Μητσοτάκης: Πλέον μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε 2 μήνες

Για πολιτική με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις εκκρεμείς συντάξεις
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις εκκρεμείς συντάξεις
Eurokinissi

«Εκκαθάριση Εκκρεμών Συντάξεων: Κάναμε αυτό που οφείλαμε», είχε ως τίτλο η εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εστιάζει στην εφαρμογή πολιτικών που έχουν έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.

«Μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε 2 μήνες», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι πλέον η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί σε αυτόν τον τομέα πιο προηγμένες χώρες. «Το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Είναι υποχρέωση της πολιτείας και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως οι συντάξεις πρέπει να απονέμονται το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε στην προχειρότητα με την οποία έγινε η συγχώνευση των ταμείων επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε σε τρία βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τα όσα ανέφεραν οι υπουργοί και τα στελέχη του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρώτον, η επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων –ένα θέμα που όπως είπε «άγγιξε» κυρίως τους πιο ευάλωτους οι οποίοι περίμεναν για χρόνια την απονομή της σύνταξης τους χωρίς να έχουν κάποιο άλλο έσοδο, έδειξε ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιεί ταχύτερα δημόσιες πολιτικές. Δεύτερον, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας» και τρίτον, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής συμπεριφορών στον τρόπο λειτουργίας δημόσιων οργανισμών. «Να μην επιμένουμε μόνο στον πατριωτισμό των υπαλλήλων», τόνισε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά σε πριμ παραγωγικότητας που μπορούν να δοθούν.

Επίσης μίλησε και για άλλες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. «Το 1555 ήταν μία επανάσταση. Το ακούω από παντού. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα για την ελληνική δημόσια διοίκηση και χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του κράτους. Είναι πολιτικές με ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ στο θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και κυρίως των συνταξιούχων, αναφέρθηκε στην αύξηση των συντάξεων από το 2023 –που αναμένεται να είναι μεγαλύτερη του 7%-, στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και στο επίδομα των 250 ευρώ που θα δοθεί στους πιο οικονομικά αδύνατους την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους υπουργούς –ειδικά τον Κωστή Χατζηδάκη- και τα στελέχη των φορέων που συνεργάστηκαν για να επιλυθεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, κυρίως όμως ευχαρίστησε τους υπαλλήλους που εργάστηκαν για να απονέμονται πλέον οι συντάξεις πολύ νωρίτερα ενώ έκανε ειδική μνεία στους Νίκο Πουλιόπουλο και Κώστα Κούρκουλο «που στην κυριολεξία έδωσαν τη ζωή τους» όπως είπε.

Κωστής Χατζηδάκης: «Μέσα σε 22 μήνες εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις»

Λίγο νωρίτερα, κατά την δική του τοποθέτηση ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, είχε αναφερθεί με λεπτομέρειες στην επίλυση του προβλήματος το οποίο όπως είπε ήταν εθνική ντροπή.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης του Υπουργείου Εργασίας
Μετά το πέρας της εκδήλωσης του Υπουργείου Εργασίας
Eurokinissi

«Το 2021 ήταν έτος ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ καθώς εκδόθηκαν 225.000 συντάξεις όταν είχαν εκδοθεί 123.000 το 2019, μια αύξηση 83%. Το 2022 θα ξεπεράσουμε τις 280.000 συντάξεις. Μέσα σε 22 μήνες εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις, το 1/6 των συνταξιούχων έγιναν συνταξιούχοι τα τελευταία 2 χρόνια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζοντας ότι πλέον ο ΕΦΚΑ έχει μπει σε μια κανονικότητα. «Οι συντάξεις εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 2 μήνες από 18 που χρειάζονταν το 2019», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και κατέληξε: «Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε την πορεία πάνω στις ράγες εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ. Το οφείλουμε στα 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων που περιμένουν έναν σύγχρονο ασφαλιστικό οργανισμό που δεν θα τους ταλαιπωρεί».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα