένη μεταξύ δύο κυβερνήσεων, στην ανατολή και στη δύση, από την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι και μετά. Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να φέρουν κοντά τις δύο πλευρές για να διοργανωθούν εκλογές και να δοθεί τέλος στο χάος.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA, ανέφερε πως είναι πολύ προβληματισμένη για τη «δυσανάλογη και χωρίς διάκριση» χρήση εκρηκτικών όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Μισό εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν, όπως αναφέρθηκε.

Πέραν των ανθρωπιστικών επιπτώσεων, η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Λιβύη απειλεί να προκαλέσει διαταραχή στο ροή του πετρελαίου, να αυξήσει τη μετανάστευση προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, να προκαλέσει «ναυάγιο» στα ειρηνευτικά σχέδια του ΟΗΕ και να ενθαρρύνει αντάρτες να εκμεταλλευτούν το χάος. Το ISIS σκότωσε τρία άτομα σε απομακρυσμένη πόλη στην έρημο υπό τον έλεγχο του LNA πριν από δύο ημέρες. Στην Τρίπολη έχουν σκοτωθεί περίπου 50 άτομα, κυρίως μαχητές μα επίσης και κάποιοι άμαχοι, περιλαμβανομένων δύο γιατρών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Οι αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Δημοφιλή