Μητσοτάκης: «Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Σκληρή γλώσσα από τον πρωθυπουργό για την τουρκική προκλητικότητα και ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα
 (AP Photo/Markus Schreiber)
(AP Photo/Markus Schreiber)
ASSOCIATED PRESS

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε μια από τις μεγαλύτερες Δεξαμενές Σκέψης της Γερμανίας, το German Council on Foreign Relations, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και ειδικά στην στάση της Άγκυρας.

«Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και καυτηρίασε τα fake news που διοχετεύονται με οργανωμένο τρόπο από την πλευρά της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έδειξαν αυτοσυγκράτηση και ευχαρίστησε δημόσια το λιμενικό σώμα για το γεγονός ότι έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές από το 2015 μέχρι και σήμερα.

«Λάβαμε τη σωστή απόφαση να προστατεύσουμε τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του σχετικά με την ανάγκη εξοπλισμών της Ελλάδας: «Γιατί ξοδεύουμε τόσα στην Άμυνα; Γιατί γείτονάς μας είναι η Τουρκία, όχι η Δανία. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Γι΄αυτό ξοδεύουμε τόσα για εξοπλισμούς. Θα προτιμούσα να ξοδεύω 1%. Δυστυχώς η Τουρκία δεν είναι Δανία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Ημουν πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις της Τουρκίας του τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα η υπογραφή της Συμφωνίας με τη Λιβύη ήταν ιδιαίτερα προκλητική για την Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε μια ουσιαστική διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη Διεθνή Δικαιοδοσία», εξήγησε στο ακροατήριο ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι η Άγκυρα πρέπει να αλλάξει τακτική, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην τουρκική πλευρά: «Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μαζί αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού όπως αυτός που αποπειράθηκε να επιβάλλει η Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. Δεν είμαστε ποτέ αυτοί που προκαλούν αλλά θα απαντήσουμε με ισχύ σε οποιαδήποτε πρόκληση».

Αν και σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο μεταναστευτικό, το βασικό θέμα ήταν η ανάκαμψη της Ελλάδας, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο ρόλο της.

«Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, βγαίνει από την κρίση με μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο για άλλες χώρες της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, με δεδομένες τις προκλήσεις που θέτει ο κορονοϊός. «Από οικονομικής άποψης, το 2020 μπορεί να πρέπει να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι το βασικό μέλημα είναι να υποστηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Δημοφιλή