ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/06/2019 07:32 EEST

Μετά τις εκλογές η συζήτηση με τους Θεσμούς για τα μέτρα ελάφρυνσης

Και οι τέσσερις ημερομηνίες σταθμοί.

ASSOCIATED PRESS

Για την περίοδο μετά τις Εθνικές εκλογές μεταθέτουν οι Θεσμοί τη συζήτηση για το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα αφήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία ψήφισε η Βουλή πριν τις Ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι Θεσμοί τονίζουν ότι δεν θέλουν να πάρουν μέρος στον προεκλογικό αγώνας, γεγονός που σημαίνει ότι θα μεταθέσουν τις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για την περίοδο μετά τις εκλογές. 

Θεωρείται βέβαιο ότι οι τεχνοκράτες των κλιμακίων περνούν από κόσκινο  τα στοιχεία και ήδη στην έκθεση τους θα “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου” σχετικά με τη πιθανότητα οι παροχές να προκαλέσουν αστοχίες. Ωστόσο, θεωρείται σίγουρο ότι θα αποφύγουν να εκφράσουν τη βεβαιότητα τους και θα παραπέμπουν στην επόμενη έκθεση των Θεσμών η οποία θα δοθεί το Φθινόπωρο στη δημοσιότητα. 

Ο προβληματισμός που θα διατυπωθεί στην έκθεση του Ιουνίου θα είναι σχετικά με το πόσο τα συγκεκριμένα μέτρα θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, χωρίς όμως να εκφέρουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών σαφή άποψη. Αναφορικά με το σχέδιο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος η Κομισιόν δηλώνει ότι δεν είναι αρμοδιότητα της να λάβει τέτοιες αποφάσεις και παραπέμπει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το Eurogroup.

Κρίσιμοι σταθμοί

Της απόφασης των Ευρωπαίων για το δημοσιονομικό αποτύπωμα των ψηφισμένων μέτρων από τη Βουλή θα έχουν προηγηθεί μια σειρά από ανακοινώσεις και συνεδριάσεις οι οποίες θα κρίνουν μεταξύ άλλων και την στάση των Θεσμών. Συγκεκριμένα: 

-Σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2019, τα οποία θα δώσουν την πρώτη εικόνα για την πορεία της ανάπτυξης μέσα στο 2019. 

-  Η 3η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη 5 Ιουνίου. Σε αυτή αναμένεται να καταγράφεται η πρόοδος των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση οι οποίες έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων με την πλήρη αναθεώρηση του Νόμου Κατσέλη, την εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, τις πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τα δικαστήρια, την πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες κ.ά. 

- Την Πέμπτη 13 Ιουνίου η Ελλάδα θα βρεθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης του Εurogoup. Εκεί αναμένεται να γίνουν οι πρώτες τοποθετήσεις, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις, αναφορικά με τα θετικά μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση, αλλά και την πρόταση για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ, μέσω του ειδικού λογαριασμού με χρήματα που θα δοθούν ως εγγύηση και αναλογούν στο ύψος των στόχων 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του προγράμματος. 

Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση του, βάσει του άρθρου 4,  από την οποία θα μάθουμε το πώς θα προωθηθεί το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου της Ελλάδα