Με ευρεία πλειοψηφία το Ψήφισμα για τον Τουρισμό του ΕΚ

Καθοριστική η συμβολή της Έλενας Κουντουρά στη διαμόρφωση βασικών του θέσεων.
asiandelight via Getty Images

Ο τουρισμός είναι από τους τομείς που πλήττονται σε μέγιστο βαθμό από τον κορονοϊό και που ο απολογισμός για τις συνέπειές του θα γίνει το φθινόπωρο.

Η Ελλάδα, η οποία στηρίζεται στον τουρισμό, καθώς το ένα τέταρτο του ΑΕΠ προέρχεται ευρύτερα από τον τουρισμό, έχει πληγεί σε μέγιστο βαθμό.

Βέβαια, έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα, σε κάθε χώρα αλλά και στη χώρα μας, ωστόσο κοινή πολιτική, από την Ε.Ε. δεν υπήρχε, μέχρι πρότινος, όπου εγκρίθηκαν ορισμένα χρήματα που θα δοθούν, γενικότερα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέλαβε πρωτοβουλίες για τον τουρισμό, υιοθετώντας, με ευρεία πλειοψηφία των ευρωβουλευτών όλων των πολιτικών ομάδων, Ψήφισμα για του Τουρισμό, στη δημιουργία του οποίου είχε μεγάλη συμβολή η Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, ως εισηγήτρια της πολιτικής της Ομάδας GUE/NGL. Μάλιστα, ενσωματώθηκαν όλες οι προτάσεις της.

Οι προτάσεις που κατήρτισε η Ευρωβουλευτής και είχαν ενταχθεί στο αρχικό κείμενο, προωθούν τον κοινό σκοπό για την προστασία και επανεκκίνηση του τουρισμού σε όλη την Ευρώπη, και ειδικότερα αντιμετωπίζουν ζητήματα κρίσιμα για την Ελλάδα, και προς όφελος του ελληνικού τουρισμού.

Οι βασικές προτάσεις της Έλενας Κουντουρά που ψηφίστηκαν, είναι:

  • Η πρόταση της για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, που είχε προηγουμένως εγκριθεί στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάρρευση της Τhomas Cook, τον Οκτώβριο του 2019, και την οποία υιοθέτησε εκ νέου η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών.
  • Η πρότασή της για τη διενέργεια αξιόπιστων και γρήγορου αποτελέσματος τεστ, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, με στόχο την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδιών.
  • Η καινοτόμος πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού μοντέλου για τον Κοινωνικό Τουρισμό, με στόχο την επέκταση των εθνικών προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού διασυνοριακά και μέσα από την ενθάρρυνση της συνεργασίας των κρατών-μελών.
  • Η έμφαση στην στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου- και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων-για την άμεση και έγκαιρη παροχή ρευστότητας στην κρίσιμη αυτή μεταβατική περίοδο, με στόχο τη διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, και την πρόσβαση σε επαρκή χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το τελικό Ψήφισμα αποτελεί εργαλείο πίεσης στους θεσμούς της Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη να στηρίξουν πιο δυναμικά και πιο άμεσα τον τουρισμό, ως τον τομέα που έχει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη από την πανδημία και είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη, την οικονομική και κοινωνική πρόοδο και ευημερία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Δημοφιλή