Μαύρη σοκολάτα: Διατροφικός θησαυρός ή τεράστιο ρίσκο; Εξαρτάται από την ηλικία μας

Ερευνα του 2024 απαντά όλα όσα πρέπει να ξέρουμε, για να μην κάνουμε του κεφαλιού μας.
Τα νέα για τους λάτρεις της μαύρης σοκολάτας είναι ευχάριστα.
Burak Karademir via Getty Images
Τα νέα για τους λάτρεις της μαύρης σοκολάτας είναι ευχάριστα.

Ας χαλαρώσουμε. Αυτή τη φορά, τα νέα για τους λάτρεις της μαύρης σοκολάτας είναι ευχάριστα: Η αγαπημένη μας απόλαυση, είναι απολύτως ασφαλής και ενέχει χαμηλό κίνδυνο κατάποσης τοξικών μετάλλων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Research International, αντικρούει τα ανησυχητικά ευρήματα του Consumer Reports, που το 2023, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα μολύβδου και καδμίου καταλαμβάνουν το 1/3 της μαύρης σοκολάτας.

Γιατί οι ειδικοί προτρέπουν να τρώμε μαύρη σοκολάτα

Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Πράγματι, το 2023, το Consumer Reports εντόπισε υψηλά επίπεδα τοξικών βαρέων μετάλλων μολύβδου και καδμίου σε 16 από τις 48 επωνυμίες σοκολάτας που εξέτασε. Και, παραδόξως, τα προϊόντα μαύρης σοκολάτας ήταν πιο πιθανό να υπερβαίνουν τα επιτρεπτά επίπεδα καδμίου ή μολύβδου, σε σύγκριση με τα προϊόντα σοκολάτας γάλακτος.

Με βάση τα ευρήματα, οι συντάκτες της έκθεσης του Consumer Reports έφτασαν στο σημείο να προειδοποιούν ότι «τα παιδιά και οι έγκυες θα πρέπει να καταναλώνουν τη μαύρη σοκολάτα με φειδώ ή και να την αποφεύγουν εντελώς, επειδή τα βαρέα μέταλλα αποτελούν τον υψηλότερο κίνδυνο για τα μικρά παιδιά, καθώς και τα μωρά που βρίσκονται στην ανάπτυξη».

Οι κίνδυνοι των τοξικών βαρέων μετάλλων

Τα βαρέα μέταλλα είναι μια ομάδα σχετικά πυκνών μετάλλων στη φύση. Μερικά, όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, είναι αβλαβή ή ακόμα και ευεργετικά για τον οργανισμό. Ωστόσο άλλα, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό μπορεί να είναι επιβλαβή.

«Η δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κακή ψυχολογία, αναπηρίες και υψηλότερο επιπολασμό καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος», προειδοποιεί o Μπράιαν Κουόκ, επιστήμονας και σύμβουλος τροφίμων.

Τι γίνεται με τα μέταλλα της μαύρης σοκολάτας

Ο μόλυβδος, ο οποίος πρόσφατα ανιχνεύθηκε σε υψηλές ποσότητες στη μαύρη σοκολάτα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα παιδιά, αφού έχει συνδεθεί με μειωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου, χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλότερα ποσοστά καρκίνου.

Ακόμη, μελέτες δείχνουν ότι το κάδμιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και νεφρικών παθήσεων, καθώς και τον κίνδυνο καρκίνου.

Πώς «μπαίνουν» τα βαρέα μέταλλα στη σοκολάτα

«Τα τοξικά μέταλλα μολύνουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους, σε πολλά μέρη του κόσμου. Έπειτα τα μέταλλα, ειδικά το κάδμιο και ο μόλυβδος, μέσα από το μολυσμένο έδαφος, μπορούν πολύ εύκολα να διεισδύσουν στα φυτά που καλλιεργούνται εκεί, μέσω των ριζών. Έτσι, όταν τρώμε προϊόντα από αυτά τα φυτά, τα τοξικά μέταλλα φτάνουν στο σώμα μας. Και αυτό ισχύει και για τα προϊόντα των κακαόδεντρων», εξηγεί ο Τεοντόρ Γκοντέμπο, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο Tulane και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης.

Και όσο περισσότερο κακάο έχει η σοκολάτα μας, τόσο πιο πιθανό είναι να περιέχει βαρέα μέταλλα. Και όπως γνωρίζουμε, η μαύρη σοκολάτα, φημίζεται για τα υψηλά επίπεδα κακάο.

Το ευχάριστο νέο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 25 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, δηλαδή η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, δεν περιέχουν τόσα βαριά μέταλλα, ώστε να αποτελούν κίνδυνο για τους ενήλικες.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, αυτά θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο μόνο εάν έτρωγαν περισσότερα από 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας σε ημερήσια βάση. Κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο και αν το επιτρέπουμε, είναι επικίνδυνο για πολλούς άλλους λόγους πέρα από την κατάπωση τοξικών μετάλλων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, χαλκό, σίδηρο και μαγνήσιο. Και ορισμένες από τις επωνυμίες που εξετάστηκαν, κάλυπταν για τους ενήλικες περισσότερο από το 50% των ημερήσιων αναγκών τους για αυτά τα μέταλλα.

Βέβαια, σε ό,τι αφορά τα παιδιά, θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να αποφεύγουμε την τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, ειδικά τα πρώτα χρόνια, καθώς μακροπρόθεσμα, οι συνέπειες της κατανάλωσης βαρέων μετάλλων μπορεί να συσσωρευτούν. Επιπλέον, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να επωφεληθούν από τις ενώσεις που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα.

Οι ενήλικες, από την άλλη πλευρά, μπορούμε να απολαμβάνουμε άφοβα, ειδικά όσο μεγαλώνουμε, αφού οι φλαβονόλες στη μαύρη σοκολάτα συμβάλλουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της υγείας του εντέρου.

(Mε πληροφορίες από yahoo)