Με υψηλό φρόνιμα παρέλασαν οι μοναχικοί μαθητές των ακριτικών νησιών

Εικόνες που εκπέμπουν υπερηφάνεια και αισιοδοξία σε Μαθράκι και Αρκιούς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρίγη συγκίνησης, για τους 30 περίπου μόνιμους κατοίκους του νησιού Μαθρακίου, προκάλεσε η μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου από τον έναν και μοναδικό μαθητή του δημοτικού σχολείου που λειτούργησε μετά από 21 χρόνια, στο βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδας, στο δαντελωτό σύμπλεγμα των Διαποντίων νήσων.

Οι μνήμες ξύπνησαν όταν το μικρό νησί «έσφυζε» από ζωή. Σήμερα τα χαμόγελα ξαναγύρισαν στους κατοίκους, σηκώνοντας ψηλά το εθνικό φρόνημα των φρουρών από τις «Θερμοπύλες» της δυτικής Ελλάδας.

Ο 9χρονος Τάσος, που είναι ορμώμενος από τη Θεσσαλονίκη, αλλά γεννήθηκε και έζησε στη Γερμανία, με περισσή περηφάνια σήκωσε σήμερα τη γαλανόλευκη και παρέλασε, συνοδευόμενος από τη δασκάλου του, για την εορτή της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, προκαλώντας δάκρυα χαράς σε όλους τους παρευρισκόμενους που τον καταχειροκρότησαν από την καρδιά τους.

Ούτε και ο ίδιος δε θα το πίστευε το καλοκαίρι που ήρθε για πρώτη φορά στο νησί, ένας άγνωστος γι′ αυτόν τόπος, ότι η σημερινή μέρα θα του μείνει «αξέχαστη για μια ζωή» όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το μόνο μήνυμα που θέλει να στείλει είναι «ζήτω η Ελλάδα, ζήτω το έθνος» μία λέξη που παρότι τρίγλωσσος δυσκολεύεται ακόμη να την πεί, όμως την εννοεί από τα βάθη της καρδιάς του.

Εξίσου συγκινητική ήταν η εικόνα και στην άλλη πλευρά της χώρας, στους Αρκιούς.

Στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων, στο οποίο σύμφωνα με την απογραφή του 2011 κατοικούν μόλις 44 άνθρωποι, παρέλασαν μόλις δύο μαθητές.

Ο μικρός Αγγελος, ντυμένος τσολιάς, και η λίγο μεγαλύτερη του Ιωάννα κράτησαν περήφανα την ελληνική σημαία ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν και μαθητές του Γυμνασίου της Πατμιάδας Σχολής, οι οποίοι ταξίδεψαν από την Πάτμο στο πλαίσιο των εορτασμών για την εθνική μας επέτειο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)

Δημοφιλή