Μερικές αλήθειες για τον κορονοϊό για να μην μας πιάνει πανικός

Συγκεντρώσαμε στοιχεία για τον COVID-19 για μια πληρέστερη εικόνα του τι συμβαίνει.
Η σωστή προετοιμασία - και όχι ο πανικός - είναι πολύ σημαντική όταν πρόκειται για προστασία από τον κορονοϊό.
Elena Volf via Getty Images
Η σωστή προετοιμασία - και όχι ο πανικός - είναι πολύ σημαντική όταν πρόκειται για προστασία από τον κορονοϊό.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας τονίζουν ότι η σωστή προετοιμασία - και όχι ο πανικός - είναι πολύ σημαντική όταν πρόκειται για προστασία από τον κορονοϊό και τη ραγδαία εξάπλωσή του.

Για έναν μεγάλο αριθμό ειδήσεων είναι δύσκολο να διατηρηθεί ψυχραιμία με τη συνεχή ενημέρωση από τα δελτία ειδήσεων που επικοινωνούν την ανησυχία για τις ευπαθείς ομάδες και το σύστημα υγείας της χώρας, όπως επίσης και τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός όμως από τον κορονοϊό, κυκλοφορούν και οι εποχιακές ιώσεις, οπότε το άγχος αυξάνεται στην καθημερινότητά μας. Σε πολλές χώρες έχουν ήδη παρατηρηθεί αλλαγές στη δουλειά, τα ταξίδια και τον τρόπο ζωής.

Με τόση αβεβαιότητα, είναι λογικό να ανησυχούμε ή να τρομάζουμε. Ομως οι ειδικοί συνιστούν διαχείριση του άγχους, καθώς αποδεικνύεται επωφελής. Ενας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό είναι να δούμε την κατάσταση από διαφορετική οπτική. Παρακάτω συγκεντρώνουμε μερικά στοιχεία για τον COVID-19 για να δώσουμε μια πληρέστερη εικόνα του τι συμβαίνει.

Οι ασθενείς αναρρώνουν από τον κορονοϊό

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αναφέρει σε έρευνά της ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι που θα νοσήσουν με κορονοϊό, θα αναρρώσουν». Σύμφωνα με ενημερωτικό πίνακα του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς που καταγράφει τον αριθμό των κρουσμάτων σε κάθε χώρα του κόσμου, περισσότεροι από 66,000 άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναρρώσει από τον ιο.

Τα συμπτώματα είναι ελαφριάς μορφής

Οι γιατροί ισχυρίζονται ότι τα συμπτώματα κυμαίνονται από ελαφριάς μέχρι σοβαρότερης μορφής. Μάλιστα, μερικά μπορεί να είναι ασυμπτωματικά. Μερικά από τα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας, η δυσφορία και σε μερικές περιπτώσεις η ναυτία, η διάρροια. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και η πνευμονία, λέει η δρ. Λίντα Ανεγκάουα. Οι γιατροί συνιστούν τη χορήγηση φαρμάκων μετά από ιατρική εξέταση, την ξεκούραση και να πίνουμε πολλά υγρά.

Δεν κολλάει από το φαγητό

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη πως ο κορονοϊός μπορεί να μεταφερθεί από το φαγητό που τρώμε.

Δεν κολλάμε από τα κατοικίδια

Στοιχεία δείχνουν ότι τα σκυλιά και οι γάτες μπορεί να βρεθούν θετικά στον κορονοϊό, όμως είναι απίθανο να τα μεταδώσουν στους ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Ο ιός μπορεί να εξατμιστεί με την υψηλή θερμοκρασία

Κι ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά γι’αυτόν τον νέο ιό, δεν είμαστε σίγουροι για το πότε θα μπορούσε να τελειώσει το ξέσπασμα. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η εξάπλωση του ιού θα επιβραδυνθεί όταν έρθουν υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο ορισμένοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι πράγματι υπάρχει πιθανότητα να ελαττωθεί την άνοιξη και το καλοκαίρι, σύμφωνα με παρόμοιες ασθένειες του παρελθόντος.

Ο τρόπος πρόληψης είναι απλός

Να πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας. Να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 210.52.12.054.

Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ

Πηγή: HuffPost US