ΤΟ BLOG
07/10/2020 18:17 EEST | Updated 07/10/2020 18:17 EEST

Μια σπάνια αντιστοίχιση

Χαρά μεγάλη τώρα. Αύριο θα δούμε τα υπόλοιπα. Και τις ποινές και τι θα κάνουμε με την ακροδεξιά γενικά.

ASSOCIATED PRESS

Η απόφαση βγήκε από τη μεγάλη αίθουσα τελετών του Εφετείου, βγήκε κι από τα στήθη του πλήθους με έναν λυγμό, με μια ανάσα.

Σπάνια βλέπουμε στην ιστορία τέτοια αντιστοίχιση: η δικαιοσύνη ως θεσμός, η δικαιοσύνη της έδρας, και η δικαιοσύνη ως πανανθρώπινο βαθύ και σπάνια δικαιωμένο αίτημα των πολλών να συναντιούνται σα σπίθα στον αέρα. Η απόφαση του τριμελούς με μια γενναία δρασκελιά συνάντησε τη δικαιοσύνη της μάνας του Παύλου, του πατέρα του Σαχζάτ, του Αμπουζίντ Εμπάρακ. Όλων των δικών μας ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης: Η Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση: Διπλή νίκη για την Ελλάδα

Ήταν μια σπίθα η δικαιοσύνη πάνω από τα κεφάλια μας στην Αλεξάνδρας, στη Λουκάρεως, στην Πανόρμου, στα στενά πίσω από το γήπεδο, στο υπό κατάληψη Πειραματικό, στην Ασκληπιού. Χαρά μεγάλη, ανάταση.

Αυτή την ανάταση λίγα πράγματα μπορούν να τη δώσουν. Η οριστική καταδίκη μιας φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης είναι ένα από αυτά τα πράγματα. Θα είναι πάντα. Γιατί η απέχθεια, η εχθρότητα προς τον φασισμό είναι βαθύ ανθρώπινο συναίσθημα. Συναίσθημα από κοίτασμα αστείρευτο, με μέταλλο.

Χαρά μεγάλη τώρα. Αύριο θα δούμε τα υπόλοιπα. Και τις ποινές και τι θα κάνουμε με την ακροδεξιά γενικά.

Υ.Γ. Ξεχωριστό θέμα, μεγάλο θέμα που δε θα αφήσουμε με τίποτα να σκιάσει τη χαρά μας αλλά είναι υπαρκτό: στις εντός εισαγωγικών δημοκρατίες, στις ανελεύθερες δημοκρατίες του Βίζενγκραντ ή του Καυκάσου, ένα από τα μείζονα που αίρονται είναι το δικαίωμα του συνέρχεσαι. Να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε μήπως αρχίζει και στην Ελλάδα να μη μπορεί μια μεγάλη συγκέντρωση να ολοκληρωθεί κανονικά. Και να τελειώνει το παραμύθι με τους «ταραξίες». Μια αστυνομία που διαλύει μεγάλη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, μια μέρα χαράς, με το πολιτικομιντιακό σύστημα (υποτίθεται) συντεταγμένο με το αίτημα αυτής της συγκέντρωσης, είναι μια αστυνομία που κινείται στα όρια του πολιτεύματος. Μια αστυνομία που με τον τρόπο της σήμερα ήταν ασύμβατη με την απόφαση που μόλις είχε ανακοινωθεί. Γιατί ο χρυσαυγιτισμός κάθεται στους αρμούς του βαθέος κράτους. Μια αστυνομία που κρύβεται πίσω από ”ταραξίες” είτε γιατί προβοκάρει συστηματικά είτε γιατί είναι απολύτως άχρηστη. Και με έναν πολιτικά προϊστάμενο εξόχως προβληματικό σε κάθε επίπεδο.

Αλλά είπαμε, τώρα χαρά!

 

 

 

 

  • Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.