ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/07/2020 08:00 EEST | Updated 23/07/2020 10:36 EEST

Μάχη με τις φλόγες και τον άνεμο στις Κεχρίες Κορινθίας- Μαίνεται η φωτιά

Από την Τετάρτη είχαν εκκενωθεί οικισμοί, κατασκηνώσεις και ένα οικοτροφείο.

Eurokinissi

Μαίνεται η φωτιά στις Κεχριές ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι κάτοικοι της περιοχής στην Κορινθία πέρασαν μια πολύ δύσκολη νύχτα. Οικισμοί είχαν εκκενωθεί από την Τετάρτη, όπως επίσης κατασκηνώσεις με δεκάδες παιδιά και ένα οικοτροφείο για άτομα με αναπηρίες. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα, με τις περισσότερες διάσπαρτες εστίες, εντοπίζεται στο Γαλατάκι. 

Δύσκολη νύχτα στις Κεχριές

Δεδομένης της αδυναμίας των εναέριων μέσων να συνδράμουν στην επιχείρήση κατάσβεσης στις Κεχριές μετά τη δύση του ήλιου, το βάρος έπεσε στις επίγειες δυνάμεις που είχαν να παλέψουν με ένα μέτωπο φωτιάς που σύμφωνα και με τις τοπικές αρχές κάποια στιγμή την Τετάρτη είχε φτάσει να εκτείνεται σε μήκος 12χλμ. Έτσι δε όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, πρωταρχικό μέλημα ήταν να σωθούν σπίτια που μπορεί να βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από αέρος και στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 236 πυροσβέστες με 54 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Για μια ακόμη μέρα όμως, βασικό αντίπαλος για τους πυροσβέστες που βοηθά και θεριεύει τη φωτιά θα είναι φυσικά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή όπως και γενικότερα σε πολλές περιοχές της χώρας, καθιστώντας και για σήμερα πολύ υψηλό των κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών.  

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

 

Υποψίες για εμπρησμό

«Η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με τους χειριστές των μηχανημάτων έργου, έδωσαν μεγάλη μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές», δήλωσε ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως εξήγησε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι ομάδες των πεζοπόρων τμημάτων επιχειρούσαν συνεχώς για να περιορίσουν το μέτωπο προς τον ‘Αγιο Ιωάννη και να προστατεύσουν τα σπίτια στην κοινότητα Αλαμάνο». Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Νανόπουλος, «οι χειριστές των μηχανημάτων έργου εργάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες». 

Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί προληπτικά από τα σπίτια τους, σημείωσε ότι «φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια, σε ξενοδοχεία και δημοτικούς χώρους». 

Σχετικά με τα αίτια της φωτιάς, ο κ. Νανόπουλος είπε: «Κάτοικοι έχουν καταγγείλει σε εμένα πως υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις εμπρησμού και δεν αποκλείω το γεγονός, οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στο στρατόπεδο της περιοχής να έχουν καταγράψει στοιχεία, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στο πλαίσιο των ερευνών».

Υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στον Ισθμό Κορινθίας 

Επίσης  το πρωί ξέσπασαν δύο φωτιές και σε αγροτοδασική έκταση στο Λουτράκι, κοντά στον Ισθμό, όπου σε μικρή απόσταση βρίσκονται οικίες ωστόσο όπως δήλωσε λίγες ώρες αργότερα ο Δήμαρχος, Γιώργος Γκιώνης είχαν περιοριστεί. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στους οικισμούς Φλοίσβο και Κατουνίστρα και η δεύτερη απέναντι από το καζίνο, μέσα στον κεντρικό ιστό του Λουτρακίου. 

Επίσης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκιώνης, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την παιδική κατασκήνωση που λειτουργεί κοντά στους οικισμούς Φλοίσβο και Κατουνίστρα και όλα τα παιδιά είναι ασφαλή».

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi