Μητσοτάκης: Έχουμε το εμβόλιο, δεν θα πάμε σε lockdown

Για δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού εντός του 2022, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον Γιάννη Πρετεντέρη και τη Ράνια Τζίμα του τηλεοπτικού σταθμού Mega, δήλωσε κατηγορηματικά ότι οικονομία και κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. «Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown. Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή τρεις στους τέσσερις έχουν πράξει το σωστό και θα ήταν άδικο να επιβάλλουμε περιορισμούς με τεράστιο κόστος για να αντιμετωπίσομε πρόβλημα που αφορά σήμερα μία μειοψηφία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ακολουθεί αυτή την τακτική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως εκτίμησε, η πανδημία δεν έχει ξεφύγει και αυτή η έξαρση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το πλαίσιο των νέων μέτρων δίνει έμφαση στην αύξηση των εμβολιασμών και στη σωστή επικοινωνία για τη σημασία της τρίτης δόσης. «Έχουμε δύσκολες συνθήκες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, στις περιοχές εκείνες που έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Υποχρέωσή μας λοιπόν είναι να ενισχύουμε το Σύστημα Υγείας διαρκώς, φυσικά μέχρι που να φτάσουμε το ταβάνι των δυνατοτήτων μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε ότι «κάθε μέρα 5.000, 6.000, 7.000, 8.000 συμπολίτες -δεν είναι αμελητέος αριθμός αν και δεν είναι αυτός που θα θέλαμε- κάνουν το βήμα και επιλέγουν να ξεπεράσουν τις φοβίες τους και τις αναστολές τους και εμβολιάζονται. Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν την πρώτη δόση. Αυτό είναι μια δυναμική διαδικασία».

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση για την είσοδο των πολιτών στις εκκλησίες, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού θα το συζητούσαμε. Αλλά το ζήτημα εδώ δεν είναι οι εκκλησίες μόνο. Είναι η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας και ένα ταυτοτικό παιχνίδι προς άγρα ψήφων, το οποίο δυστυχώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί και το κάνει σήμερα», ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση πέρσι έκλεισε τις εκκλησίες και το 2020 δεν κάναμε Πάσχα.

«Οι Εντατικές μας είναι γεμάτες ανεμβολίαστους»

Μιλώντας για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ανέφερε ότι έχει εξαντλήσει τα όριά της, σημειώνοντας ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει πάει σε διευρυμένες υποχρεωτικότητες γιατί από ένα σημείο και μετά χτυπάμε σε τείχος αντίδρασης» και σημείωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι να πείσει τουλάχιστον τους μισούς από τους ανεμβολίαστους να κάνουν το βήμα. «Ο ιός κυκλοφορεί, χτυπά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Είναι 30 φορές πιο πιθανό να πεθάνει κάποιος άνθρωπος κάποιας ηλικίας από κορονοϊό αν είναι ανεμβολίαστος σε σχέση με το να συμβεί αυτό σ’ έναν εμβολιασμένο.

Οι Εντατικές μας είναι σήμερα γεμάτες ανεμβολίαστους. Νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα πεθαίνουν γιατί είναι ανεμβολίαστοι. Μία έγκυος γυναίκα, γεννήθηκε το παιδί της και πέθανε η ίδια ανεμβολίαστη. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πόσα παραπάνω επιχειρήματα πρέπει να επιστρατεύσουμε για να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς ότι πραγματικά κινδυνεύουν από αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Παράλληλα τόνισε πως δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα με 400.000 τεστ ημερησίως αλλά τη θετικότητα και την πίεση στο σύστημα υγείας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο σύστημα υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και με αυτό κύμα γιατί όλα τα κύματα φτάνουν κάποια στιγμή στην κορύφωσή τους», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ εκτίμησε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι απολύτως επαρκή.

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία επιτροπής κοινής αποδοχής, αναρωτήθηκε: «Να ζητάμε κομματικά πιστοποιητικά από τους επιστήμονες; Μιλάμε με τους καλύτερους επιστήμονες στη χώρα μας και από το εξωτερικό. Δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους αλλά καταλήγουν σε μία θέση».

Στόχος οι δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού εντός του 2022

Μιλώντας για την οικονομία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα γίνει μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 2% από την 1.1.2022 και πως είναι αποφασισμένος για μία δεύτερη αύξησή του εντός του 2022 αφού ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και οι αντοχές των επιχειρήσεων.

Για το κύμα ανατιμήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι παγκόσμιο φαινόμενο και πως αναμένεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022. Όπως είπε, η κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και συμπλήρωσε πως χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση οι λογαριασμοί θα ανέβαιναν δέκα φορές επάνω.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή και στη διεθνή διάσκεψη της Γλασκώβης, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αυτές οι διασκέψεις είναι η μοναδική ευκαιρία να βρεθούν όλες οι χώρες μαζί και να αναλάβουν δεσμευτικούς όρους για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Όσο για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ”Πράσινη Μετάβαση” στις πλάτες των πολιτών» και πως ειδικά στη Δυτική Μακεδονία «θα δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας άμεσα».

«Δεν συμφωνούσαμε πάντα με την Άγγελα Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα δούμε γαλλικές φρεγάτες και μαχητικά στην περίπτωση που εμφανιστεί το Oruc Reis πάλι κάτω από την Κρήτη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Γαλλία είναι σαφής- η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει στην περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί». Επίσης μιλώντας για την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για 5 χρόνια, δήλωσε πως «η Ελλάδα σε επίπεδο συμφωνιών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο».

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά και για τη θέση της Άγγελα Μέρκελ σημείωσε: «Δεν συμφωνούσαμε πάντα με την Καγκελάριο Mέρκελ στα ελληνοτουρκικά. Η αλήθεια είναι ότι την είχα πιέσει πολύ να είναι πιο, να πω, αυστηρή με την Τουρκία. Από την άλλη μπορώ να καταλάβω ότι αν ήθελε να παίξει τον ρόλο του τρίτου διαμεσολαβητή, όφειλε ίσως στο μυαλό της να είναι ουδέτερη. Μόνο που υπάρχει μια διαφορά εδώ: η Γερμανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να δεχτώ από καμία ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας».

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Β. Μακεδονία και τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις». Είπε επίσης ότι ουδέποτε κορόιδεψε κανένα και πως είχε πει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί θα την εφαρμόσει. Για το χρόνο που θα έρθουν τα μνημόνια που εκκρεμούν προς κύρωση στη Βουλή, απάντησε «θα κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο».

«Η δουλειά μας είναι να κάνουμε καλύτερη την Αστυνομία»

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση και για την στάση της Αστυνομίας. «Μερικές φορές, νομίζω, ότι έχουμε θέμα νοοτροπίας. Διότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον είμαστε. Είμαστε με το νοικοκυραίο ή είμαστε με τον διαρρήκτη;», αναρωτήθηκε ενώ συμπλήρωσε ότι «η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση νόμιμης βίας. Μπορεί η Αστυνομία να κάνει καλύτερα τη δουλειά της; Προφανώς. Δείτε τις ανακοινώσεις του Υπουργού, θεωρώ ότι κινούνται όλες απολύτως στη σωστή κατεύθυνση» ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια βελτίωσης της αποδοτικότητας της ΕΛ.ΑΣ. «Η δική μας δουλειά είναι αυτή η Αστυνομία την οποία έχουμε να γίνει καλύτερη. Αποδίδω πολύ μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί είναι «παιδιά της διπλανής πόρτας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη, και με την απλή αναλογική» ενώ συμπλήρωσε: «Τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σαφέστατα: θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πριν μεσολαβήσαν τέσσερα χρόνια με τον κ. Τσίπρα που κυβέρνησε όπως κυβέρνησε και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες».

Δημοφιλή