ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/03/2018 19:26 EET | Updated 13/03/2018 19:48 EET

Μητσοτάκης από τη Βοστώνη: Όταν οι λαϊκιστές -είτε δεξιοί είτε αριστεροί- έρχονται στην εξουσία, συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο

«Δεν σκοπεύω να κάνω πίσω στην εφαρμογή των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα»

Στην ελληνική κοινότητα του Κολεγίου της Βοστώνης μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο για την σημερινή κατάσταση στη χώρα όσο και για τους στόχους εάν εκλεγεί πρωθυπουργός. 

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε κατά του λαϊκισμού, λέγοντας ότι «όταν οι λαϊκιστές έρχονται στην εξουσία, είτε οι δεξιοί είτε οι αριστεροί λαϊκιστές, συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο. Πάντα επεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, προσπαθούν να ελέγξουν τα MME και επιτίθενται ανηλεώς στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά παρατηρούνται στην Ελλάδα».

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στην εφαρμογή των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα. «Και προτίθεμαι να εξηγήσω με θάρρος στους πολίτες γιατί πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες και γιατί -αν δεν εφαρμοστούν- θα αντιμετωπίσουμε ξανά τα ίδια προβλήματα», συμπλήρωσε.

«Χρειαζόμαστε επενδύσεις ύψους 80 με 100 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 7 με 8 χρόνια. Μόνον έτσι θα συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και μόνον μέσα από μία έκρηξη επενδύσεων θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις θέσεις εργασίας που χρειαζόμαστε. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε μία Κυβέρνηση η οποία να είναι προσηλωμένη στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται να μεταβούμε από μία κλειστή οικονομία σε μία ανοιχτή ανταγωνιστική οικονομία η οποία θα εστιάζει πολύ περισσότερο στις εξαγωγές εμπορεύσιμων αγαθών και στην ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας.

Αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, λέγοντας ότι «όταν μιλάμε για υγιείς θεσμούς, τότε αναπόφευκτα πρέπει να αναφερθούμε στο κράτος δικαίου. Ένας ολιγάρχης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο ενός ποδοσφαίρου με όπλο επειδή δεν του άρεσε η απόφαση του διαιτητή. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε άλλου είδους χώρες. Δεν μπορούμε να έχουμε μια ολόκληρη γειτονιά στην Αθήνα να κρατείται σε ομηρία από αναρχικούς, καθώς η αστυνομία δεν τολμάει να πάει. Πρέπει οι άνθρωποι να νιώσουν ξανά ασφαλείς. Η Ελλάδα ήταν μια πολύ ασφαλής χώρα, αλλά οι άνθρωποι σήμερα νιώθουν λιγότερο ασφαλείς. Ιδιαίτερα οι φτωχότεροι Έλληνες νιώθουν λιγότερο ασφαλείς».

Έκανε λόγο για τρεις βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα: «Η πρώτη είναι να επιτύχουμε διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, από την οποία να ωφελούνται όλοι οι πολίτες. Η δεύτερη πρόκληση είναι η οικοδόμηση εκείνων των θεσμών που θα θωρακίζουν τη Δημοκρατία. Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία, στην Ελλάδα όμως -όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλη δυτικά κράτη- βρίσκεται, έως έναν βαθμό, υπό αμφισβήτηση. Και η τρίτη πρόκληση, η οποία έχει γίνει περισσότερο αντιληπτή τους τελευταίους μήνες, είναι η διασφάλιση της ευημερίας εντός ενός σύνθετου γεωπολιτικού περιβάλλοντος».

Ειδικότερα στο τελευταίο, επεσήμανε ότι «προτεραιότητα για το μέλλον της Ελλάδας είναι να εκμεταλλευτούμε τις νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής μας. Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή. Είμαστε μια χώρα μέλος του NATO, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης. Αλλά η περιοχή μας έχει αλλάξει. Η Τουρκία έχει γίνει πολύ πιο επιθετική από ότι ήταν στο παρελθόν. Και θα έφτανα στο σημείο να πω ότι η Τουρκία είναι πλέον μια μη προβλέψιμη, νευρική περιφερειακή δύναμη. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο αξιόπιστος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών σ’ αυτό το μέρος του κόσμου. Και αυτό είναι κάτι που πάντα ενθαρρύνω την διασπορά μας να υποστηρίξει. Η Ελλάδα παραμένει μια ισχυρή δύναμη στα Βαλκάνια. Έχει στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, άλλα την ίδια στιγμή είναι είναι αγαπητή και  στον Αραβικό κόσμο».

Επαφές Μητσοτάκη σε Ουάσιγκτον  

Mε τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάικ Λη συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των επαφών που έχει στις ΗΠΑ. Με τον κ. Λη, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε ζητήματα σχετικά με τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, ενώ εστίασε στις θεσμικές παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε προς τον Αμερικανό γερουσιαστή, την ανησυχία του για τη στάση της Τουρκίας σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα. Ο κ. Λη, από την άλλη, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση των δύο κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Το βράδυ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει προγραμματισμένη συνάντηση στο Λευκό Οίκο με την ειδική σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ και διευθύντρια του τομέα ευρωπαϊκών και ρωσικών σχέσεων του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας των ΗΠΑ, Φιόνα Χιλ.