Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου: Το νέο μουσείο της Αθήνας άνοιξε τις πύλες του

Χτίστηκε το 1882 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ.
Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου
Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου

Το Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για την Αθήνα, άνοιξε, μετά τις πολυετείς εργασίες ανακαίνισης (και ύστερα από χρόνια εγκατάλειψης), τις πύλες του στο κοινό την Τρίτη 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το Μέγαρο, που φιλοξενεί τη συλλογή Λοβέρδου και αποτελεί πλέον παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, χτίστηκε το 1882 από τον Ερνστ Τσίλερ.

Εδώ ζούσε ο σπουδαίος Γερμανός αρχιτέκτονας για 50 χρόνια περίπου, μέχρι το 1912 όταν το αγόρασε ο Κεφαλλονίτης τραπεζίτης και συλλέκτης Διονύσιος Π. Λοβέρδος, που το αξιοποίησε ως οικία και μουσείο για την πλούσια συλλογή του με περισσότερα από 600 εκθέματα.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές συλλογές έργων μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα.

Το Μέγαρο έγινε, δωρεά εν ζωή στο ελληνικό δημόσιο το 1979 και το 1992, από τις κόρες του Διονύσιου Λοβέρδου, Μαρία Λοβέρδου και Ιωάννα Βασιλειάδη, με διαχειριστή το υπουργείο Πολιτισμού, για λογαριασμό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, με σκοπό τη δημιουργία Μουσείου.

Από την πρόσοψη και μόνο του κτιρίου συνειδητοποιεί κανείς πως μιλάμε για ένα ιστορικό και πολιτιστικό τοπόσημο για την Αθήνα, κοσμείται από κεφαλές Καρυάτιδων, από αρχαιοπρεπή στοιχεία τα οποία όμως συνδυάζονται με διακοσμητικά πολύ υψηλής ποιότητας. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες, οροφογραφίες, τζάκια, μία ξυλόγλυπτη σκάλα που οδηγεί στο ανώγειο και φυσικά ξεχωρίζει η αίθουσα με τους μαρμάρινους κίονες.

Η Συλλογή Λοβέρδου, διαθέτει εικόνες κρητικής και επτανησιακής σχολής, παλαίτυπα και πολλά ξύλινα γλυπτά. Στον πρώτο όροφο έχουν τοποθετηθεί 4 ξυλόγλυπτα τέμπλα του 18ου αιώνα. Τις εντυπώσεις κλέβει το παρεκκλήσι στην αυλή του κτιρίου. Εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής, χωρίς ανοίγματα, με τρούλο και οκταγωνικό τύμπανο φιλοξενεί εικόνες με τη μορφή της Θεοτόκου.

Στην καρδιά της νεοκλασικής οικίας βρίσκεται το Ελληνικό Δωμάτιο -έχει προκύψει από τη συνένωση δύο ημιυπόγειων. Εδώ ήταν η τότε αίθουσα δεξιώσεων του Διονυσίου Λοβέρδου, ο οποίος υποδεχόταν την αφρόκρεμα την πνευματική της εποχής του. Και εδώ θα βρούμε σκυριανή και ηπειρωτική αρχιτεκτονική.

Το μουσείο διαθέτει ειδική πρόσβαση για άτομα με αναπηρία, χώρο εκδηλώσεων και αναψυκτήριο στο αίθριο.

Στο βίντεο - ξενάγηση η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αικατερίνη Δελλαπόρτα παρουσιάζει τα εκθέματα και την ιστορία του κτηρίου.

Το ωράριο λειτουργίας του Μεγάρου Τσίλλερ - Λοβέρδου είναι καθημερινά 10.30 π.μ- 3.30 μ.μ. και κάθε Τρίτη, 1-8 μ.μ.

Δημοφιλή