ΔΙΕΘΝΕΣ
22/10/2021 10:05 EEST | Updated 22/10/2021 10:33 EEST

Ελληνοτουρκική διπλωματική κόντρα μετά τις νέες προκλήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ

Σκληρή απάντηση της Ελλάδας: «Απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές» της Τουρκίας.

Eurokinissi

Αμεση και ηχηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στις νέες προκλήσεις της Αγκυρας, που απειλεί με γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματα της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο» τονίζουν σε σκληρούς τόνους ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Και προσθέτουν με σαφήνεια: «Η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

«Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις» καταλήγουν οι πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, είχε κατηγορήσει την Ελλάδα και την Κύπρο για αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι η ελληνική πλευρά στέλνει ερευνητικό πλοίο στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. 

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, και η Ελλάδα και η ″Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου″ (σ.σ. η Κύπρος) κάνουν βήματα που θα αυξήσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουν τις προσπάθειες να στείλουν ερευνητικό σκάφος στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο. Εμείς σε αυτήν την πρόκληση και στο πεδίο και στο τραπέζι δίνουμε τις απαντήσεις τους και ποτέ δεν επιτρέπουμε να παραβιάζονται τα δικαιώματά μας. Η ″Ε/Κ πλευρά″ ανακοίνωσε ότι και το Νοέμβριο θα ξεκινήσουν καινούργια γεώτρηση. Αν αυτό όντως συμβεί εμείς και για να προστατέψουμε τα δικαιώματα των ″Τ/Κ″ ως Τουρκία σε αυτού του είδους τις προκλήσεις θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις πρέπουσες απαντήσεις» είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, σύμφωνα με ηλεκτρονικό δημοσίευμα στην Milliyet.

Παράλληλα, ο Μπιλγκίτς έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει ότι «όποια απειλή στην Τουρκία από όπου κι αν έρθει θα αντιμετωπίσει την αντίδραση της Τουρκίας. Η Δημοκρατία της Τουρκίας θα κάνει τα πρέποντα βήματα με αποφασιστικό τρόπο. Αυτό ισχύει και για τη Συρία. Όποτε οι συνθήκες είναι προσήκουσες η Δημοκρατία της Τουρκίας κάνει τις πρέπουσες επιχειρήσεις, κινήσεις».

Στην κυπριακή ΑΟΖ το Nautical Geo 

Εν τω μεταξύ, το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, το οποίο αναχώρησε την Πέμπτη από το αγκυροβόλιο της Λάρνακας, βρίσκεται στο οικόπεδο 1 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το πλοίο κατευθύνθηκε νότια της Κύπρου στο οικόπεδο 1, στη θαλάσσια περιοχή το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι νότια από την Λεμεσό.

Το Nautical Geo θα πραγματοποιήσει βυθολογικές έρευνες έπειτα και από την έκδοση σχετικής NAVTEX από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η NAVTEX ισχύει από 21 μέχρι 23 Οκτωβρίου και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η οποιαδήποτε ενημέρωση για ανανέωση της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το πλοίο Nautical Geo ανήκει σε εταιρεία ιταλικών συμφερόντων με σημαία Μάλτας. Συνεχίζει τις βυθολογικές του έρευνες στο πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού East Med που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τη συμμετοχή της Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και του Ισραήλ.