Μεταναστευτικό: Ανοιχτή γραμμή Αθήνας-Βερολίνου-Ε.Ε. και στη μέση η Τουρκία

Καιρίδης: Η ΕΕ μας στηρίζει με επιπλέον χρήματα και προσωπικό στη μάχη του μεταναστευτικού.
Φωτογραφία αρχείου Ο Δημήτρης Καιρίδης και η αρμόδια Επίτροπος για τη Μετανάστευση Ιλβα Γιόχανσον Επίτροπος
Φωτογραφία αρχείου Ο Δημήτρης Καιρίδης και η αρμόδια Επίτροπος για τη Μετανάστευση Ιλβα Γιόχανσον Επίτροπος
Thierry Monasse via Getty Images

* Ανταπόκριση από Βρυξέλλες

Επιπλέον στήριξη προς τη χώρα μας με χρήματα και ενίσχυση με προσωπικό από την Υπηρεσία Ασύλου και τη Frontex υποσχέθηκε η αρμόδια Επίτροπος για τη Μετανάστευση Ιλβα Γιόχανσον στον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά τη συνάντηση που είχε με τους Ελληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Καιρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η συνεργασία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαίνεται ότι λειτουργεί και διαβεβαίωσε πως θα εντατικοποιηθεί με τον ίδιο να επισκέπτεται την Τουρκία και τον Τούρκο ομόλογό του εντός του Οκτωβρίου.

Ο κ. Καιρίδης, ο οποίος συμμετείχε στο σημερινό συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και στήριξε την υπερψήφιση του νέου κανονισμού για το μηχανισμό κρίσεων. Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτός θα προχωρήσει θα προχωρήσει, παρά τη διχογνωμία μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας που φαίνεται ότι αφορά τη δράση των ΜΚΟ.

Στη κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε με την Επίτροπο Γιόχανσον υπογράμμισε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη, ιδίως στα θαλάσσια σύνορα με διακινητές να προκαλούν τεχνητά ναυάγια, ρισκάροντας με θράσος την ανθρώπινη ζωή. Για να διασώζονται στη συνέχεια από το ελληνικό λιμενικό.

«Η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ μόνη της»

«Ζήτησα περισσότερη εγρήγορση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Τα ελληνικά σύνορα που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» είπε ο κ. Καιρίδης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ελληνας υπουργός η Επιτροπή βρίσκεται δίπλα και στηρίζει την Ελλάδα και διαβεβαίωσε πως η χώρα μας δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ μόνη.

Δεύτερον, η Επιτροπή είναι έτοιμη να δώσει μία έκτακτη χρηματοδότηση από τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του προβλήματος σήμερα και επιπλέον προσωπικό από τους διάφορους φορείς της ΕΕ, όπως είναι η EUAA και η Frontex, για καλύτερη και πληρέστερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Με αυτό τον τρόπο απαντά σε όλες τις κακόβουλες φήμες που είχαν αναπτυχθεί μετά την τραγωδία της Πυλου, περί αποχώρησης της Frontex ή περί διαταραγμένης επικοινωνίας με την Επιτροπή» σχολίασε.

Ανοιχτή γραμμή Αθήνας-Βερολίνου-ΕΕ

Στη συνέχεια στη συζήτηση που είχε ο κ. Καιρίδης με την Ευρωπαία Επίτροπο συμμετείχε και η Γερμανίδα υπουργός εσωτερικών, κ. Φέιζερ και η συζήτηση αφορούσε τη καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία.

Η Γερμανία, είπε ο κ. Καιρίδης, «έχει παραδοσιακή σχέση με την Τουρκία, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το τί γίνεται στον ανατολικό μεσογειακό διάδρομο, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ροών προς αυτή προέρχονται από την Τουρκία, είτε απευθείας, είτε μέσω βαλκανικών οδών. Έχουμε κατά συνέπεια κοινό ενδιαφέρον να δούμε τί θα γίνει με τον ανατολικό διάδρομο και να έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση , τώρα που υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση για τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, ώστε να μη δούμε αύξηση των ροών μας»

Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε συμφωνήθηκε να υπάρξει ανοιχτή επικοινωνία Αθήνας-Βερολίνου-Κομισιόν.

Επισκέψεις

Μάλιστα ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι δείγμα της θετικής στάσης της Τουρκίας είναι ότι ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αρλί Γιερλίκαγια, θα επισκεφθεί την Κομισιόν για το ζήτημα του μεταναστευτικού, ενώ ο Έλληνας υπουργός θα επισκεφθεί την Άγκυρα εντός του Οκτωβρίου μετά τη Σύνοδο MED 5 που θα διεξαχθεί το επόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Εμπλουτισμός της συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ

Ο κ. Καιρίδης αναφερόμενος στις επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων (Ελλάδας-Τουρκίας), δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε συνεχή συντονισμό (με την Επιτροπή), στη βάση της επικαιροποίησης, ανανέωσης, εμπλουτισμού, της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί , υπογράμμισε ο Ελληνας υπουργός και συμπλήρωσε πως η συμφωνία θα αφορά και τον Έβρο. Ήδη όπως τόνισε βλέπουμε μια εντυπωσιακή μείωση τις τελευταίες μέρες, ενώ μέσα σε διάστημα έξι ημερών η ροές έχουν μειωθεί σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα τουλάχιστον 30%.

«Θέλουμε η Τουρκία να φυλάει τα σύνορά της καλύτερα, να καταπολεμήσει τα δίκτυα των διακινητών και να δεχθεί επιστροφές όπως προβλέπονταν. Ουσιαστικά να εφαρμοστεί το σύμφωνο του 2016» είπε ο κ. Δημήτρης Καιρίδης και σε ερώτηση εάν υπάρχουν ανταλλάγματα για την Τουρκία απάντησε πως πράγματι υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις και για χρήματα ή συζητήσεις για τη βίζα και άλλα που είναι προς συζήτηση.

«Ελπίζουμε ότι και η Τουρκία θα καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της να αλλάξουν κάποια πράγματα. Όλα κρίνονται στην πράξη» είπε και πρόσθεσε πως τα πάντα είναι μετρήσιμα αφού κάθε 12 ώρες η χώρα μας είναι ενήμερη για το τι συμβαίνει όσο αφορά τις ροές.

Δημοφιλή