Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Μόνη λύση τα δύο κράτη, εκτός κλίματος ο Ερντογάν με Χαμάς

Η τοποθέτησή του δεν επηρεάζει το ελληνοτουρκικό διάλογο - Ολες οι δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Thierry Monasse via Getty Images

Ανταπόκριση - Βρυξέλλες

Η απόφαση για ανθρωπιστικές παύσεις και ανθρωπιστικούς διαδρόμους ώστε η βοήθεια να φτάνει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, δείχνει την έντονη ανησυχία της ΕΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή και το κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του αυτή την ανησυχία και να επιτρέψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Πιστεύω ότι και η αναφορά σε «ανθρωπιστικές παύσεις» ακριβώς στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει σήμερα το Ισραήλ να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας -είτε μιλάμε για τρόφιμα, είτε μιλάμε για νερό, είτε μιλάμε για φάρμακα- και ότι η Ευρώπη υποστηρίζει αυτή την προσέγγιση και φυσικά στέκεται στην πρώτη γραμμή για να μπορέσει να βοηθήσει, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα».

«Εκτός κλίματος ο Ερντογάν για τις δηλώσεις του υπέρ της Χαμάς» είπε Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για την απόφαση που ελήφθη το βράδυ της Πέμπτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λέγοντας πως πρόκειται για έναν ικανοποιητικό κοινό λόγο που μεταξύ άλλων αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα στο πλαίσιο του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν μπορεί να ληφθεί μόνο με αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας αλλά μέσα από μια πολιτική λύση για τη δημιουργία δύο κρατών.

Κληθείς να σχολιάσει τις υποστηρικτικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προς της Χαμάς, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που διέπραξε θηριωδίες και όποιος δεν το αναγνωρίζει αυτό είναι εκτός κλίματος. Ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτή η τοποθέτηση του κ. Ερντογάν δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες.

«Παραμένουμε εστιασμένοι στην θετική μας ατζέντα και στο χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια από το Υπουργείο Εξωτερικών για το πώς μπορούμε να φτάσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας την 7η Δεκεμβρίου».

«Η Ελλάδα δεν θα συμφωνήσει στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας εάν...»

Όπως αναμενόταν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο άλλο μεγάλο θέμα της Συνόδου αυτό της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Όπως είπε επρόκειτο για μια δύσκολη συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες ο πρωθυπουργός είχε δώσει το στίγμα ότι η Ελλάδα είναι θετική στο να εκταμιευθούν 50 δισ ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά παράλληλα υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα ζητούμε μετά επιτάσεως να αυξηθούν οι πόροι για τη μετανάστευση και οι πόροι στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για να μπορούν να στηρίζονται χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Σήμερα επανέλαβε ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για το μεταναστευτικό, αλλά πρόσθετοι πόροι και για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει ήδη εξαντληθεί, καθώς για το νέο αναπτυξιακό εργαλείο, το Step, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν επιθυμούν να ακούσουν τίποτα σχετικά με αύξηση του προϋπολογισμού πέρα από τη δέσμευση της Ευρώπης για τη στήριξη της Ουκρανίας. Εγώ κατέστησα σαφή την ελληνική θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια λύση η οποία θα περιλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτα άλλο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εύσημα για την ελληνική οικονομία - «εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος»

Σε σχέση με τη σημερινή Σύνοδο της Ευρωζώνης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας τόσο από την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και από τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόνιαχου.

«Από μαύρο πρόβατο, η Ελλάδα σήμερα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό ως προς την ευρωπαϊκή ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί επίτευγμα του ελληνικού λαού και κακώς ορισμένοι την αντιμετωπίζουν με μικροψυχία.

Ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες, είπε ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει τις προτάσεις της στο Eurogroup, όμως συμπλήρωσε πως η χώρα μας ούτως ή άλλως σήμερα έχει μια από τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ευρώπη και επιτυγχάνει τους πιο γρήγορους ρυθμούς μείωσης χρέους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

«Είμαστε ήδη στον σωστό δρόμο. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι όμως ότι έχουμε τη δική μας εθνική ιδιοκτησία για την ταχύτητα με την οποία θα μειώσουμε το χρέος μας από εδώ και στο εξής» είπε και πρόσθεσε ότι αυτή η ταχύτητα θα συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει.

«...Θυμίζω ότι και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολλές μεταρρυθμίσεις ως προαπαιτούμενο, αλλά είναι μεταρρυθμίσεις -το τονίζω- που δεν μας επιβλήθηκαν από κάποιους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, εμείς τις εισηγηθήκαμε, εμείς τις υπερασπιζόμαστε και τις υλοποιούμε, επειδή πολύ απλά θεωρούμε ότι είναι σωστές. Θυμίζω ότι και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολλές μεταρρυθμίσεις ως προαπαιτούμενο, αλλά είναι μεταρρυθμίσεις -το τονίζω- που δεν μας επιβλήθηκαν από κάποιους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, εμείς τις εισηγηθήκαμε, εμείς τις υπερασπιζόμαστε και τις υλοποιούμε, επειδή πολύ απλά θεωρούμε ότι είναι σωστές.

Από εκεί και πέρα, να επαναλάβω τη μεγάλη έμφαση που δίνει η Ελλάδα στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, όπως τους κάνει η Ευρώπη, για να μην κινηθούν διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος.

Είναι μία επιχειρηματολογία που ουσιαστικά για πρώτη φορά αναπτύχθηκε από εμένα, βλέπω ότι αποκτά μεγάλη δυναμική, και από άλλα κράτη-μέλη. Και ελπίζω, τελικά, ότι αυτή η εξαίρεση του τρόπου λογιστικής απεικόνισης των αμυντικών δαπανών θα υιοθετηθεί τελικά, όταν συμφωνήσουμε τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Νέο πλαίσιο στήριξης των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι αρκετά νοικοκυριά θα καλυφθούν με το επίδομα θέρμανσης ανάλογα με το που βρίσκονται και πόση ενέργεια καταναλώνουν, βάσει αυτών που έχει μεριμνήσει κυβέρνηση μέσω τον πρωτοβουλιών της για το επίδομα θέρμανσης.

Ωστόσο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει και υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως είπε την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Ενέργειας.

«Εχουμε εντοπίσει ότι υπάρχει μια μεγάλη αδικία ... ότι εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια, ουσιαστικά δεν είχαν καμία στήριξη. Γι’ αυτό από τις αρχές της επόμενης βδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος για ένα νέο πλαίσιο στήριξης εκείνων των σπιτιών των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια.»

Δημοφιλή