Η Κίνα θέλει να δημιουργήσει «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού»

Επιδιώκει να συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των αρκτικών και ανταρκτικών περιοχών.
.
.
Reuters

Η Κίνα θα δημιουργήσει έναν «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού» και θα συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των περιοχών της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, όπως αναφέρεται στο πενταετές πλάνο 2021-2025 που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Το σχέδιο λέει ότι η Κίνα θα «συμμετείχε σε συνεργασία με πραγματισμό στην Βόρειο Πόλο» και θα «αυξήσει τις δυνατότητές της να συμμετέχει στην προστασία και αξιοποίηση του Νοτίου Πόλου».

Η Λαϊκή Δημοκρατία επιζητά ορυκτούς πόρους και πιθανές νέες ναυτικές οδούς στις περιοχές της Αρκτικής, καθώς οι παγετώνες υποχωρούν ως αποτέλεσμα της αύξησης των θερμοκρασιών. Το 2018 είχε βγάλει ένα white paper παρουσιάζοντας τα σχέδιά της για τη δημιουργία νέων οδών που θα συνδέουν την Ασία και την Ευρώπη μέσω του Βορειοανατολικού, του Βορειοδυτικού και του Κεντρικού Περάσματος της Αρκτικής, δημιουργώντας προβληματισμούς για το εύθραυστο περιβάλλον της περιοχής. Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, η Κίνα επίσης ανακοίνωσε σχέδια για την εκτόξευση ενός νέου δορυφόρου για την παρατήρηση ναυτικών οδών και την παρακολούθηση των αλλαγών στους θαλάσσιους παγετώνες στην Αρκτική. Η εκτόξευση του δορυφόρου προορίζεται να λάβει χώρα το 2022.

Οι χερσαίες εκτάσεις στην Αρκτική καλύπτουν μια περιοχή περίπου 8 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, και οι χώρες με κυριαρχικά δικαιώματα είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και ο Καναδάς. Η Κίνα δεν έχει εκτάσεις στην Αρκτική, μα εμφανίζεται όλο και πιο δραστήρια- ενδεικτικά έγινε μέλος- παρατηρητής του Αρκτικού Συμβουλίου το 2013.

(με πληροφορίες από Reuters, RT)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα