ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/09/2019 15:27 EEST | Updated 12/09/2019 16:56 EEST

Μειώνει το καταθετικό επιτόκιο η ΕΚΤ και επαναφέρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ και ο έξαλλος Τραμπ.

The Telegraph

Νέα πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε αυτά περιλαμβάνεται:

Πρώτον, η μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων (πρόκειται για επιτόκιο που αφορά στις καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προς την ΕΚΤ) κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παραμένουν αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα 0,00% και 0,25% αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό ή κατώτερο επίπεδο μέχρι να φανεί ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σταθερά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%.

Δεύτερον, η επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με καθαρές αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί

Τρίτον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύσει τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν (πρόκειται για τα ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP).

Πυρά Τραμπ κατά... Fed

Η αντίδραση πάντως του Αμερικανού προέδρου ήταν άμεση και μάλλον είναι έξαλλος, με τη Fed

Μέσω Twitter, είπε ότι η ΕΚΤ δρα γρήγορα και η Fed... κάθεται.

«Η ΕΚΤ δρα γρήγορα, μειώνει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης. Προσπαθούν και πετυχαίνουν να υποτιμήσουν το ευρώ έναντι του ΠΟΛΥ ισχυρού δολαρίου, που πλήττει τις αμερικανικές εξαγωγές... Και η Fed κάθεται και κάθεται και κάθεται. Πληρώνονται για να δανείζουν χρήματα, ενώ εμείς πληρώνουμε τόκο!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ντράγκι: Τώρα είναι η ώρα και της δημοσιονομικής πολιτικής

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις για τα όσα ανακοινώθηκαν από την ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι θα διατηρηθούν τα επιτόκια στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα ή και ακόμη χαμηλότερα «έως ότου δούμε τις προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σε επίπεδα κοντά στο στόχο του 2%».

Ο Μάριο Ντράγκι, λίγο πριν λήξη η οκταετή θητεία του και παραδώσει το τιμόνι της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκαρντ, την 1η Νοεμβρίου, είπε για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ότι θα αρχίσει από τον Νοέμβριο με μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ. Διαβεβαίωσε δε ότι θα παραμείνει σε ισχύ «για όσο κριθεί αναγκαίο για να στηρίξει την οικονομία. Όπως είπε ο τερματισμός του δεύτερου αυτού γύρου του QE θα έρθει «λίγο πριν από επιστρέψουμε και πάλι σε αύξηση επιτοκίων». 

Υπογραμμίσει πάντως ότι η νομισματική πολιτική δεν αρκεί για μια βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα και κάλεσε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μείγμα πολιτικής.

«Τώρα είναι η ώρα και της δημοσιονομικής πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά.