Η Ε.Ε. έτοιμη να σκληρύνει τις κυρώσεις στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Τι αναφέρει το προσχέδιο της δήλωσης που αναμένεται να υπογραφεί στην Σύνοδο Κορυφής.
ASSOCIATED PRESS

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες τουρκικές εταιρείες και μεμονωμένα άτομα που θεωρούνται υπεύθυνες για τις γεωτρήσεις στα αμφισβητούμενα νερά της Μεσογείου, σύμφωνα με ένα προσχέδιο δήλωσης πάνω στο οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Εάν υπάρξει συμφωνία, η ΕΕ θα «προετοιμάσει επιπλέον λίστες» στη βάση μια λίστας κυρώσεων που υπάρχει ήδη από το 2019 και «αν χρειαστεί να υπάρξουν εργασίες για την επέκταση» του πεδίου εφαρμογής της, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης που έχει δει και επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δήλωση των δύο σελίδων συνεχίζονται και η Ελλάδα με την Κύπρο, οι οποίες κατηγορούν την Τουρκία για γεώτρηση υδρογονανθράκων εντός των δικών τους υφαλοκρηπίδων, πιστεύουν ότι οι κυρώσεις δεν έχουν φτάσει αρκετά μακριά, σύμφωνα με τους διπλωμάτες που ενημερώθηκαν για τις εσωτερικές συζητήσεις.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν εάν θα κάνουν πράξη την απειλή που έκαναν τον περασμένο Οκτώβριο για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τη γεώτρηση υδρογονανθράκων στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και της Ελλάδας.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσαν ότι η Τουρκία απέτυχε να τερματίσει την κόντρα που έχει ανοίξει με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τις δυνητικές πηγές φυσικού αερίου, αλλά άφησαν οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τις κυρώσεις για την Σύνοδο Κορυφής.

Η ΕΕ δημιούργησε ένα πρόγραμμα κυρώσεων πέρυσι για να τιμωρήσει τη μη εξουσιοδοτημένη εξερεύνηση στην Ανατολική Μεσόγειο, παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία ατόμων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ή στην υφαλοκρηπίδα της.

Μέχρι στιγμής, μόνο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κρατικής τουρκικής εταιρείας Petrol ΕΕ m Corporation (TPAO) έχουν μπει στη λίστα των κυρώσεων αλλά η Κύπρος πρότεινε μια λίστα με περισσότερα ονόματα νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Ερντογάν: «Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν μας νοιάζουν οι κυρώσεις»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ε.Ε. την Τετάρτη ότι ποτέ δεν ενεργεί με ειλικρίνεια προς τη χώρα του και δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν ανησυχεί για τις οικονομικές κυρώσεις που μπορεί να τις επιβάλει το μπλοκ.

«Η ΕΕ δεν ενήργησε ποτέ τίμια, δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της (απέναντι στην Τουρκία). Αλλά ...ήμασταν πάντα υπομονετικοί. Είμαστε ακόμη υπομονετικοί», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.

«Οποιαδήποτε απόφαση κυρώσεων μπορεί να ληφθεί εναντίον της Τουρκίας δεν μας απασχολεί πολύ» δήλωσε ο Ερντογάν , προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είχε «αποχωρήσει τρέχοντας» από τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι συμφώνησε να συνεχίσει τις συνομιλίες για τις θαλάσσιες αξιώσεις τους.

«Στην ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας», είπε. «Δεν είναι ποτέ δυνατόν για εμάς να συμβιβαστούμε. Αλλά αν η Ελλάδα ενεργεί ειλικρινά ως γείτονας, θα συνεχίσουμε να είμαστε διαθέσιμοι στο τραπέζι [της συζήτησης]».

Δημοφιλή