Μητσοτάκης: Αξιοποιούμε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Παρουσιάστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων – 100 εκατ. ευρώ θα κινητοποιηθούν μόνο στο ΟΑΚΑ.
Ο Κ. Μητσοτάκης στην παρουσίαση του προγράμματος για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων
Ο Κ. Μητσοτάκης στην παρουσίαση του προγράμματος για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων
Dimitris Papamitsos

Μετά από μία μακρά περίοδο εγκατάλειψης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ήρθε η ώρα της ουσιαστικής αναβάθμισης και αξιοποίησης τους. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του συγκεκριμένου προγράμματος, πρόκειται για «ένα συνολικό σχέδιο το οποίο δεν μένει στα χαρτιά, αλλά, όπως βλέπετε, σήμερα υλοποιείται. Με μετρήσιμους στόχους, με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης, για να μπορέσουμε να περάσουμε από την εγκατάλειψη και την ερήμωση στην άνθιση και στην ανάπτυξη.»

Επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδίου είναι το ΟΑΚΑ, με στόχο να αναδειχθεί σε χώρο που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει διοργανώσεις και δραστηριότητες στο ανώτατο επίπεδο.

«Σήμερα αυτό το οποίο βλέπετε εδώ στο ΟΑΚΑ, στις πισίνες, στο προπονητικό κέντρο υγρού στίβου, είναι μόνο μια μικρή πτυχή ενός συνολικού έργου το οποίο αρχίζει πια -όπως βλέπετε- να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της ριζικής ανακατασκευής του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Lamda Development.

«Από το 2004 η πορεία των αθλητικών εγκαταστάσεων που φτιάχτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν διαρκώς καθοδική. Η χώρα, καθηλωμένη από το 2010 και μετά σε μια κρίση η οποία μας ταλαιπώρησε όλους πάρα πολύ, αμέλησε, παραμέλησε να προστατεύσει μια μεγάλη εθνική περιουσία. Αυτή η πορεία ανεστράφη επί δικής μας κυβέρνησης και από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε με τον αρμόδιο Υφυπουργό τις προτεραιότητες στα ζητήματα των αθλητικών υποδομών για τη χώρα μας εκ των πραγμάτων είπαμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε, επιτέλους, με την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα είναι «προς όφελος όχι μόνο των πρωταθλητών αλλά όλων των πολιτών -των ερασιτεχνών αθλητών, των ατόμων με αναπηρία και κυρίως των νέων παιδιών», δίνοντας ως παράδειγμα τις πισίνες του ΟΑΚΑ.

«Για τους αθλητές του υγρού στίβου, της κολύμβησης, αυτό το οποίο έχει γίνει εδώ είναι εντυπωσιακό, πραγματικά εντυπωσιακό. Έντεκα συνολικά πισίνες, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις είναι καινούργιες. Πισίνες για ερασιτέχνες αθλητές, πισίνες για ΑΜΕΑ, η πρώτη πισίνα αποκλειστικά για άτομα με ειδικές ανάγκες, διότι θέλουμε οι χώροι άθλησης να είναι προσβάσιμοι σε όλους τους συμπολίτες μας», προσέθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στα έργα στο ΟΑΚΑ προστέθηκε, έπειτα από δικό του αίτημα, η δημιουργία πίστας αναρρίχησης που θα εξυπηρετεί ανάγκες και της εθνικής ομάδας, προς τιμήν του Ερμή Θεοχαρόπουλου. «Ήταν μία δέσμευση, ξέρετε, την οποία είχα αναλάβει απέναντι στους γονείς ενός νέου παιδιού, του Ερμή Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έχασε τραγικά τη ζωή του στα βουνά στα Τζουμέρκα. Ήταν δεινός αναρριχητής και δεσμεύθηκα απέναντι στους γονείς του ότι θα αποκτήσει επιτέλους η χώρα μία εθνική πίστα αναρρίχησης, για να τιμήσουμε και με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην εύρεση πόρων και την εκτέλεση του προγράμματος ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Πετύχαμε αυτόν τον στόχο, διότι καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας και να συνεργαστούμε -χωρίς ταμπού και χωρίς προκαταλήψεις- με τον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρω ενδεικτικά ότι μόνο εδώ στο ΟΑΚΑ θα κινητοποιηθούν συνολικά πόροι οι οποίοι θα αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πράγματι, ήταν αυτή η κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων που μας επέτρεψε να κινηθούμε με ταχύτητα και να μπορούμε να παρουσιάζουμε σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς».

Κυριάκος Μητσοτάκης, Υφυπ. Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου
Κυριάκος Μητσοτάκης, Υφυπ. Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου
Dimitris Papamitsos

«Τα Ολυμπιακά Ακίνητα αναγεννώνται και δίνονται στην αθλητική οικογένεια»

«Αυτό που για πολλά χρόνια ήταν αντικείμενο κριτικής προς την πολιτεία, η οποία άφηνε τα Ολυμπιακά Ακίνητα να γερνάνε έρημα και λεηλατημένα, αλλάζει. Τα Ολυμπιακά μας Ακίνητα αναγεννώνται και δίνονται στην αθλητική οικογένεια, η οποία δημιουργεί τη νέα γενιά αθλητών. Με μεταρρυθμίσεις, με σύγχρονες υποδομές, αλλά και με νοικοκύρεμα και τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα, ο αθλητισμός μας αλλάζει. Ο αθλητισμός μας πηγαίνει -επιτέλους- μπροστά! Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά! Μπροστά για την κοινωνία, μπροστά για τη γενιά που έρχεται», τόνισε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία ιδιωτική εταιρεία, η Lamda Development, αναλαμβάνει την αναβάθμιση πολλαπλών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, πέρα από τη δημιουργία του υπερσύγχρονου αθλητικού πόλου που δημιουργούμε μέσα στο Ελληνικό», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ξενάγησε τον πρωθυπουργό στις εγκαταστάσεις του αναβαθμισμένου Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα μέλη της εθνικής ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης και παρακολούθησε σύντομη επίδειξη των ικανοτήτων τους σε μία από τις πισίνες.

Ο πρωθυπουργός με τις αθλήτριες της εθνικής ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης
Ο πρωθυπουργός με τις αθλήτριες της εθνικής ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης
Dimitris Papamitsos

Τι προβλέπει το Πρόγραμμα Αξιοποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων

Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, το πρόγραμμα προβλέπει την ουσιαστική αναβάθμιση και εκ νέου αξιοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων προς όφελος όλων των πολιτών, με την παράλληλη ανάδειξη του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) σε χώρο που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει διοργανώσεις και δραστηριότητες κορυφαίου επιπέδου.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η ανακαίνιση και ανακατασκευή των υποδομών στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, έργο προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ. Το Κέντρο περιλαμβάνει πλέον 11 πισίνες και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη.

Υλοποιείται παράλληλα η αναμόρφωση και αναβάθμιση του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης, μέσω της μίσθωσης των εγκαταστάσεων, με απώτερο σκοπό τη διεκδίκηση αγώνων επιπέδου ATP Tour. Ο επενδυτικός σχεδιασμός, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την κατασκευή είκοσι νέων γηπέδων τένις, έξι γηπέδων padel, δύο γηπέδων beach τένις και τεσσάρων γηπέδων μίνι τένις.

Τα έργα αυτά πλαισιώνουν το ευρύτερο σχέδιο για το «ΟΑΚΑ 2.0», το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση ολόκληρου του συγκροτήματος, τη δημιουργία Ολυμπιακού Πάρκου και τη συντήρηση των δημιουργημάτων του αρχιτέκτονα Santiago Calatrava.

Στο χαρτοφυλάκιο των έργων περιλαμβάνονται ακόμα η κατασκευή τριών τοίχων αναρρίχησης ολυμπιακών προδιαγραφών, ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στο ΟΑΚΑ προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ και η αλλαγή ταρτάν στο κεντρικό στάδιο και στα προπονητήρια του στίβου.

Σε συνεργασία με τη Lamda Development γίνεται επίσης η πλήρης ανακαίνιση του προπονητηρίου της Άρσης Βαρών και η ανακατασκευή πέντε ξενώνων οι οποίοι θα αποδοθούν στην αθλητική κοινότητα.

Στο πρόγραμμα αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων έχει ενταχθεί σειρά παρεμβάσεων για την αποκατάσταση και την αναβάθμιση του Προπονητικού Κέντρου του Ολυμπιακού Χωριού.

Ο σχεδιασμός προβλέπει αποκατάσταση του ανοικτού σταδίου στίβου και των δύο κλειστών γυμναστηρίων και την κατασκευή ενός νέου προπονητηρίου όπου θα μεταφερθούν οι δραστηριότητες των εθνικών ομάδων πάλης, τζούντο και πυγμαχίας. Επιπλέον, θα ανακατασκευαστούν η ανοιχτή πισίνα και τα γήπεδα τένις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του
Dimitris Papamitsos

Δημοφιλή