«Μην πείτε ότι δεν σας είχαμε προειδοποιήσει»: Αρχίζει η κρίση της Ταΐβάν

Η άφιξη της Νάνσι Πελόζι αναμένεται στην Ταϊβάν, σήμερα το βράδυ. Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας έχουν ήδη αναπτυχθεί, ενώ αναπτύσσονται και αυτές των ΗΠΑ.
via Associated Press

Το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιουλίου, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία προειδοποίησε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ για τη σοβαρότητα και τη σημασία του ζητήματος της Ταϊβάν και είπε: «Η κοινή γνώμη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά, θα καούν. Ελπίζεται ότι οι ΗΠΑ θα έχουν ξεκάθαρη οπτική σχετικά με αυτό».

Από την πλευρά της Κίνας, η φράση του Σι ήταν η καθοριστική σχετικά με το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, το οποίο αναμένεται σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου. Εξίσου καθοριστική είναι και η ιστορική φράση «Μην πείτε ότι δεν σας είχαμε προειδοποιήσει».

Αυτή η κρίσιμη φράση «Μην πείτε ότι δεν σας είχαμε προειδοποιήσει» αναφέρθηκε συχνά κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιουλίου, από κινεζικό thin tank υψηλού επιπέδου, καθώς οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι οι ανοιχτές στρατιωτικές επιλογές και τα ολοκληρωμένα αντίμετρα από την οικονομία έως τη διπλωματία από την Κίνα βρίσκονται στο τραπέζι, εάν η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Ασία.

«Μην πεις τίποτα χωρίς προειδοποίηση» είναι μια διπλωματική ρητορική με κινεζικά χαρακτηριστικά. Συνήθως χρησιμοποιείται για τις πιο σοβαρές διπλωματικές προειδοποιήσεις σε «κρίσιμες στιγμές» και μπορεί να δημοσιευτεί μόνο από τα δύο μέσα κεντρικού επιπέδου, τη Λαϊκή Ημερησία του Πεκίνου και το Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua, ή από κάποιον κρατικό θεσμό.

Πρόκειται για την τελευταία προειδοποίηση, πριν αναλάβει δράση ο στρατιωτικός παράγοντας.

Ο Μάο χρησιμοποίησε αυτή τη φράση το 1938, για κάποια εσωτερικά θέματα της Κίνας. Την χρησιμοποίησε και τον Ιανουάριο 1949 στον πόλεμο ενάντια στο Κουομιτάνγκ.

Στον πόλεμο της Κορέας, χρησιμοποιήθηκαν πολλές προειδοποιητικές φράσεις από την πλευρά του Πεκίνου, για την μη παραβίαση των συνόρων, στον 38ο παράλληλο.

Τον Οκτώβριο 1962 χρησιμοποιήθηκε στις συνοριακές συγκρούσεις με την Ινδία.

Τον Ιούλιο 1967 χρησιμοποιήθηκε για να αποφευχθεί η διασυνοριακή σύγκρουση με την ΕΣΣΔ, η οποία ολοκληρώθηκε το 1969.

Τον Δεκέμβριο 1978 χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με το Βιετνάμ, που έληξε τον Μάρτιο 1979.

Τον Αύγουστο 2017 χρησιμοποιήθηκε και πάλι στις συνοριακές συγκρούσεις με την Ινδία.

Το 2020 χρησιμοποιήθηκε ως προειδοποίηση στην Ταϊβάν για την κατασκοπευτική επιχείρηση «Κεραυνός 2020», στο έδαφος της Κίνας.

Η άφιξη της Νάνσι Πελόζι αναμένεται στην Ταϊβάν, σήμερα το βράδυ. Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας έχουν ήδη αναπτυχθεί, ενώ αναπτύσσονται και αυτές των ΗΠΑ.

Αρχίζει η κρίση της Ταϊβάν, με απρόβλεπτες εξελίξεις, εκτός αν την τελευταία στιγμή υπάρξουν υποχωρήσεις.

***

Αρχική ανάρτηση στο FB του Βαγγέλη Χωραφά

Δημοφιλή