Μαρία Σώζου: Οι σύγχρονες γυναίκες επιλέγουν κοσμήματα που τις εκφράζουν

Η νέα σχεδιάστρια μας μιλάει για την απόφαση της να ασχοληθεί με το κόσμημα σε μια εποχή που όλοι σταματούσαν, για τις αλλαγές που παρατηρεί στο γυναικείο καταναλωτικό κοινό και για τα επεκτατικά της σχέδια.
...
Μαρία Σώζου
...

Το ατελιέ της βρίσκεται πάνω στην πλατεία Καρύτση κι έχει ένα τεράστιο παράθυρο που ρίχνει άπλετο φως στις πέτρες που κοσμούν τις δημιουργίες της, κάνοντάς τες να λαμπυρίζουν περισσότερο. Ο χώρος είναι γεμάτος από δείγματα των συλλογών και σε μια γωνιά υπάρχει το γραφείο σχεδιασμού, εκεί όπου οι ιδέες αποκτούν εικόνα και στη συνέχεια παραδίδονται στο εργαστήριο για να πάρουν μορφή. Η Μαρία Σώζου ανήκει στη νέα γενιά ανερχόμενων κοσμηματοποιών κι αν και δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε τρία χρόνια από τότε που δειλά πρωτολάνσαρε την πρώτη της συλλογή, τα κοσμήματα της έχουν ήδη αποκτήσει πιστές πελάτισσες. Αυτοδίδακτη, σεμνή και χαμηλού προφίλ, αποδέχεται το καλό της κάρμα, αλλά δεν επαναπαύεται. Ξέρει ότι αυτό είναι μόνο η αρχή...

...
Μαρία Σώζου
...

- Πριν από τρία, εν μέσω παγκόσμιας καραντίνας, αποφασίσατε να στήσετε την εταιρεία κοσμημάτων που φέρει την επωνυμία σας «Maria Sozou». Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε ώστε να ασχοληθείτε με το κόσμημα;

Η απόφαση θα έλεγα ότι ήταν καρμική. Από μικρή αγαπούσα τα κοσμήματα και όλο πειραματιζόμουν με τα στολίδια της γιαγιάς μου, η οποία ταξίδευε πολύ και κάθε φορά επέστρεφε από τα μέρη που επισκεπτόταν με νέα κοσμήματα. Μεγαλώνοντας οι πειραματισμοί μου υποχώρησαν και σπούδασα event manager (υπεύθυνη για τη διοργάνωση εκδηλώσεων). Εργάστηκα ελάχιστα στον τομέα μου, μια και πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα ότι είναι ένας χώρος που δεν μου ταιριάζει. Πράγματι, ξεκίνησα την περίοδο της πανδημίας, ενώ όλα βρίσκονταν σε κατάσταση παύσης. Αρκετές εταιρείες έκλειναν, αλλά εγώ το είδα σαν ευκαιρία να βρω τον χώρο που ήθελα για να ξεκινήσω την δική μου εταιρεία. Στα μέσα του 2021 το κόσμημα έγινε η βασική μου απασχόληση.

- Είστε αυτοδίδακτη…

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο του κοσμήματος, ναι. Παρακολούθησα όμως σεμινάρια γεμολογίας και διαμαντολογίας γιατί ήθελα να γνωρίζω και να μπορώ να ξεχωρίζω τις πέτρες που θα επιλέγω για τα κοσμήματα μου. Η περίοδος που ξεκίνησα ήταν πολύ σημαντική για εμένα. Πειραματίστηκα και διδάχτηκα αρκετά… παράλληλα ενώ ξεκινούσα την εταιρεία έμαθα ότι είμαι έγκυος στον γιο μου τον Ιάσωνα.

- Ο Ιάσωνας σας έφερε γούρι στη ζωή;

Πολύ! Βρήκα αυτόν τον χώρο και παράλληλα έφτιαξα το ηλεκτρονικό μου κατάστημα, το οποίο σημείωσε και σημειώνει πολύ καλές πωλήσεις.

...
Μαρία Σώζου
...

- Πόσο εύκολα αγοράζει κάποιος κόσμημα μέσα από το διαδίκτυο;

Πολύ πιο εύκολα απ′ ότι κι εγώ η ίδια φανταζόμουν. Βέβαια από το ηλεκτρονικό κατάστημα τα κομμάτια που αγοράζουν είναι συνήθως μενταγιόν, σκουλαρίκια και βραχιόλια. Τα δαχτυλίδια, επειδή είναι ένα είδος που απαιτεί σωστή εφαρμογή, οι περισσότερες γυναίκες διστάζουν να τα πάρουν διαδικτυακά.

- Πως θα περιγράφατε τα κοσμήματα σας;

Θα έλεγα ότι παραπέμπουν στην τεχνική του art deco. Δείχνουν πολυτελή και παράλληλα έχουν ένα εξωτικό στυλ, οι φόρμες τους είναι απλές, αλλά έχουν μια ιδιαιτερότητα που επικεντρώνεται στο χρώμα. Τα σχέδια είναι γεωμετρικά, δεμένα με ημιπολύτιμες πέτρες, όπως αμέθυστο και τοπάζι. Στα μέταλλα δουλεύω κυρίως με ασήμι 925, αλλά έχω δημιουργήσει κάποια μεμονωμένα κομμάτια με χρυσό.

- Ποια είναι τα πιο περιζήτητα κοσμήματά σας, αυτά που σημειώνουν τις περισσότερες πωλήσεις;

Τα σκουλαρίκια Αληκτώ και τα Bumblebee τα σκουλαρίκια και τα μενταγιόν.

- Τι σας εμπνέει;

Ίσως ακουστούν κοινότυπα αυτά που θα αναφέρω, αλλά είναι η αλήθεια μου. Εμπνέομαι από τις παραστάσεις της ελληνικής μυθολογίας, από την κληρονομιά που έχει η χώρα μας στην αργυροχρυσοχοΐα, από τα ταξίδια κι από όσα βιώνω.

- Τι σχεδιάζετε αυτή την εποχή;

Ετοιμάζω την καλοκαιρινή σειρά που θα έχει πολύ έντονα χρώματα, κυρίως πράσινο, γαλάζιο και κοραλί. Τα σχέδια θα είναι πιο λεπτά, πιο διακριτικά και τα περισσότερα θα είναι μενταγιόν. Επίσης, ετοιμάζω και μια σειρά με κομμάτια περιορισμένου αριθμού, τα οποία θα συμπληρώνουν την παλιά σειρά Αληκτώ. Θα είναι επίσης μενταγιόν από αφρικάνικα γυαλιά. Κάθε κομμάτι θα είναι μοναδικό.

...
Μαρία Σώζου
...

- Σχέδια επεκτατικά υπάρχουν;

Όπως βλέπετε, είμαι πάλι έγκυος, οπότε το επεκτατικό μου πλάνο έγινε πενταετές μια κι αυτή την εποχή κινούμαι με αργούς ρυθμούς. Στους στόχους μου είναι σίγουρα η επέκταση του δικτύου λιανικής, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Μάλιστα, είμαι ήδη σε συζητήσεις για να συνεργαστώ με καταστήματα στο εξωτερικό. Θέλω να επενδύσω περισσότερο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα, μια και όπως διαπίστωσα μετά την πανδημία, άλλαξε η νοοτροπία των καταναλωτών και εύκολα αγοράζουν κοσμήματα διαδικτυακά... ειδικά όταν γνωρίζουν την ποιότητα τους. Σε ό,τι αφορά τις συλλογές σκέφτομαι να σχεδιάσω και μια μικρή συλλογή από χρυσό, μια και οι πελάτισσές μου το ζητούν συνέχεια.

- Τι κοινά χαρακτηριστικά παρατηρείτε στις γυναίκες που επιλέγουν να φορέσουν τα κοσμήματα σας;

Είναι γυναίκες δυναμικές, τολμηρές που αγαπούν το χρώμα και δεν διστάζουν να το φορέσουν όλο τον χρόνο. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι πλέον οι γυναίκες δεν περιορίζονται στις εποχιακές προσταγές. Επιλέγουν κοσμήματα ανάλογα με τη διάθεση τους, κομμάτια που τις εκφράζουν. Επίσης, έχει αλλάξει η ηλικιακή γκάμα που ενδιαφέρεται για τη δουλειά μου. Ενώ αρχικά το ηλικιακό κοινό ήταν σχετικά νεανικό, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας φορούν τα κοσμήματα μου.

- Ποιο πιστεύετε ότι είναι το καλύτερο μέσο διαφήμισης που έχετε;

Η προβολή της δουλειάς μου γίνεται κυρίως από τις πελάτισσές μου. Όσες έχουν αγοράσει κοσμήματα, έρχονται ξανά μαζί με τις φίλες τους. Πολλές βλέπουν τα κοσμήματα μου φορεμένα σε κάποια άλλη γυναίκα κι έτσι ρωτούν και με μαθαίνουν… από στόμα σε στόμα. Νομίζω αυτή είναι και η πιο πετυχημένη διαφήμιση.

- Έχετε δημιουργήσει αρκετές συλλογές Anther, Gaia, Ethereal, Composure… Υπάρχει κάποιο κόσμημα που είναι αγαπημένο σας και το φοράτε συνέχεια;

Τα σκουλαρίκια Bumblebee, τα οποία το τελευταίο διάστημα δεν τα αποχωρίζομαι.

- Τα κοσμήματα σας είναι πρωτότυπα εντυπωσιακά και λαμπερά. Εσείς πως είστε ως άνθρωπος;

Μου αρέσουν τα απλά πράγματα κι αυτό το εκφράζω και μέσα από το ντύσιμο μου. Αγαπώ τις απλές, κλασικές γραμμές, αλλά πάντα επιλέγω να φοράω εντυπωσιακά κοσμήματα για να ισορροπώ την εμφάνιση μου. Ως άνθρωπος είμαι πολύ οργανωτική, επίμονη και αυτοσαρκαστική.

...
Μαρία Σώζου
...
...
Μαρία Σώζου
...

- Υπάρχουν σχεδιαστές κοσμημάτων των οποίων τη δουλειά θαυμάζετε;

Υπάρχουν εξαιρετικοί δημιουργοί που με τη δουλειά τους καταφέρνουν να επηρεάσουν κι άλλους... από που να ξεκινήσω… θα αναφέρω μερικούς… από Έλληνες έχω ξεχωρίσει τα κοσμήματα των Λαλαούνη, Νίκου Κούλη, Ιλεάνας Μακρή και Ελέ Καρέλα. Θεωρώ ότι έχουμε εξαιρετικούς δημιουργούς. Από ξένους σχεδιαστές θαυμάζω τους Σίλβια Φουρμάνοβιτς (Silvia Furmanovich), Μαρία Τας (Maria Tash) και Φερνάντο Χόρχε (Fernando Jorge).