Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Έχω ένα όνειρο...

Σαν σήμερα στις 28 Αυγούστου του 1963 εκφώνησε το λόγο σύμβολο ο οποίος έμελλε να γίνει ύμνος κατά του ρατσισμού και ωδή για την ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη.
28 Αυγούστου 1963 ο Martin Luther King Jr.,εκφωνεί τον ιστορικό λόγο "I Have a Dream" στην Ουάσιγκτον
28 Αυγούστου 1963 ο Martin Luther King Jr.,εκφωνεί τον ιστορικό λόγο "I Have a Dream" στην Ουάσιγκτον
via Associated Press

Tου Γιώργου Σταμάτη, Βουλευτή Επικρατείας ΝΔ

«Έχουμε μάθει να πετάμε σαν πουλιά, να κολυμπάμε σαν ψάρια, αλλά όχι την απλή τέχνη του να ζούμε σαν αδέρφια.» Αυτή είναι μια από τις πιο δυνατές φράσεις του εμβληματικού ηγέτη του αφροαμερικανικού κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κληρικού Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που συμπυκνώνει το αίτημα, η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος να συνοδεύεται και από την αντίστοιχη κοινωνική πρόοδο, στη βάση της αποδοχής της διαφορετικότητας, της αδελφοσύνης και της κοινωνικής ισότητας.

Στις 28 Αυγούστου του 1963, στο πλαίσιο μιας μαζικής ειρηνικής πορείας 250.000 ανθρώπων, ο Κινγκ κατέθεσε τη δική του συμβολή στην Ιστορία της ανθρωπότητας, εκφωνώντας το λόγο σύμβολο, που αναλύει το όραμα του για την πραγμάτωση της ουσιαστικής ισότητας στην αμερικανική κοινωνία, ο οποίος έμελλε να γίνει ύμνος κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και ωδή για την ειρήνη, την αγάπη, την αρμονική συνύπαρξη.

«Έχω ένα όνειρο, ότι μια μέρα, στους κόκκινους λόφους της Τζόρτζια , οι γιοι πρώην σκλάβων και οι γιοι πρώην ιδιοκτητών σκλάβων θα καθίσουν δίπλα-δίπλα στο τραπέζι της αδελφοσύνης. Έχω ένα όνειρο, ότι τα τέσσερα μικρά παιδιά μου θα ζήσουν μια μέρα σ’ ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το χαρακτήρα τους.»

Το 1963, αμέσως μετά την ”Πορεία προς την Ουάσιγκτον”, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Κένεντι, ο οποίος είχε μόλις εξαγγείλλει νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο την ισότιμη μεταχείριση των Αφροαμερικανών.

Είχαν προηγηθεί αιματηρές συγκρούσεις μαύρων ακτιβιστών με την αστυνομία στην πολιτεία της Αλαμπάμα. Όμως τον Νοέμβριο του 1963 ο Κένεντι δολοφονήθηκε στη διάρκεια περιοδείας του στο Ντάλας του Τέξας.

Οι ουσιαστικοί καρποί της δράσης του Κινγκ άρχισαν κιόλας να φαίνονται μόλις ένα χρόνο αργότερα, αφού το 1964 το Κογκρέσο θέσπισε τον Νόμο περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, με τον οποίο εξουσιοδοτείται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλλει την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στους δημόσιους χώρους, και να διώκει ποινικά όποιον προβαίνει σε διακρίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Ο Κινγκ μπορεί να έδρασε εντός των ορίων της χώρας του, ωστόσο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και σύμβολο για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και την καταπολέμηση των διακρίσεων καθώς και της περιθωριοποίησης και κοινωνικής απομόνωσης που προκαλούν. Η δράση του συνέπεσε με την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., το 1965, της Διεθνούς Σύμβασης για την κατάργηση κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ.

Η στάση ζωής και το σημαντικότατο έργο του Κινγκ, η πίστη στις αρχές του και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων για τους συμπολίτες του αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα, σηματοδοτούν το εφαλτήριο για τη μετάβαση από μια κοινωνία ταξική και ατομοκεντρική σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά του καθενός και τις συνθήκες που γεννήθηκε. Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ποιοτικά άλματα προς την κατάκτηση της φυλετικής και κοινωνικής ισότητας, της διασφάλισης της ελευθερίας επιλογών και της προάσπισης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει, μένουν ακόμη κάποια στερεότυπα που πρέπει να αρθούν, κάποια τείχη που πρέπει να καταρριφθούν, κάποιες νοοτροπίες που πρέπει να σπάσουν, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης πραγμάτωση, όχι μόνο του αμερικανικού, αλλά του παγκόσμιου ονείρου του ξεχωριστού αυτού ηγέτη.

Ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να κρίνονται από τη φυλή , την εθνική τους καταγωγή, την αναπηρία και το σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Οι Κυβερνήσεις θεσπίζουν νομοθετικά μέτρα για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, ωστόσο αρκετά βήματα πρέπει ακόμη να γίνουν σε επίπεδο κοινωνιών, για να καταρριφθούν τα τείχη του κοινωνικού διαχωρισμού και των άμεσων και έμμεσων διακρίσεων. Δε μπορεί να είμαστε ικανοποιημένοι, όσο η εκπαιδευτική, εργασιακή και κοινωνική κινητικότητα όλων των ανθρώπων δεν είναι ανεμπόδιστη, αλλά κάποιες φορές οριοθετείται σε κοινωνικά γκέτο βάσει των χαρακτηριστικών τους.

Λίγο αργότερα το 1968 και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πλήρωσε με τη ζωή του τον αγώνα του για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Δολοφονήθηκε στο μπαλκόνι ξενοδοχείου στο Μέμφις, όπου σχεδίαζε να τεθεί επικεφαλής σε μία απαγορευμένη πορεία αλληλεγγύης προς τους απεργούς υπαλλήλους καθαριότητας.

Μπορεί το ελεύθερο και πρωτοπόρο πνεύμα του Κινγκ να σίγησε πρόωρα, όμως αποτελεί διαχρονικό πρότυπο έμπνευσης των κοινωνικών κινημάτων για την άρση των διακρίσεων κάθε μορφής. Μπορεί οι συνθήκες ζωής των μαύρων της Αμερικής να έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο η πρόκληση για τον αγώνα κατά των διακρίσεων εστιάζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Δημοφιλή