Μητσοτάκης: Γίνονται τα πρώτα βήματα για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συμφωνία με τη Γαλλία.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

Στο πλαίσιο της τακτικής συνάντησης που έχουν κάθε μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπεγράφη στο Παρίσι και κυρίως για τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα. «Η μηνιαία μας συνάντηση συμπίπτει με μια πολύ σημαντική στιγμή για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας. Υπογράψαμε χθες με τον Πρόεδρο Μακρόν μια πολύ ισχυρή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός, ενώ εστίασε σε τρία σημαντικά- όπως τα χαρακτήρισε- στοιχεία.

«Πρώτον το γεγονός ότι έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες και στην επιλογή μας βάρυνε πάρα πολύ η εισήγηση του Ναυτικού. Αποκτήσαμε πιστεύω, τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ουσιαστικά, κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο.

Και η τρίτη διάσταση αυτής της συμφωνίας, είναι ότι κατά την άποψή μου αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή όπου η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σήμερα η Γαλλία είναι η πιο ισχυρή στρατιωτική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μόνη η οποία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο «και με τον Πρόεδρο Μακρόν μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια Ευρώπη ισχυρή, αλλά και αυτόνομη, η οποία θα μπορεί να υπερασπιστεί, εάν αυτό απαιτείται, και μόνη της τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα.»

Αυτό που ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως υπονόμευση της θέσης της Ελλάδος στην Ευρωατλαντική Συμμαχία. «Πιστεύω ότι όσο οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς, όσο η Ευρώπη αποκτά ενισχυμένη δυνατότητα καλύτερης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, τόσο ενισχύεται το ΝΑΤΟ και ο διατλαντικός δεσμός. Και βέβαια ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε πάντα ως προς την αμυντική μας πολιτική στην Ευρώπη είναι τα ζητήματα της διαλειτουργικότητας. Όσο περισσότερες χώρες, λοιπόν, αγοράζουν κοινούς τύπους όπλων τόσο το ζήτημα αυτό επιλύεται», σημείωσε ο πρωθυπουργός και έφερε ως παράδειγμα τα νέα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που τα ίδια χρησιμοποιεί και η Γαλλία. «Να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι οι φρεγάτες τις οποίες αποκτούμε είναι πρακτικά ίδιες φρεγάτες με αυτές τις οποίες θα αγοράσει το γαλλικό ναυτικό, τα Rafale τα οποία έχουμε αποκτήσει είναι πρακτικά τα ίδια Rafale με αυτά τα οποία χρησιμοποιεί η Γαλλία και τα οποία προσθέτει και η Κροατία στη δικιά της αεροπορία», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα βήματα που γίνεται για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Παράλληλα τόνισε την πρόθεση του να πάει την συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και ότι προσβλέπει σε μία διακομματική στήριξη μίας συμφωνίας, «η οποία πιστεύω ότι αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα, ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να παίξει, όπως σας είπα, πρωταγωνιστικό ρόλο πια όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία είναι πολύ σημαντική για την άμυνα της χώρας και τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είναι καλό να υπάρχει η αμυντική θωράκιση ως μήνυμα - κάτι που επιβάλλει η θέση της χώρας. «Θα έλεγα όμως ότι βρίσκω τη συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική και από τη σκοπιά που αναφέρατε στην αρχή, για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης, η οποία πρέπει να υψώσει μια πιο σημαντική φωνή, όπως συζητήσαμε και με τους άλλους Προέδρους στη συνάντηση της ομάδας Arraiolos στη Ρώμη πριν από λίγο καιρό. Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί, και η Ευρώπη χρειάζεται να βρει σιγά σιγά τον βηματισμό της στο θέμα αυτό, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει βέβαια ότι αμφισβητεί άλλα σχήματα, έχετε απόλυτο δίκαιο. Κανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και τη συμμετοχή μας σε αυτή, αλλά χρειάζεται να γίνονται παράλληλα και άλλες κινήσεις, που είναι πολύ σημαντικές. Σε αυτό το πλαίσιο, ελπίζω και εγώ ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά.»

Δημοφιλή