Λουκασένκο: Ο Πριγκόζιν γύρισε στην Αγία Πετρούπολη. Ο Πούτιν «δεν θα τον εξοντώσει»

Δεν βρίσκεται πλέον στην Λευκορωσία ο αρχηγός της Wagner, διαβεβαίωσε ο Λουκασένκο
PRESS SERVICE OF "CONCORD\ via Reuters

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος τον περασμένο μήνα μεσολάβησε για τον τερματισμό της ανταρσίας της Wagner στη Ρωσία δήλωσε ότι ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας Γεβγκένι Πριγκόζιν δνε βρίσκεται πλέον στη Λευκορωσία.

Ο Λουκασένκο είχε δηλώσει στις 27 Ιουνίου ότι ο Πριγκόζιν είχε φτάσει στη Λευκορωσία στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας για τον τερματισμό της ανταρσίας.

Αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Όσον αφορά τον Πριγκόζιν, βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη. Δεν βρίσκεται στο έδαφος της Λευκορωσίας».

Υποστήριξε επίσης ότι ο Πριγκόζον είναι απολύτως ελεύθερος, ενώ πρόσθεσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα τον «εξοντώσει».

Σημείωσε ότι σχεδιάζει να μιλήσει για τον Πριγκόζιν με τον Πούτιν.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι μαχητές της Wagner βρίσκονται στα στρατόπεδά τους. Έκανε επίσης λόγο για προσφορά προς της Wagner να σταθμέυσει μερικούς μαχητές της στη Λευκορωσία.

«Το ζήτημα της επαναποστολής των μαχητών της Wagner δεν έχει ακόμη επιλυθεί», τόνισε.

«Δεν νομίζω ότι οι μαχητές της Wagner θα έπιαναν ποτέ τα όπλα εναντίον του κράτους της Λευκορωσίας», σημείωσε επίσης.

Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι «η Ουκρανία θα προσπαθήσει να κάνει κάτι σοβαρό στο μέτωπο ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ». Ο Λευκορώσος πρέοδρος πρόσθεσε: «Η Ουκρανία θα διαλύσει τη δική της στρατιωτική ικανότητα αν καταστρέψει τα καλύτερα αποθέματά της σε μια προσπάθεια να κάνει κάτι σοβαρό ενόψει της συνόδου».

Στο μεταξύ, ο Λουκασένκο πρότεινε σε Ρωσία και Ουκρανία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους για την επίλυση της σύγκρουσης.

«Η διευθέτηση στην Ουκρανία δεν πρέπει να εξαρτάται από τις ΗΠΑ, εναπόκειται στη Ρωσία και τη Λευκορωσία», τόνισε.

Ρωσία: Ράβδοι χρυσού, όπλα, περούκες: φωτογραφίες από την έρευνα στο σπίτι του Πριγκόζιν δημοσιεύθηκαν σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ εικόνες από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του επικεφαλής της παραστρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη, στη διάρκεια της απόπειρας ένοπλης στρατιωτικής εξέγερσης που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Ιουνίου.

Στις φωτογραφίες αυτές, που φαίνεται πως έχουν τραβηχτεί από τις δυνάμεις της τάξης και δημοσιεύθηκαν ξαφνικά σε δημόσια και ιδιωτικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, εικονίζεται μια μεγάλη και πολυτελής κατοικία, με ένα ελικόπτερο να σταθμεύει στον κήπο.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες αυτές, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης στη διάρκεια της έρευνάς τους δεσμίδες δολαρίων και ρουβλίων, ράβδους χρυσού, πολυάριθμα όπλα, αλλά επίσης διαβατήρια με διαφορετικά ονόματα και μια ντουλάπα γεμάτη περούκες.

Ο ιστότοπος Fontanka, που έχει την έδρα του στην Αγία Πετρούπολη, ανέφερε επίσης πως μια φωτογραφία με «κομμένα κεφάλια» βρέθηκε στην κατοικία του Πριγκόζιν, οι μισθοφόροι του οποίου κατηγορούνται συχνά για φρικαλεότητες.

Ο Fontanka δημοσιοποίησε επίσης μια φωτογραφία που δείχνει μια τεράστια βαριοπούλα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του Πριγκόζιν, η μεταλλική κεφαλή της οποίας φέρει το μήνυμα «Σε περίπτωση σημαντικών διαπραγματεύσεων».

Η «βαριοπούλα» είναι ένα από τα σύμβολα της Βάγκνερ, η οποία υπερηφανεύεται ότι χρησιμοποιεί αυτό το όπλο για να εκτελεί ή να βασανίζει άγρια εχθρούς της.

Η εξέγερση της Wagner, στις 24 Ιουνίου, συγκλόνισε τη ρωσική εξουσία την ώρα που αυτή βρίσκεται σε πόλεμο στην Ουκρανία. Οι μαχητές της είχαν καταλάβει για πολλές ώρες ένα γενικό επιτελείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ (νοτιοδυτική Ρωσία) και κατευθύνθηκαν προς τη Μόσχα.

Η εξέγερση τερματίσθηκε το βράδυ της 24ης Ιουνίου με μια συμφωνία που προέβλεπε την αναχώρηση του Πριγκόζιν για τη Λιθουανία. Ο Πριγκόζιν διαβεβαίωσε πως η εξέγερσή του δεν είχε στόχο την ανατροπή της εξουσίας, αλλά τη διάσωση της Βάγκνερ που το ρωσικό γενικό επιτελείο απειλούσε να διαλύσει.

Έκτοτε αναλυτές στα δημόσια ρωσικά μέσα ενημέρωσης τον εμφανίζουν ως έναν άπληστο επιχειρηματία που έχασε τα λογικά του, αφού έγινε πλούσιος χάρη σε κερδοφόρα συμβόλαια που συνήπτε επί χρόνια κατά το παρελθον με το ρωσικό κράτος.

Καμιά κύρωση δεν έχει ανακοινωθεί σε βάρος των στασιαστών, ωστόσο το μέλλον των επιχειρήσεων του Γεβγκένι Πριγκόζιν, της αυτοκρατορίας του στα μέσα ενημέρωσης και των επιχειρήσεών του για να επηρεάζει τις εξελίξεις, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Αφρική, μοιάζει αβέβαιο.

Δημοφιλή