Μιανμάρ: Η καλόγρια που έγινε σύμβολο αντίστασης ενός ολόκληρου έθνους

Τελικά δεν τα κατάφερε.
Reuters

Μια καλόγρια έπεσε στα γόνατά της μπροστά στους αστυνομικούς σε μια πόλη της βόρειας Μιανμάρ και τους παρακαλούσε να σταματήσουν να πυροβολούν πολίτες που διαδήλωναν κατά του πραξικοπήματος του περασμένου μήνα.

Τελικά, δεν τα κατάφερε.

Βίντεο κατέγραψε την αδελφή Αν Ρόοουζ Νου Τουάνγκ με την χαρακτηριστική λευκή στολή της να γονατίζει σε έναν δρόμο στην πόλη της Μιτκγίνατη Δευτέρα, μιλώντας σε δύο αστυνομικούς που επίσης γονάτισαν.

«Τους παρακάλεσα να μην πληγώσουν τους διαδηλωτές, αλλά να τους συμπεριφερθούν ευγενικά σαν μέλη της οικογένειάς τους», είπε στο Reuters σε τηλεφωνική συνέντευξη.

«Τους είπα ότι μπορούν να σκοτώσουν εμένα και πως δεν σηκώνομαι μέχρι να μου υποσχεθούν ότι δεν θα καταδιώξουν βάναυσα τους διαδηλωτές».

Η Τουάνγκ, η οποία διοικεί μια κλινική στην πόλη, είπε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από ανώτερους αξιωματούχους ότι μόνο θα άδειαζαν τον δρόμο από το πλήθος.

Τόσο η ίδια όσο και ένας από τους αστυνομικούς καταγράφηκαν να αγγίζουν τα μέτωπά τους στο έδαφος, αλλά αμέσως μετά ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.

«Ακούσαμε δυνατά πυροβολισμούς, και είδαμε ότι το κεφάλι ενός νεαρού παιδιού να έχει τιναχθεί και υπήρχε ένα ποτάμι αίματος στο δρόμο», είπε.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, μόνο τη Δευτέρα.

Η Τουάνγκ προσπάθησε να μεταφέρει μερικά από τα θύματα στην κλινική της, πριν «τυφλωθεί» από τα δακρυγόνα.

«Το πάτωμα της κλινικής μας έγινε μια θάλασσα αίματος», είπε. «Πρέπει να εκτιμήσουμε τη ζωή. Είμαι τόσο λυπημένη» πρόσθεσε.

Η καλόγρια είχε μπει στην πρώτη γραμμή μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών ξανά στα τέλη του περασμένου μήνα, ζητώντας ειρήνη, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Πάνω από 60 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.800 έχουν συλληφθεί από την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου.

Δεύτερο νεκρό μέλος του ανατραπέντος κυβερνώντος κόμματος

Στο μεταξύ, ένας ακόμη αξιωματούχος του κόμματος «Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία» της εκλεγμένης ηγέτιδος της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα, πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση μετά τη σύλληψή του κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Ο Μπα Μιο Τέιν, μέλος της άνω βουλής, η οποία έχει διαλυθεί, δήλωσε στο Reuters ότι ο αξιωματούχος Ζάου Μιατ Λιν, είχε συλληφθεί γύρω στη 01:30 μετά τα μεσάνυχτα.

«Τώρα οι συγγενείς του προσπαθούν να τους δοθεί η σορός του νεκρού από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο», πρόσθεσε ο Μπα Μιο Τέιν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή τη ζωή του έχασε ένα ακόμη υπό κράτηση μέλος του ανατραπέντος κυβερνώντος κόμματος.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα