ΔΙΕΘΝΕΣ
20/09/2021 16:09 EEST | Updated 20/09/2021 16:12 EEST

«Μας κυνήγησε όπως o βοσκός τα πρόβατα»: Μαρτυρίες από τη φονική επίθεση στη Ρωσία

Μαρτυρίες φοιτητών για την επίθεση στην πόλη Περμ.

Maksim Kimerling via Reuters

«Άρχισε να πυροβολεί ενώ ήμασταν στον χώρο των καπνιστών. Όταν καταλάβαμε ότι μας πυροβολούσε, αρχίσαμε να τρέχουμε προς τα μέσα, σαν κοπάδι πρόβατα. Μας κυνήγησε σαν βοσκός στην είσοδο...εμείς απλά τρέχαμε μακριά» είπε στο Reuters φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Περμ στη Ρωσία, η οποία ήταν μάρτυρας της φονικής επίθεσης του 18χρονου που άφησε πίσω της έξι νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

«Ακούσαμε έναν πυροβολισμό, γυρίσαμε προς την κατεύθυνσή του, και στα 20 μέτρα ήταν ένας άνδρας με καραμπίνα. Περπατούσε και πυροβολούσε. Τρέξαμε προς διαφορετικές κατευθύνσεις και κανείς μας δεν χτυπήθηκε» είπε ο Νικίτα Σμιρνόφ, φοιτητής. 

 «Ήμασταν στον τρίτο όροφο. Ήταν σαν κάποιος να κουβαλούσε κάτι βαρύ στον πρώτο ή στον δεύτερο και να χτυπούσε με αυτό τοίχους ή το πάτωμα. Κράτησε για πέντε λεπτά. Μετά οι εργαζόμενοι στο εργαστήριο άρχισαν να τρέχουν έντρομοι και να κλείσουν τις πόρτες» είπε ένας άλλος φοιτητής.

Όπως είπε ο Κωνσταντίν Καλίνιν, αστυνομικός που έθεσε υπό κράτηση τον δράστη, «ένας αυτόπτης μάρτυρας έτρεξε στο δωμάτιό μας και μας είπε ότι ακούγονταν πυροβολισμοί κοντά στο πανεπιστήμιο. Εγώ και ο συνεργάτης μου πήγαμε να ελέγξουμε, είδαμε ανθρώπους να εγκαταλείπουν το κτίριο του πανεπιστημίου και να τρέχουν μακριά, και ακούσαμε τους πυροβολισμούς. Ο συνεργάτης μου βοηθούσε τους ανθρώπους να απομακρυνθούν. Έτρεξα στην κύρια είσοδο. Ρώτησα έναν μάρτυρα από πού ακούγονταν οι πυροβολισμοί, μου είπε στον δεύτερο όροφο. Μπήκα σε ένα κτίριο, στον πρώτο όροφο, είδα έναν νεαρό να κατεβαίνει. Του φώναξα, ‘πέτα το κάτω’. Όταν γύρισε το όπλο μου προς εμένα και πυροβόλησε, χρησιμοποίησα κι εγώ το όπλο μου. Έπεσε κάτω. Όταν τον πλησίασα, ασφάλισα τις κινήσεις του, απομάκρυνα την καραμπίνα του, τις σφαίρες και το μαχαίρι και άρχισα να παρέχω τις πρώτες βοήθειες».

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως ένας 18χρονος φοιτητής του πανεπιστημίου, οπλισμένος με κυνηγετικό τυφέκιο. Οι νεκροί από την επίθεση ήταν τουλάχιστον 6, ενώ νωρίτερα είχε αναφερθεί πως ήταν 8. Όσο για τον δράστη, συνελήφθη, αν και προηγουμένως είχαν υπάρξει αναφορές πως σκοτώθηκε.

Οι τραυματίες, σύμφωνα με το RT, ανέρχονται στους 28, με 19 εξ αυτών να έχουν τραύματα από πυρά.

Με πληροφορίες από RT, Reuters