Μητσοτάκης: H Τουρκία ξέρει τις συνέπειες των επιλογών της

Το θέμα της ενεργειακής κρίσης και το μεταναστευτικό κυριάρχησαν στις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Eurokinissi

«Η Τουρκία έχει δύο επιλογές. Το δρόμο της ειλικρινούς συνεργασίας ή της μονομερούς προκλητικότητας. Νομίζω ότι ξέρει τις συνέπειες των επιλογών της», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά στα συμπεράσματα των προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων στα οποία προβλέπονται κυρώσεις για την Τουρκία αν συνεχίσει την προκλητική της στάση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι μία δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, Ελλάδα και Κύπρος ενημέρωσαν με λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο. «Και αυτό που συμβαίνει στη γειτονιά μας αποκτά και ενεργειακή διάσταση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η οποία μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος.

POOL New via Reuters

Ευρωπαϊκή ανησυχία για την ενεργειακή κρίση

Ειδικά το θέμα της ενεργειακής κρίσης απασχόλησε έντονα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς όπως ανέφερε και ο κ. Μητσοτάκης, το κύμα ακρίβειας είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται οι απότομες μεταβολές στις τιμές ενέργειας. «Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εστίασε στην σημασία που αποκτά η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Johanna Geron via Reuters

Ικανοποίηση του Κ. Μητσοτάκη για το αποτέλεσμα των συζητήσεων για το μεταναστευτικό

Το δεύτερο μεγάλο θέμα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής (22/10) ήταν το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός δήλωσε την ικανοποίηση του καθώς όπως είπε, μετά από παρέμβαση του, το τελικό κείμενο συμπερασμάτων είναι αισθητά βελτιωμένο και ότι υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας του 2016. Επίσης τονίζεται η μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς, κάτι που όπως εξήγησε αφορά Τουρκία αλλά και Λευκορωσία. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μία τέτοια εργαλειοποίηση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική και για την Συνθήκη Σένγκεν. Επίσης, όπως είπε, εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, ενώ ξεκίνησαν και συζητήσεις για χρηματοδότηση έργων που θα ενισχύουν τη φύλαξη τους.

«Δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η πανδημία είναι εδώ»

Επίσης ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο, σε μικρότερο βαθμό όμως συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα, ήταν αυτό της πανδημίας. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τους εμβολιασμούς και κάτοικοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την απόδοση της σε αυτό το θέμα.. «Έχουμε στη διάθεση μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη, το εμβόλιο. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς της ελληνικής κοινωνίας. Αν χρειάζεται να το πούμε 100 φορές, θα το πούμε 100 φορές. Σήμερα 9 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε την πανδημία των ανεβολίαστων», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ξεκαθάρισε ότι οικονομία και κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Παράλληλα έκανε έκκληση προς όσους έχει φτάσει η σειρά για την Τρίτη αναμνηστική δόση να την κάνουν, καθώς έτσι προστατεύονται ακόμα περισσότερο.

«Περιμένω την Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος που η Άνγκελα Μέρκελ αποδέχθηκε την πρόταση του να επισκεφθεί την Αθήνα ενώ τόνισε ότι αυτό ήταν το τελευταίο Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχε η Γερμανίδα Καγκελάριος, το 107 σε 16 χρόνια θητείας. «Ενδεχομένως να κάνουμε και έναν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων» είπε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη της κ. Μέρκελ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση του στο πρόσωπο της. «Νομίζω ότι θα ομολογήσει ότι σε ορισμένες συγκυρίες ζήτησε πολλά από τους Έλληνες» είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας και την στάση που επέδειξε η Καγκελάριος όταν ορισμένοι της ζητούσαν να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ.

Τέλος, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα της Πολωνίας.

Δημοφιλή