ΠΟΛΙΤΙΚΗ
06/04/2021 15:31 EEST

Μητσοτάκης: «H υπόθεση της υγείας και της οικονομίας βρίσκεται στα χέρια της κοινωνίας μας»

Να μην αλληλοϋπονομεύονται οι κοινωνικές ομάδες τόνισε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο της ΕΣΕΕ.

Eurokinissi
emporio

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ για τα 20 χρόνια της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου, αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν οικονομία και κοινωνία με την πανδημία.

Τονίζοντας πως το δίμηνο που ακολουθεί είναι το πιο κρίσιμο, καθώς θα δοκιμαστεί η συνύπαρξη της άμυνας της υγείας με τα βήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη νέα συμφωνία εμπιστοσύνης που πρέπει να τηρηθεί μεταξύ Πολιτείας, επαγγελματικών φορέων και πολιτών. «Όσο προφυλασσόμαστε, τόσο να εργαζόμαστε. Και όσο πειθαρχούμε, τόσο να κυκλοφορούμε. Ώστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκανε αναφορά στην στήριξη των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και στην επιδότηση που ανακοίνωσε χθες (5/4) η κυβέρνηση.

«Οι ευθύνες, όμως, δεν είναι μονοσήμαντες. Η Πολιτεία δεν μπορεί να κατηγορείται και όταν επιτρέπει δραστηριότητες και όταν τις περιορίζει. Ούτε να καταγγέλλεται ταυτόχρονα και για έλλειψη ελέγχων αλλά και για αυταρχισμό όταν τους πραγματοποιεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός –λόγω και της έντονης κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση σχετικά με το άνοιγμα μετ΄ εμποδίων του λιανεμπορίου.

«Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι στους επιχειρηματίες ανήκουν και όσοι απερίσκεπτα επιτρέπουν κορονο-πάρτι με ποτά έξω απ’ τα μαγαζιά τους. Αλλά συνάδελφοί τους είναι κι όσοι αναγκάζονται να μένουν κλειστοί επειδή ο ιός αφανίζει την πόλη τους. Όπως και πατέρας ή μητέρα, φίλος ή φίλη του κάθε ανεύθυνου, θα είναι η επόμενη διασωλήνωση σε κάποια Μονάδα Εντατικής», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο και τους πολίτες. «Οι κοινωνικές ομάδες δεν μπορεί να αλληλοϋπονομεύονται όταν ο κίνδυνος είναι ίδιος για όλους. Συνεπώς, η υπόθεση της υγείας και της οικονομίας μας βρίσκεται στα χέρια της κοινωνίας μας. Και στα δικά σας χέρια, δηλαδή των εκπροσώπων 17 ομοσπονδιών, 325 εμπορικών συλλόγων και 230.000 επιχειρήσεων με πάνω από 700.000 εργαζομένους», είπε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μία κοινή άσκηση ευθύνης και ώριμης συμπεριφοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι το τέλος της δοκιμασίας θα έρθει πριν από το καλοκαίρι και αναφέρθηκε στους ρυθμούς του εμβολιασμού –που όπως είπε επιταχύνονται σημαντικά- αλλά και στα οικιακά τεστ, που σύντομα θα προστατεύουν το προσωπικό των επιχειρήσεων και τους καταναλωτές, ενώ χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» την σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Επίσης υπογράμμισε τον περιορισμό της ύφεσης στο 8,2% και στην κινητοποίηση της Πολιτείας ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, ένα πρόγραμμα στήριξης που όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης θα φτάσει συνολικά τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες των ανθρώπων της επιχειρηματικότητας. Μοιράζομαι, όμως, και τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους. Και, προπάντων, τη διάθεσή τους για ριζική αναμόρφωση του πλαισίου στο οποίο δραστηριοποιούνται», σημείωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

«Κλείνω με τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση βλέπει την ΕΣΕΕ ως σταθερό κοινωνικό εταίρο και συνομιλητή. Αλλά και ως συνεργάτη στη συνδιαμόρφωση του μέλλοντος της εθνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και θα αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα πορίσματα της διημερίδας σας και ιδίως τις προτάσεις της αυριανής συνεδρίας για το εμπόριο το 2040. Γιατί το βλέμμα όλων μας είναι και θα είναι πάντα μπροστά», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.