Μενδώνη: Εκθέσεις με ελληνικούς θησαυρούς στο Βρετανικό Μουσείο αν επιστραφούν τα Γλυπτά

Τι δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού στον Guardian.
.(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
.(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
via Associated Press

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποχωριστεί μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Αθήνα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον Guardian.

Μιλώντας στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, Έλενα Σμιθ, η Λίνα Μενδώνη υποσχέθηκε ότι οι αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου με τις ελληνικές αρχαιότητες δεν θα αδειάσουν ποτέ.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Σε περίπτωση που τα Γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει περιοδικές εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό».

Σε ερώτηση εάν το Λονδίνο έχει ζητήσει συγκεκριμένα έργα, η Λίνα Μενδώνη απάντησε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα τεχνουργήματα», αλλά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «για πρώτη φορά έδωσε μια γεύση σχετικά με το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα προκειμένου να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραχώρηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας ότι οι όποιες αρχαιότητες σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης πόλος έλξης για το κοινό».

«Θα καλύψουν το κενό, θα διατηρήσουν και θα ανανεώσουν συνεχώς το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλο τον κόσμο για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου», είπε η Λίνα Μενδώνη, αν και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και οι λεπτομέρειες της θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».

Η υπουργός Πολιτισμού διέψευσε το σενάριο δημιουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση», τόνισε.

Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά του Βρετανικού Μουσείου, η Λίνα Μενδώνη απάντησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει «να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρουν ο διάλογος και πολιτιστική διπλωματία».

Η υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε το ζήτημα ως μεγάλη «εθνική υπόθεση» της Ελλάδας: «Ακόμη και άνθρωποι που για χρόνια ήταν αντίθετοι στην επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα τώρα υποστηρίζουν το αίτημά μας. Αν δεν ήμουν αισιόδοξη, δεν θα εργαζόμουν με θέρμη και πίστη για την εθνική υπόθεση της επανένωσης των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης εδώ στην Αθήνα».

Με πληροφορίες από Guardian

Δημοφιλή