CULTURE
30/08/2018 16:11 EEST

Μυρσίνη Ζορμπά: Ο Πολιτισμός δεν είναι προνόμιο λίγων, αλλά δικαίωμα όλων

EUROKINISSI

Στη νέα υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά παρέδωσε η Λυδία Κονιόρδου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε μία τελετή παράδοσης - παραλαβής χαμηλών τόνων και αμοιβαίας, συγκρατημένης ευγένειας.

Ευχαριστώντας για την υποδοχή την απερχόμενη υπουργό και προσθέτοντας ότι ο χαιρετισμός της κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης - παραλαβής αφορά σκέψεις, καθώς «θα χρειαστεί λίγος χρόνος συνεργασίας προκειμένου να αναδείξουμε τις προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά», η νέα υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά δήλωσε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ τον Πολιτισμό σαν μία ανώτερη αξία κάποιων απέναντι σε άλλους» και αναφέρθηκε στον «πολιτισμό της καθημερινής ζωής», υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται για ένα προνόμιο λίγων, αλλά για ένα δικαίωμα όλων»,για «μία κοινωνικο-πολιτισμική έννοια πολιτισμού και όχι σκέτα πολιτιστική».

Η Μυρσίνη Ζορμπά έκανε ειδική αναφορά στις νεαρές ηλικίες, ανακαλώντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα του προγράμματος «Μελίνα» που έβαλε τις Τέχνες στα σχολεία. «.... Είναι πολύ διαφορετικοί οι 15άρηδες από ό,τι ήταν πολύ παλιά στην εποχή μου» είπε αναφερόμενη στην αξία της συμμετοχής.

Η νέα υπουργός σημείωσε με νόημα αναφορικά με την έξοδο από τα μνημόνια ότι «το όραμα της επόμενης μέρας δεν έρχεται αυτομάτως» και ότι πρέπει «να μην μείνουμε στα παλιά και καθιερωμένα. Υπάρχουν ορισμένοι δρόμοι στο Υπουργείο Πολιτισμού που τους ακολουθούμε ανεξαρτήτως και πέρα από την αποτελεσματικότητα εδώ και δεκαετίες, από τη Μεταπολίτευση. Έχουμε πιστεύω ανάγκη να στηρίξουμε και καινούργιες ιδέες, καινούργιες πολιτιστικές πρακτικές που ακολουθούνται. Δεν μας είναι αδιάφορο ούτε το ipad, ούτε το iphone, ούτε ο αθλητισμός και τα γήπεδα» δήλωσε και απευθυνόμενη στον υφυπουργό Αθλητισμού πρόσθεσε: «Κύριε Βασιλειάδη, είμαι σίγουρη ότι αισθάνεστε λίγο σε μία αυτονομία [...] Αλλά και το γήπεδο και τον αθλητισμό και τον στίβο πρέπει να τα δεχθούμε στην οικογένεια του Πολιτισμού. Δεν έχω πάει ποτέ στο γήπεδο, ελπίζω με τη βοήθεια σας να πάω...».

EUROKINISSI

Υποδεχόμενη τη «γνώριμη από παλιά» και «άνθρωπο του Πολιτισμού με πολύ αξιόλογο έργο», όπως τη χαρακτήρισε, Μυρσίνη Ζορμπά, η Λυδία Κονιόρδου παρουσίασε έναν λεπτομερή απολογισμό του έργου της κατά τη διάρκεια των δύο ετών που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου.

Αναφερόμενη στην «προσπάθεια για δικαιότερη κατανομή πόρων», η Λυδία Κονιόρδου σημείωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί και ήδη έχουν ενεργοποιηθεί πόροι ύψους 310 εκατ. ευρώ για τον τομέα του Πολιτισμού, σε όλα τα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Έχουν κατατεθεί προτάσεις για 141 έργα προϋπολογισμού 197 εκατ., έχουν ενταχθεί ήδη 97 έργα προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ και απομένουν για υποβολή και ένταξη ακόμη 60 έργα.

Η απερχόμενη υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι δόθηκε βαρύτητα στις παραμεθορίους του Βορείου Αιγαίου (ειδικότερα, 12 έργα ύψους 16 εκατ. ευρώ για ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο κλπ)- αναφέρθηκε σε 3.000 θέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον χώρο του Πολιτισμού, στη σύσταση μητρώου προσωπικού αρχαιολογικών έργων, στο ηλεκτρονικό εισιτήριο για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, στην επιτάχυνση της διαδικασίας για άδεια κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους, την πάγια επιχορήγηση του θεάτρου, την επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα.

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής νωρίτερα σήμερα, τη Μυρσίνη Ζορμπά υποδέχτηκαν επίσης, ο διευθυντής του γραφείου της Λ. Κονιόρδου, Βαγγέλης Πολίτης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, η γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.