Μητσοτάκης: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η Τουρκία θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση»

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναφέρθηκε στο θέμα της Τουρκίας.
COSTAS BALTAS via Getty Images

Μία ημέρα πριν ξεκινήσει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα για το τι περιμένει η Ελλάδα από την στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Τουρκία είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά μόλις δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα και ότι επέλεξε το δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες. Παράλληλα, επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Συνόδου του Οκτωβρίου, υπογράμμισε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία».

Σχετικά με την ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία - όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

Στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ συμμετείχε και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου.

Δημοφιλή