ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14/05/2019 15:05 EEST | Updated 14/05/2019 15:07 EEST

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης ομολόγησε πως θέλει να καταργήσει τη Δημόσια Υγεία

Η αναφορά σε ιδιωτικές εταιρείες.

ASSOCIATED PRESS

«Ο K. Μητσοτάκης ομολόγησε πως θέλει την κατάργηση της Δημόσια Υγεία» υπογραμμίζει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού με αφορμή την ραδιοφωνική συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ σζτον ΣΚΑΪ.

«-Μετά την πρόταση για περικοπή του δώρου Χριστουγέννων,

-Μετά το επταήμερο εργασίας και τον εργασιακό Μεσαίωνα,           

-Μετά το μπάχαλο στη ΝΔ για το εάν εγγυάται ή όχι τη μόνιμη 13η σύνταξη που φέρνει η κυβέρνηση για 2,5 εκατ.  συνταξιούχους, θεωρήσαμε ότι η ΝΔ το τερμάτισε.

Πέσαμε όμως έξω. Ο Κ. Μητσοτάκης, ξεπερνώντας για ακόμη μία φορά τον εαυτό του ομολόγησε χωρίς περιστροφές πως θέλει την κατάργηση της δημόσια Υγεία. Δεν δεσμεύθηκε απλώς για την παραχώρηση δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρίες!», επισημαίνει το γραφείο τύπου και προσθέτει: «έφτασε στο σημείο να πει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται για υπηρεσίες που θα παρέχονται από ιδιωτικές εταιρίες, προκειμένου να μην έχουν κόστος. Δεν γνωρίζουμε εάν ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε κρίση ειλικρίνειας, σε νεοφιλελεύθερο αμόκ ή σε εντεταλμένη υπηρεσία συμφερόντων. Μάλλον είναι και τα τρία μαζί...»

Υπενθυμίζεται ότι στην συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τον παρακάτω διάλογο για τα θέματα της υγείας: 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για τα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ συγκεκριμένες σκέψεις για το πώς θα αναδιατάξουμε συνολικά το νοσοκομειακό χάρτη της χώρας. Τα νοσοκομεία πρέπει να αξιολογούνται και υπάρχουν μετρήσιμοι δείκτες απόδοσης. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να αξιολογούνται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με το κόστος με το οποίο επιβαρύνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό. Αυτά τα οποία λέω μπορεί να ακούγονται αυτονόητα, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ακόμα ζητούμενα, έτσι δεν είναι; 

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ναι. Πάντως τα νοσοκομεία σήμερα κυρίως πάσχουν από έλλειψη χρηματοδότησης και από έλλειψη προσωπικού, ιατρικού προσωπικού,    νοσηλευτικού προσωπικού. 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νοσηλευτικού προσωπικού. Αλλά εγώ δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί το νοσοκομείο αυτό σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Μια μακροχρόνια σύμβαση με ξεκάθαρα μετρήσιμα αποτελέσματα. Ξέρω ότι θα βγουν τώρα τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ -το λέω- και θα πουν ότι ιδιωτικοποιώ την υγεία και όλες αυτές τις σαχλαμάρες. Το προεξοφλώ ότι θα ειπωθούν όλα αυτά. Αλλά αν υπάρχει τεχνογνωσία στον ιδιωτικό τομέα για τη σχέση κόστους-οφέλους στον τρόπο με τον οποίο διοικείται ένα νοσοκομείο, και εμένα με ενδιαφέρει τελικά το παρεχόμενο αποτέλεσμα, δεν με νοιάζει το νοσοκομείο να είναι κρατικό, με νοιάζει η υγεία να είναι δημόσια, αυτό με ενδιαφέρει, το δημόσιο δεν είναι κατ’ ανάγκη κρατικό. Και αν ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παρέχει μία υπηρεσία με καλύτερη ποιότητα και σε χαμηλότερο κόστος από ό,τι το Κράτος, δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί αυτό να μην γίνει. Να σας δώσω πάλι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Τι μας ενοχλεί -παραδείγματος χάριν, αν αντί να αγοράζουμε εμείς ως Κράτος μαγνητικούς τομογράφους, να συνεργαζόμαστε με μία εταιρεία και να αγοράζουμε, όχι μαγνητικούς τομογράφους, αλλά τις υπηρεσίες; Σε αυτή τη δομή, θα εργάζονται δημόσιοι υπάλληλοι. Και μπορώ να σας πω και κάτι ακόμα; Η ιδιωτική εταιρεία θα μπορεί να έχει και τη δυνατότητα, αν κάνουν καλά τη δουλειά τους, να τους δώσει και ένα πρόσθετο μπόνους στους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι θα εργάζονται εντός του ακτινοθεραπευτικού κέντρου μέσα σε ένα νοσοκομείο. Γιατί το Κράτος δεν θα αγοράζει πια μηχανήματα, θα αγοράζει υπηρεσίες, θα αγοράζει αριθμό εξετάσεων. 

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αυτό είναι μεγάλη συζήτηση. 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι, όχι μισό λεπτό, δεν είναι μεγάλη συζήτηση, είναι κάτι που… 

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Όχι, είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση, απλώς… 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Απλά το λέω, είναι κάτι το οποίο γίνεται στη Γαλλία, στη Σουηδία, στη Μεγάλη Βρετανία. Επειδή θα σπεύσουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ να μας πουν ότι όλα αυτά είναι νεοφιλελεύθερα και δεν γίνονται στην Ελλάδα, θα τους πω ότι γίνονται παντού στον κόσμο και σε χώρες, κατ’ εξοχήν σοσιαλδημοκρατικές, όπως οι σκανδιναβικές χώρες.

 

Sponsored Post