Μητσοτάκης: Μειώσαμε παραπάνω από 90% τις αφίξεις παράνομων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

«Αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ σε χαιρετισμό που έκανε στο πρώην ΚΥΤ Μόριας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Μόρια, τόνισε τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Μόρια, τόνισε τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Λέσβο και Ρόδο, βρέθηκε το πρωί στο πρώην ΚΥΤ Μόριας και στο χαιρετισμό του εστίασε στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

«Με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα μία διαφορετική Λέσβο. Μια καλύτερη Λέσβο απ΄ αυτήν την οποία είχαμε παραλάβει το 2019, όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε τη μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου.

Θυμάμαι τις επισκέψεις μου σε αυτόν εδώ τον χώρο, ο οποίος έφτασε να «φιλοξενεί» παραπάνω από 20 χιλιάδες αιτούντες άσυλο, σε άθλιες συνθήκες.

Το κολαστήριο της Μόριας -όπως έγινε γνωστό στο εξωτερικό- δεν υπάρχει πια. Ανήκει στο παρελθόν. Και γι΄ αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος, διότι τήρησα τη δέσμευση την οποία είχα δώσει στην τοπική κοινωνία, κυρίως στις τοπικές κοινότητες, ότι θα λύσω το ζήτημα αυτό και θα ξεπεράσω όλα τα εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν στον δρόμο μας», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε «μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα. Προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας, και στην ξηρά και στη θάλασσα, και μειώσαμε κατά παραπάνω από 90% τις αφίξεις παράνομων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά μπορούν και πρέπει να φυλάσσονται από την Ελληνική Πολιτεία.»

Παραθέτοντας στοιχεία, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού. «Παραπάνω από 600 χιλιάδες αφίξεις είχαμε μόνο εδώ στη Λέσβο τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάτι παραπάνω από 10 χιλιάδες επί δικών μας ημερών», σημείωσε ενώ τόνισε και την αλλαγή που συντελείται στη Μόρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε και στην αξιοποίηση της Μόριας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε και στην αξιοποίηση της Μόριας
Dimitris Papamitsos

Η Μόρια μεταμορφώνεται σε κέντρο καινοτομίας και πολιτισμού

«Σήμερα υπάρχουν λίγο παραπάνω από δύο χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο νησί. Και βέβαια ο χώρος, αυτός εδώ, της Μόριας, έχει καθαριστεί πλήρως, οι ιδιωτικές εκτάσεις έχουν αποδοθεί στους ιδιοκτήτες τους και η έκταση αυτή, η δημόσια έκταση, έχει αγοραστεί πια από τον Δήμο Μυτιλήνης με στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης, έτσι ώστε ο χώρος αυτός να μεταμορφωθεί σ’ ένα χώρο εκπαίδευσης, ένα χώρο καινοτομίας, ένα χώρο πολιτισμού», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ενώ μίλησε και για τον σχεδιασμό που υπάρχει για την περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου.

«Υπάρχουν πολύ φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία εδώ Ειδικού και Μουσικού σχολείου, αλλά και για την προσθήκη σημαντικών εγκαταστάσεων για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εύχομαι πραγματικά σε κάποια χρόνια από τώρα, να μπορώ να επιστρέψω στο χώρο αυτό ως Πρωθυπουργός και πάλι της Ελλάδος, για να εγκαινιάσω αυτές τις σημαντικές νέες υποδομές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Κλείσαμε, λοιπόν, τις εκκρεμότητες που είχαμε με το παρελθόν, αντιμετωπίσαμε δραστικά το προσφυγικό πρόβλημα, στηρίξαμε τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να μπορέσουν να δουν και να ατενίσουν το μέλλον τους με μεγαλύτερη αισιοδοξία.»

Η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού την τελευταία τριετία και η αποσυμφόρηση των νησιών

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 2015 - 2019 έφτασαν στη Λέσβο 643.000 αιτούντες άσυλο. Στην τετραετία της ΝΔ ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 32.000 εκ των οποίων μόνο οι 5.000 αφορούν τη διετία 2021-22, με αποτέλεσμα οι διαμένοντες στη δομή, στο Μαυροβούνι, σήμερα, να είναι λιγότεροι από 2.000, γεγονός που σημαίνει πως επετεύχθη 90% μείωση σε σχέση με τους μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων που είχαν καταγραφεί.

Το 2019 διέμεναν στα νησιά 40.000 άτομα, ενώ σήμερα περίπου 4.000.

Δημοφιλή