Μητσοτάκης: Θα τείνω χείρα φιλίας στον νικητή των τουρκικών εκλογών, μα δεν είμαι αφελής

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Associated Press.
via Associated Press

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι θα τείνει «χείρα φιλίας» στον νικητή των τουρκικών εκλογών, μα ελπίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα «επανεξετάσει την προσέγγισή της όσον αφορά στη Δύση».

Ο κ. Μητσοτάκης, εν όψει και των ελληνικών εκλογών, είπε στο Associated Press πως θα ήταν πρόθυμος να μιλήσει με οποιονδήποτε αναδειχτεί νικητής την Κυριακή από τις κάλπες στην Τουρκία, «μα δεν είμαι αφελής...ξέρω ότι οι εξωτερικές πολιτικές χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».

«Θα ήλπιζα η επόμενη τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της όσον αφορά στη Δύση, όχι μόνο ως προς την Ελλάδα, ως προς την Ευρώπη, ως προς το ΝΑΤΟ, και ως προς τις ΗΠΑ...μα και πάλι πρέπει να είμαι ρεαλιστής και να μην είμαι αφελής, και για αυτό θα συνεχίσουμε με...τη σταθερή μας εξωτερική πολιτική. Αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δυνατότητες αποτροπής μας και τις αμυντικές μας δυνατότητες».

«Εύχομαι να μη χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Μα δυστυχώς ζούμε σε μια ακροσφαλή γειτονιά με...μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που επίσης συμπεριφέρεται επιθετικά» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ελπίζει στην αξιοποίηση της μείωσης της ρητορικής μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, που προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θανάτους.

«Είναι κρίμα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να χτυπήσει η καταστροφή, ούτε είναι η μοίρα μας να ζούμε σε μια κατάσταση μόνιμης έντασης» είπε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως οι καλύτερες σχέσεις προϋποθέτουν τέλος της επιθετικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση μέρα παρά μέρα λέει πως θα έρθει το βράδυ να εισβάλει στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι και πολύ εποικοδομητικό ως προς τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης».

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησής του όσον αφορά στο μεταναστευτικό, είπε πως «θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος, δεν απολογούμαι για αυτό...αντιστρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που είχε μια πολιτική ανοιχτών θυρών η οποία κατέληξε να επιτρέψει σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν θα συμβεί ξανά». Ακόμη, αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι «θα είμαι πολύ, πολύ ωμός...αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να εφαρμόσει ακόμα και μέρος αυτών που έχουν πει...αυτό θα οδηγήσει σε σίγουρη υποβάθμιση της οικονομίας μας».

Δημοφιλή