Επτά plus size μοντέλα που ξαναγράφουν την Ιστορία της Μόδας

Μπορεί να θεωρούμε την τάση «σημερινή», αλλά τα μοντέλα με τα παραπάνω κιλά άφηναν το στίγμα τους στην μόδα ήδη από τον 20ο αιώνα.
Ασλεϊ Γκράχαμ
Tim Mosenfelder via Getty Images
Ασλεϊ Γκράχαμ

Τα plus-size μοντέλα δεν αποτελούν φαινόμενο μόνο της τελευταίας δεκαετίας, όπως πολλοί πιστεύουν.

Η διαφορετικότητα στην βιομηχανία της μόδας βρίσκεται σε «άνθιση» εξαιτίας του γενικότερου κινήματος για την αναθεώρηση των στερεοτύπων στον χώρο του θεάματος. Ερχεται από μακριά και επιταχύνεται...

Σε αυτό βοηθούν και τα social media, που δεν είχαν τόσο έντονη παρουσία σε άλλες εποχές.

Ωστόσο, γυναίκες με παραπάνω κιλά έκαναν καριέρα supermodel και στα τέλη του 20ου αιώνα, γράφοντας ιστορία και χαράσσοντας τον δρόμο για τα σημερινά.

Το διασημότερο plus-size μοντέλο αυτή την στιγμή είναι η Ασλεϊ Γκράχαμ. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η γυναίκα- σύμβολο αυτής της κατηγορίας μοντέλων, με πασαρέλες και καμπάνιες για εταιρίες- κολοσσούς.

Η Ασλεϊ Γκράχαμ στην πασαρέλα με μαγιό
AFP Contributor via Getty Images
Η Ασλεϊ Γκράχαμ στην πασαρέλα με μαγιό

Φέτος, μάλιστα, έγινε το πρώτο plus size μοντέλο που συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό Sports Illustrated.

Περπατάει σε επιδείξεις μόδας παγκόσμιας εμβέλειας μαζί με την Κένταλ Τζένερ και την Κάια Γκέρμπερ και πληρώνεται ακριβά για να είναι το πρόσωπο εταιριών όπως η Revlon, Lane Bryant και Swimsuits For All.

To 30χρονο μοντέλο υψώνει την φωνή της για την αποδοχή των εύσωμων γυναικών στον χώρο της μόδας. Το 2017, η Αμερικανική Vogue την έκανε εξώφυλλο με την λεζάντα «η έλλειψη νόρμας είναι η καινούρια νόρμα».

Δεν ήταν η πρώτη, όμως, που κατάφερε κάτι τέτοιο. Ας γνωρίσουμε τις προκατόχους της:

Emme: Η πρωτοπόρος

Emme: Ζωντανός θρύλος
Ron Galella, Ltd. via Getty Images
Emme: Ζωντανός θρύλος

Η Emme (Μελίσσα Οουενς Μίλερ) θεωρείται το πρώτο εύσωμο μοντέλο που έκανε επιτυχία στο διαφημιστικό κομμάτι του μόντελινγκ, το οποίο απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Ηταν η πρώτη plus size εκρόσωπος της εταιρίας Revlon, το 1998.

Ειμι Λέμονς: Η επαναστάτρια

Ειμι Λέμονς
Ron Galella, Ltd. via Getty Images
Ειμι Λέμονς

Παρόλο που η Λέμονς ξεκίνησε ως μοντέλο συνηθισμένου μεγέθους, απέκτησε καμπύλες μετά το κολλέγιο και «επαναστάτησε» για τα στερεότυπα του μόντελινγκ.

Αντζέλικα Μόρτον: Η καριέρα που εκτοξεύθηκε

Αντζέλικα Μόρτον
Getty Images
Αντζέλικα Μόρτον

Η Μόρτον απέκτησε τα παραπάνω κιλά της το 1997 και είναι το πρώτο plus size μοντέλο που συμπεριλήφθηκε στο International Model Hall Of Fame, το 1999.

Μία Τάιλερ: Σε ρυθμό ροκ

H Μια Τάιλερ με τον πατέρα της, Στιβ Τάιλερ
Associated Press
H Μια Τάιλερ με τον πατέρα της, Στιβ Τάιλερ

Η κόρη του σταρ των Aerosmith, Στιβ Τάιλερ, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στον χώρο της μόδας από την ηλικία των 19, όταν την εντόπισαν από την εταιρεία ρούχων Lane Bryant. Το 1998 περπάτησε στην επίδειξη της εταιρείας στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης.

Αλέγκρα Ντόχερτι: Η νεότερη της παρέας

Το 2012, η Ντοχέρτι πόζαρε γυμνή για το εξώφυλλο του Ιταλικού GQ και έγινε το νεαρότερο plus- size μοντέλο που έκανε τέτοια φωτογράφιση.

Τες Μάνστερ: Η Influencer

Τες Μάνστερ
Steve Granitz via Getty Images
Τες Μάνστερ

Το ευτραφές μοντέλο έχει δημιουργήσει μια body-positive κοινότητα στο Instagram. Ξεκίνησε το «κίνημα» με το χάσταγκ #effyourbeautystandards. To 2015 υπέγραψε με το πρακτορείο Milk Model Management.

Πηγή: CNN Style