22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
26/06/2020 07:28 EEST

Lunar Loo Challenge: Η NASA θέλει τουαλέτα για τη Σελήνη (και πληρώνει για ιδέες)

Αν έχετε ιδέες, έχετε περιθώριο να τις υποβάλετε ως τις 17 Αυγούστου.

NASA Tournament Lab
.

Καθώς η NASΑ ετοιμάζει την επιστροφή της στη Σελήνη μέσα στα επόμενα χρόνια, ασχολείται με πάρα πολλά ζητήματα τεχνολογικής και μη φύσης σχετικά με την υποστήριξη των αστροναυτών της- και μεταξύ αυτών είναι και η δυνατότητα να κάνουν την ανάγκη τους υπό συνθήκες ελάχιστης βαρύτητας.

«Όσο οι αστροναύτες είναι στην καμπίνα και εκτός των στολών τους, θα χρειάζονται μια τουαλέτα που θα έχει τις ίδιες δυνατότητες με αυτές εδώ στη Γη. Η NASA ζητά από τη διεθνή κοινότητα πρωτοποριακές ιδέες σχεδιασμού για τουαλέτες που θα μπορούν να λειτουργούν σε μικρή βαρύτητα και σεληνιακή βαρύτητα. Τα σχέδια αυτά μπορούν να προσαρμοστούν για χρήση στις σεληνακάτους του προγράμματος Artemis που θα μας πάνε πίσω στη Σελήνη» αναφέρεται στην ιστοσελίδα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Διαστημικές τουαλέτες υπάρχουν ήδη και χρησιμοποιούνται (στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για παράδειγμα), ωστόσο είναι σχεδιασμένες για συνθήκες πολύ μικρής βαρύτητας. Το Human Landing System Program της ΝASA θέλει μια συσκευή επόμενης γενιάς που θα είναι μικρότερη, πιο αποδοτική και ικανή να λειτουργεί τόσο σε πολύ μικρή βαρύτητα (microgravity) όσο και σε σεληνιακή βαρύτητα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις ιδέες τους στο HeroX, και υπάρχουν χρηματικά βραβεία ύψους 35.000 δολαρίων. Το χρονικό περιθώριο είναι ως τις 17 Αυγούστου.