ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/02/2019 19:49 EET

Μητσοτάκης: Μόνο η Βόρεια Κορέα και η Ελλάδα δεν επιτρέπουν ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την αναθεώρηση των άρθρων 16 (που αφορά την εκπαίδευση) και 24 (που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας) ως άρθρα κορυφαίας πολιτικής σημασίας

EUROKINISSI

«Ξυπνήστε και δείτε τον κόσμο γύρω σας» είπε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος στην ανάγκη δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την αναθεώρηση των άρθρων 16 (που αφορά την εκπαίδευση) και 24 (που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας) ως άρθρα κορυφαίας πολιτικής σημασίας και κατέθεσε μία τροποποιημένη πρόταση προς τον πρωθυπουργό:
«Αν σας πέφτει λίγο βαρύ να ψηφίσουμε μαζί όλα τα άρθρα που θεωρούμε αναθεωρητέα, διαλέξτε λοιπόν δύο άρθρα από αυτά που θεωρείτε πιο σημαντικά και εγώ δεσμεύομαι να τα ψηφίσουμε, εφόσον συναινέσετε στο 16 και το 24».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στην πρόταση του για αναθεώρηση του άρθρου 16, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του κόσμου μαζί με τη Βόρεια Κορέα δεν επιτρέπουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, επαναλαμβάνοντας την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα εποπτεύονται από ανεξάρτητη αρχή.
«Αν έχουμε κ. Τσίπρα ελεύθερη επιλογή στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο, γιατί να μην έχουμε ελεύθερη επιλογή και στο Πανεπιστήμιο», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με το άρθρο 24, του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως στόχος της παράταξής του είναι να καθιερωθεί ένας σταθερός εκλογικός κύκλος: «Συμφωνούμε στην κατεύθυνση του άρθρου 32 , πρέπει να βρούμε έναν τρόπο η Βουλή να μην διαλύεται αν δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του. Καταλήξαμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά θα πρέπει να μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ανέντιμη την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η πλειοψηφία των «τριγύριζα»

Καυστικός ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ στις αναφορές του στην κυβερνητική πλειοψηφία. «Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο διαφορετικές πλειοψηφίες. Η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού και εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα» επεσήμανε κατά την δευτερολογία του.

Μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για άγνοια βασικών ζητημάτων σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα.

«Ευτυχώς κ. Τσίπρα που νομίζετε ότι το ατού σας είναι η οικονομία κι όχι τα συνταγματικά. Για άλλη μια φορά επιδείξατε άγνοια βασικών ζητημάτων ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων ή η μνήμη σας είναι μάλλον επιλεκτική», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Είχα προτείνει στον κ. Τσίπρα, στην πρώτη μας συνάντηση, να ψηφίσει η Ν.Δ. όλα τα άρθρα που προτείνει η κυβέρνηση κι ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άρθρα που προτείνει η Ν.Δ. Μόνο έτσι θα διασφαλιζόταν μία ευρεία Αναθεώρηση με λαϊκή νομιμοποίηση. Επειδή με ρωτήσατε γιατί δεν ψηφίζουμε και τα άλλα άρθρα σας, επαναλαμβάνω και σήμερα την πρότασή μου: Ψηφίστε όλα τα άρθρα που θεωρούμε εμείς αναθεωρητέα, να ψηφίσουμε κι εμείς αυτά που θέλετε εσείς, έτσι ώστε η επόμενη βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαική εντολή, δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας»

 

Sponsored Post