Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Σε ποια χέρια θα σκάσει η «βόμβα» των 4,6 δισ. δολαρίων

Τεράστια κέρδη για τους Γκλέιζερς, σε κρίση ο ιστορικός βρετανικός σύλλογος. Δύσκολη η επόμενη ημέρα για το τεράστιο ποδοσφαιρικό brand.
Steve Raymer via Getty Images

Η ύφεση που χτυπά σφόδρα τη βρετανική οικονομία, αποτυπώνεται γλαφυρά στο ακριβό τερέν του αγγλικού ποδοσφαίρου στο οποίο παίζουν μερικοί από τους μεγαλύτερους και πιο ακριβοπληρωμένους παίχτες στον κόσμο.

Μετά την «αναγκαστική» πώληση της Τσέλσι του Αμπράμοβιτς, σε έναν επενδυτικό όμιλο με επικεφαλής τον Todd Boehly και την Clearlake Capital για 3,2 δισ. δολάρια (2,5 δισεκατομμύρια λίρες) η θρυλική Λίβερπουλ αναζητά νέους ιδιοκτήτες, ενώ και οι «κόκκινοι διάβολοι» βγαίνουν στο σφυρί.

Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εξετάζουν ήδη τις επιλογές τους μετά το γεγονός οτι οι 20 φορές πρωταθλητές Αγγλίας έχουν να κερδίσουν κάποια διάκριση από το 2017, γεγονός που έχει μειώσει σημαντικά τα έσοδα της ομάδας.

Ετσι, μετά από 17 χρόνια η οικογένεια Γκλέιζερ συνεργάζεται με οικονομικούς συμβούλους για τη διαδικασία πώλησης, ή μερικής πώλησης, του συλλόγου και στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή προκειμένου να γίνει η απαραίτητη ανάπλαση του γηπέδου και των υποδομών του.

«Καθώς επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε στην ιστορία των επιτυχιών του συλλόγου, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε μια διεξοδική αξιολόγηση στρατηγικών εναλλακτικών λύσεων», δήλωσαν οι Αβραμ και Τζόελ Γκλέιζερ της Γιουνάιτεντ.

«Θα αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές για να διασφαλίσουμε ότι εξυπηρετούμε καλύτερα τους οπαδούς μας και ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα μεγιστοποιήσει τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που διαθέτει ο σύλλογος σήμερα και στο μέλλον», αναφέρει η ανακοίνωση.

Manchester, Greater Manchester, England, United Kingdom, Europe
Manchester, Greater Manchester, England, United Kingdom, Europe
David C Tomlinson via Getty Images

Οι οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων» όμως, δεν επιθυμούν μια εναλλακτική λύση αλλά μια ριζική αλλαγή ιδιοκτησίας καθώς θεωρούν, οτι οι Αμερικανοί δεν έχουν σταθεί στο ύψος μιας ομάδας που έχει κατακτήσει το ρεκόρ των 13 αγγλικών πρωταθλημάτων Premier League.

Μεταξύ των διαμαρτυριών των οπαδών εναντίον των Γκλέιζερς ήταν τον Μάιο του 2021 που ανάγκασε την αναβολή ενός εντός έδρας αγώνα εναντίον της Λίβερπουλ, ενός από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του συλλόγου. Ήταν ο πρώτος αγώνας της Premier League που αναβλήθηκε λόγω διαμαρτυρίας.

Ποιοι ενδιαφέρονται για την Μάντσεστερ

Το ενδιαφέρον πάντως μεγάλων επενδυτών και δισεκατομμυριούχων θαυμαστών της Μάντσεστερ είναι μεγάλο κυρίως στην Ασία.

Εκτός από τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Τζιμ Ράτκλιφ, που είχε εκφράσει τον περασμένο Αύγουστο το ενδιαφέρον να αγοράσει τη Γιουνάιτεντ, και ο Έλον Μασκ είχε αστειευτεί μέσω των social media, για το ενδεχόμενο αγοράς του συλλόγου.

Η πιο ισχυρή πρόταση εξαγοράς της αγγλικής ομάδας θρύλου, είναι ωστόσο από την Ασία καθώς αρκετοί Κινέζοι μεγιστάνες, όπως ο Στίβεν Ζανγκ αγοράζουν τα τελευταία χρόνια ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η αγγλική Γούλβς και η ιταλική Ίντερ.

Κι ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Κινέζους, Ινδούς και φυσικά Άραβες, ο Μάρκ Ντράιερ, συγγραφέας του βιβλίου «Sporting Superpower» που ζει στο Πεκίνο, υποστηρίζει οτι αυτή την περίοδο είναι πολύ δύσκολη η αγορά της Μάντσεστερ από Κινέζους.

«Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι θεωρούνται δυσμενή περιουσιακά στοιχεία για την Κίνα και οποιαδήποτε σημαντική αγορά στο εξωτερικό θα φαινόταν απίθανη αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

MartinPrescott via Getty Images

«Είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε οποιονδήποτε Κινέζο να δικαιολογήσει μια αγορά αυτού του μεγέθους αυτή την περίοδο όπου κανένας κρατικός φορέας δεν θα ενέκρινε μια τέτοιου είδους συμφωνία».

Μια πανίσχυρη οικονομική δύναμη

Οι μετοχές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν σημειώνουν άλματα μόνο στο γρασίδι αλλά και στα διεθνή χρηματιστήρια, όπου είναι εισηγμένες μετοχές της.

Στη Νέα Υόρκη οι μετοχές της σημείωσαν άλμα έως και 20% μετά την πρώτη αναφορά για πώληση του συλλόγου, αποτιμώντας την αξία του στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κι ενώ οι μετοχές έκλεισαν με άνοδο άνω του 14%, αυτό ήταν μόνο ελαφρώς πάνω από την τιμή IPO του 2012 των 14 δολαρίων. Η κεφαλαιοποίηση του συλλόγου ως δημόσιας εταιρείας κορυφώθηκε στα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Οι μετοχές της που είναι εισηγμένες στη Φρανκφούρτη σημείωσαν άνοδο σήμερα 7,2%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις 21 Σεπτεμβρίου, αν και διατηρούνται σε πολύ χαμηλούς όγκους.

Οι αναλυτές της Jefferies ωστόσο θεωρούν οτι η πραγματική αξία της Μάντσεστερ θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, τόσο λόγο του Old trafford όσο και του 1 δισεκατομμυρίου οπαδούς, πολύ περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα στη Βρετανία.

Aerial view of Old Trafford Stadium, home of Manchester United Football Club in Manchester, England, UK
Aerial view of Old Trafford Stadium, home of Manchester United Football Club in Manchester, England, UK
ChrisHepburn via Getty Images

Αυτό αποτιμάται, σύμφωνα με την ανώτερη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών της Hargreaves Lansdown, Susannah Streeter, σε περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τεράστια κέρδη για τους Αμερικανούς

Οι Γκλέιζερς αγόρασαν τον σύλλογο έναντι 790 εκατομμυρίων λιρών (939,07 εκατομμυρίων δολαρίων) το 2005 σε μια συμφωνία με υψηλή μόχλευση, η οποία έχει επικριθεί λόγω της φόρτωσης χρέους στον σύλλογο.

Το 2012, πώλησαν το 10% της συμμετοχής τους μέσω της εισαγωγής του ομίλου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχοντας έκτοτε πουλήσει περισσότερες μετοχές.

Οι Γκλέιζερς, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες και της Tampa Bay Buccaneers, θέλουν να «ξεφορτωθούν» μια Γιουνάιτεντ που βρίσκεται φέτος στην πέμπτη θέση στο αγγλικό πρωτάθλημα στα μισά της σεζόν, η οποία έχει διακοπεί λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ.

Παρόλα αυτά, παραμένει μια ισχυρή αξία τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην καρδιά των εκατομμυριών οπαδών της, που σίγουρα θα την στηρίξουν όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Δημοφιλή