ΔΙΕΘΝΕΣ
02/11/2019 09:13 EET | Updated 02/11/2019 22:14 EET

Μάλι: 53 στρατιώτες και ένας πολίτης νεκροί από επίθεση σε στρατώνα

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

ASSOCIATED PRESS

Μεγάλες απώλειες κατέγραψε την Παρασκευή ο στρατός του Μάλι με τον θάνατο 53 στρατιωτών κι ενός πολίτη από «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον στρατώνα στο Ιντελιμάν, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα.

«Έπειτα από επίθεση σε θέση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιντελιμάν, οι ενισχύσεις εντόπισαν 54 σορούς, μεταξύ αυτών κι ενός πολίτη», ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Πληροφόρησης Γιάγια Σανγκαρέ.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «δέκα επιζώντες» και για «σημαντικές υλικές ζημιές» στο Ιντελιμάν. Ευθύνη για την επίθεση δεν είχε αναληφθεί έως το βράδυ, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές και οι γενικότερες συνθήκες της πολυαίμακτης επίθεσης.

 

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση 

Την ανακοίνωση αυτή έκανε το ”πρακτορείο” Amaq των τζιχαντιστών, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.

Η επίθεση σημειώθηκε σε ένα στρατόπεδο στην περιοχή του Ιντελιμάν, που συνορεύει με τον Νίγηρα. Οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί ανέφεραν νωρίτερα ότι 20 στρατιώτες γλίτωσαν και ότι η κατάσταση έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την υποστήριξή της στην κυβέρνηση και τον λαό του Μαλί, στον αγώνα που δίνει εναντίον της βίας. Η σταθερότητα του Μαλί και της ευρύτερης περιοχής συνιστά προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε μια εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το Παρίσι επιβεβαίωσε εξάλλου σήμερα ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και ένας Γάλλος στρατιώτης. Η Γαλλία έχει αναπτύξει περίπου 4.500 στρατιώτες στην περιοχή για να καταπολεμήσει την ισλαμιστική τρομοκρατία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)