Μητσοτάκης: Αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε μία ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Να προστατευθούν οι άμαχοι

Τι είπε ο πρωθυπουργός για ακρίβεια, οικονομία, αποτίμηση εκλογών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1
Dimitris Papamitsos

Από το θέμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για το τραγικό χτύπημα χθες σε νοσοκομείο της Γάζας.

«Να προσθέσω κι εγώ τη φωνή μου σε αυτούς που ζητούν την άμεση διαλεύκανση αυτής της τραγωδίας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πραγματικά ποιοι είναι οι υπαίτιοι, και να προσθέσω ότι δυστυχώς στην ευρύτερη γειτονιά μας διαδραματίζονται δραματικά γεγονότα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως διευκρίνισε «υπάρχουν απόψεις και επιχειρηματολογία και από τις δύο πλευρές και δεν θα σπεύσω να βγάλω κάποιο συμπέρασμα, καταδικάζοντας ούτε τη μία ούτε την άλλη πλευρά» και σημείωσε ότι «εδώ παίζεται και ένας πόλεμος προπαγάνδας και από τις δύο πλευρές».

«Να πρυτανεύσει και η λογική και η αυτοσυγκράτηση»

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, υπερασπίστηκε από την πρώτη στιγμή το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, «όμως ταυτόχρονα διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και αγωνιστήκαμε -και αγωνιζόμαστε- έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε μία ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας».

Ερωτηθείς για την στάση του Ισραήλ, ξεκαθάρισε ότι «έχει υποχρέωση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αντιδράσει εντός του πλαισίου των κανόνων που μπορεί να διέπουν και μία ένοπλη σύρραξη» και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την προοπτική μιας ένοπλης χερσαίας εισβολής στην Γάζα. «Πολύ φοβάμαι ότι αυτοί οι οποίοι μπορεί να προξένησαν ή να ήταν πίσω από αυτή την τρομοκρατική επίθεση εντός του Ισραήλ ακριβώς αυτό να επιδιώκουν», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι πρέπει «να πρυτανεύσει και η λογική και η αυτοσυγκράτηση. Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη».

«Η Ελλάδα κρατά ισορροπημένη στάση»

Όσο για την στάση της Ελλάδας, τόνισε ότι η χώρα ουδέποτε απομακρύνθηκε από τη λογική της λύσης των δύο κρατών για την οριστική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Αυτό που επιδιώκει η ελληνική πλευρά είναι να μην υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ στόχος είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η φύλαξη των συνόρων.

«Όπως καταλαβαίνετε, σε αυτές τις συνθήκες και με το φάσμα της ισλαμικής τρομοκρατίας πια να έχει δυστυχώς αναβιώσει στην Ευρώπη, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το ταξίδι του στο Ισραήλ που το μετέθεσε, εξήγησε ότι το έκανε για λόγους ασφαλείας και πρόσθεσε θα γίνει το επόμενο διάστημα ενώ είναι διατεθειμένος να επισκεφθεί την Ιορδανία και να συνεχίσει την επικοινωνία του με ηγέτες άλλων χωρών.

«Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια τέτοια που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος της Ελλάδος αυτή τη στιγμή βαραίνει και όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία, δυστυχώς, δοκιμάζεται πάλι από μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1 αφορούσε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1 αφορούσε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Dimitris Papamitsos

«Είμαστε σε εγρήγορση»

Σχετικά με τον κίνδυνο να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν θέλουν να φύγουν από τις εστίες τους.

«Όμως, η πολιτική μας, μια πολιτική της φύλαξης των συνόρων με αυστηρότητα και δικαιοσύνη, όχι απλά θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταθεί», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι οι αρχές είναι σε εγρήγορση, όχι μόνο για το μεταναστευτικό αλλά και για ενδεχόμενες ριζοσπαστικές ενέργειες και σημείωσε ότι υπάρχει στενότατη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών.

Αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας, σημείωσε ότι δεν είναι ισορροπημένη «και η μη ανοιχτή καταδίκη της Xαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης, κατά την άποψή μου είναι πολύ προβληματική».

Όσο για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ένας πολιτικός διάλογος σε καλό κλίμα, με μία συγκεκριμένη θετική ατζέντα και επανέλαβε τη θέση του ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία σε μία σειρά από θέματα.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την κοινωνία»

Ερωτηθείς για πιθανές οικονομικές συνέπειες από την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία «εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αυτό έχει αντανάκλαση και στα στοιχεία του προϋπολογισμού. Ελπίζω, δεν μπορώ να το γνωρίζω, ότι και στις επόμενες αξιολογήσεις που θα γίνουν από τους οίκους αξιολόγησης θα επιβεβαιωθεί αυτό το οποίο ήδη έχουμε πετύχει, που είναι η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία για τη χώρα που έχει αποτέλεσμα και στην καθημερινότητα των πολιτών, διότι είναι η τελική πιστοποίηση ότι η χώρα άφησε πίσω τα χρόνια της κρίσης».

Όσο για αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές μέχρι τώρα.

«Σε κάθε περίπτωση, θα σας πω αυτό το οποίο έχω ξαναπεί, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όταν ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Εύχομαι και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο αυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ελπίζει «να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες για να διαχειριστούμε μια τέτοια ενεργειακή κρίση».

«Η μείωση του ΦΠΑ δεν δουλεύει»

Μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας στην ελληνική αγορά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είμαστε σε μια πιο δύσκολη φάση γιατί υπάρχει μια συσσωρευμένη αύξηση τιμών, όμως είναι σαφές πια ότι βλέπουμε την αρχή του τέλους ως προς την έξαρση του πληθωρισμού».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη, εξήγησε ότι αυτές οι μειώσεις δεν δουλεύουν. «Έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και τελικά οι όποιες μειώσεις, το έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχω μιλήσει με πολλούς ομολόγους μου, όσοι το έκαναν το μετάνιωσαν γιατί πολύ απλά δεν δούλεψε και επανέρχονται σε προηγούμενους συντελεστές ΦΠΑ», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και για την ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στις μεγάλες πολυεθνικές, ότι αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι», πρόσθεσε ξεκαθαρίζοντας ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν, όπως και τα πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το θέμα της ακρίβειας ως το σοβαρότερο για την κοινωνία ενώ μίλησε και για το αυξημένο κόστος στέγης, για το οποίο επίσης έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χατζηνικολάου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χατζηνικολάου
Dimitris Papamitsos

«Θέλω να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο είμαι με τον εαυτό μου»

Περνώντας σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας, ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για την προειδοποίηση που έστειλε στο υπουργικό συμβούλιο και για τη φράση «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό και μετά να μιλάμε»:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους τους συνεργάτες μου ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι «θέλω να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο είμαι με τον εαυτό μου. Είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου και μονίμως προσπαθώ να βελτιώνομαι και να βάζω τον πήχη πιο ψηλά. Από εκεί και πέρα, σίγουρα υπήρχαν κάποιες άστοχες δηλώσεις. Δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει αναγνωριστεί».

Πάντως ο πρωθυπουργός απέρριψε κάθε σενάριο ανασχηματισμού, καθώς όπως είπε, απαιτείται χρόνος για να μάθει κάθε υπουργός το χαρτοφυλάκιο του.

Σημείωσε επίσης ότι γίνεται σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο και μίλησε για την ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που έγινε το πρωί και που περιείχε πολλά θέματα με κοινωνικό πρόσημο.

Η συζήτησε πήγε στο θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και στο αν το 13/13 και το 3/3 ήταν φιλόδοξος στόχος.

«Φανταστείτε αν σας έλεγα ότι θέλω να κερδίσω 3 Περιφέρειες από τις 13. Προφανώς όταν μπαίνεις στη μάχη, μπαίνεις στη μάχη για να κερδίσεις. Κόμμα εξουσίας είμαστε, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που δώσαμε πολιτικό χρώμα. Μπαίνουμε σε κάθε μάχη για να την κερδίσουμε, δεν μπαίνουμε για να χάσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τα αποτελέσματα της δεύτερης. Διότι εκεί έγινε η πραγματική καταμέτρηση των δυνάμεων. Και νομίζω ότι, όπως και αν μετρήσει κανείς τις ψήφους, η Νέα Δημοκρατία βγήκε ενισχυμένη από την πρώτη κάλπη».

Όσο για τη δεύτερη κάλπη, παραδέχθηκε ότι τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τη Νέα Δημοκρατία. «Η τελική εικόνα, όμως, παραμένει μια εικόνα όπου 12 στους 13 Περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και η αντιπολίτευση κατάφερε, σε πολύ ειδικές συνθήκες, να κερδίσει μόνο μία Περιφέρεια», σημείωσε και επανέλαβε ότι η υποχρέωση του είναι να συνεργάζεται με ολους τους αυτοδιοικητικούς.

«Οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά δεν θα σού συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές»

Αυτό που επίσης παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός ήταν ότι κάποια στελέχη της κυβέρνησης έδειξαν αλαζονεία σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις.

«Γι’ αυτό και τους επαναφέρω και γι’ αυτό και είπα ότι η αλαζονεία είναι, θα έλεγα, μία πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Διότι οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά δεν θα σού συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσο για το αν έγιναν κάποιες λάθος επιλογές σε πρόσωπα, δήλωσε ότι «εκ του αποτελέσματος, όταν κάνουμε μία επιλογή και αυτή η επιλογή δεν δικαιώνεται, αυτό μπορεί να έχει μια βάση».

Ερωτηθείς για την εκλογή Χάρη Δούκα στην Αθήνα, εξήγησε ότι «σίγουρα ήταν πολύ στενάχωρο, για εμένα και σε προσωπικό επίπεδο όπως αντιλαμβάνεστε. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν ένας καλός Δήμαρχος. Εύχομαι καλή επιτυχία στον διάδοχό του, θα έχει πάντα την πόρτα του γραφείου μου ανοιχτή, διότι μιλάμε για την Αθήνα, την πρωτεύουσά μας και πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία και το εύχομαι και το ελπίζω».

Έστειλε όμως το μήνυμα ότι κάποια ζητήματα όπως οι κάμερες, θα προχωρήσουν κανονικά καθώς είναι κεντρικές επιλογές και όχι υπό την αίρεση της νέας Δημοτικής αρχής.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το ενδεχόμενο στις ευρωεκλογές ή στις επόμενες εθνικές εκλογές να έχει απέναντί του ενιαίο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

«Μονίμως άκουγα, τέσσερα χρόνια τώρα, «να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, να φύγει ο Μητσοτάκης». Για να έρθει ποιος και να κάνουν τι; Να απαντήσουν πρώτα σε αυτό: ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση σε αυτό το οποίο πρεσβεύει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Μετά να δουν εάν μπορούν να συνεννοηθούν. Καλή τύχη, θα πω εγώ. Δεν θα είναι απλή υπόθεση. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να «συριζοποιηθεί». Εάν αυτό τελικά τους φέρει πιο κοντά δεν το ξέρω, αλλά ξέρετε μερικές φορές οι εγωισμοί και τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο τους», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στάθηκε στο ότι ο ίδιος κοιτάει τα του οίκου του.

«Επικρατήσαμε πολιτικά επειδή εφαρμόσαμε συγκεκριμένες πολιτικές, επειδή φέραμε ανάπτυξη, επειδή κάναμε αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί, επειδή οι πολιτικές μας είχαν κοινωνικό πρόσημο, επειδή επιδείξαμε στην πράξη τον πατριωτισμό της ευθύνης», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Θα κριθεί στην πράξη ο Στέφανος Κασσελάκης»

Σχετικά με το πως κρίνει τον Στέφανο Κασσελάκη αρκέστηκε να πει ότι είναι νέος και ότι θα κριθεί στην πράξη.

«Δεν μπορεί να μην σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι αποφάσισε να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπική του υπόθεση την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Νομίζω ότι έχει λίγο χρόνο ακόμα να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ ένα πράγμα έχω μάθει: δεν υποτιμώ κανέναν, σέβομαι όλους τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι δυστυχώς στη Βουλή άρα δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση, είναι προβληματικό αυτό για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά θα κριθεί στην πράξη», ανέφερε μεταξύ άλλων για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα των καταστροφών σε διάφορε περιοχές της χώρας από τα ακραία φυσικά φαινόμενα και με αυτό της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

«Και αυτοκριτική έχουμε κάνει και αλλαγές θα κάνουμε, γιατί προφανώς η αυτοκριτική πρέπει να οδηγεί σε αλλαγές», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλίες για να προμηθευτεί η χώρα νέα Canadair το 2026.

Δημοφιλή