Μεγάλες απώλειες για το ρωσικό πετρέλαιο, πέφτει κάτω από το Ευρωπαικό πλαφόν

Η τιμή του αργού πετρελαίου Ural, υποχώρησε στα 51,96 δολάρια το βαρέλι όταν το πλαφόν είναι στα 65-70 δολάρια το βαρέλι.
Shepard Sherbell via Getty Images

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η τιμή του ρωσικού πετρελαίου από την περασμένη Παρασκευή, καθώς έφτασε αρκετά κάτω από το επίπεδο του πλαφόν της ΕΕ στις ρωσικές εξαγωγές που θα ισχύσουν από τις 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τιμή του αργού πετρελαίου Ural, υποχώρησε στα 51,96 δολάρια το βαρέλι στο λιμάνι Πριμόρσκ της Βαλτικής Θάλασσας, σύμφωνα με στοιχεία της Argus Media, ενώ ανάλογη είναι η πτώση που καταγράφει και στο Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συζητούσαν την επιβολή πλαφόν στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου από 65 έως 70 δολάρια το βαρέλι. Κι ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν προς αυτή την κατεύθυνση, οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου υποχωρούν ακόμη περισσότερο.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι οι μεγάλες απώλειες είναι σκόπιμες ώστε να μην ξεπεράσουν το ανώτατο όριο, πάνω από το οποίο ο αγοραστής δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκά πλοία ή ευρωπαϊκή ασφάλιση, για τη μεταφορά του.

Η Πολωνία, πιέζει ωστόσο για πλαφόν κάτω από τα 65 έως 70 δολάρια, προκειμένου να αναγκάσει το Κρεμλίνο να μειώσει ακόμη περισσότερο την τιμή ώστε και τα έσοδα να είναι ακόμη λιγότερα. Αντίθετα, η Ελλάδα θα προτιμούσε να επιβληθεί υψηλότερο πλαφόν.

Η ΕΕ έχει κατηγορήσει τον Πούτιν ότι χρησιμοποιεί τα χρήματα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή spot, τόσο μεγαλύτερη πίεση δημιουργεί για χαμηλότερο πλαφόν.

Δημοφιλή