Μεγάλος νυχτοκάμαρος: Το νυκτόβιο αρπακτικό πουλί που μοιάζει με φτερωτό δράκο

Είναι ιδιαίτερα δραστήριος τις νύχτες με φεγγάρι.
Grey Nightjar Caprimulgus jotaka close-up Beautiful Birds of Thailand
Grey Nightjar Caprimulgus jotaka close-up Beautiful Birds of Thailand

Βλέποντας ένα μεγάλο νυχτοκάμαρο για πρώτη φορά, δε θα πιστέψετε ότι πρόκειται για κάποιο πουλί αλλά για ένα σκίουρο ή ακόμα και σαύρα. Θα μπορούσατε να πείτε ότι είναι η ζωντανή απόδειξη ότι τα πουλιά σχετίζονται πιο στενά με τους δεινόσαυρους παρά με τα ερπετά.

Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο πουλί που είναι δύσκολο να το δεις λόγω του μοναδικού καμουφλάζ του. Τα χρώματά του είναι στις αποχρώσεις του γκρι και του καφέ, σχεδόν πανομοιότυπες με τους κορμούς των δέντρων.

Η φύση έχει τελειοποιήσει αυτό το πουλί σε τόσο υψηλό βαθμό που τα βλέφαρά του έχουν δομές σαν κουρτίνες που σχηματίζουν μικρές τρύπες όταν κλείνουν. Αυτό επιτρέπει στον μεγάλο νυχτοκάμαρο να βλέπει τα πάντα γύρω του, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ζει στα τροπικά και υποτροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο μεγάλος νυχτοκάμαρος είναι ένα νυχτόβιο πουλί που χτίζει τις φωλιές του στο έδαφος, όπου οι νεοσσοί είναι καλά καμουφλαρισμένοι ανάμεσα στα πεσμένα φύλλα χάρη στο καφέ φτέρωμά τους.

Επειδή φτιάχνει τη φωλιά του στο έδαφος, ο μεγάλος νυχτοκάμαρος είναι πιο εκτεθειμένο σε αρπακτικά από άλλα πουλιά που φωλιάζουν ψηλά στα δέντρα, αλλά επειδή μοιάζει με μικρό δράκο ή δηλητηριώδη φίδι, τα περισσότερα αρπακτικά δεν θέλουν να τα βάζουν μαζί σου.

Δεν είναι γνωστός ο ακριβής πληθυσμός των μεγάλων νυχτοκάμαρων σε όλο τον κόσμο, αλλά σύμφωνα με τον Kidadl, «έχουν σταθερή τάση πληθυσμού».

Ο μεγάλος νυχτοκάμαρος τρώει έντομα, τα οποία πιάνει τη νύχτα με τον τρόπο των μυγοφάγων, δηλ. κάθεται ήσυχα για λίγο σε ένα κλαδί που προεξέχει, μετά απογειώνεται για θήραμα και επιστρέφει ξανά στο σημείο παρατήρησής του. Η κύρια τροφή του είναι τα σκαθάρια, τα υμενόπτερα, τα ορθόπτερα κ.λπ. Είναι ιδιαίτερα δραστήριος τις νύχτες με φεγγάρι.

Δημοφιλή